Tilkkariksi voi päätyä montaa reittiä. Jonkun unelma-ammatti on tilintarkastaja, joku toinen on ehtinyt kerätä pitkän kokemuksen ihan toisista töistä. Väliin mahtuu niin monta tarinaa kuin on tilintarkastajia.
Mitä tilintarkastajan työhön kuuluu ja miten tilkkariksi on päädytty? Lue kolme erilaista näkökulmaa ja tarinaa tosielämästä! Testaa myös, olisiko sinusta tilkkariksi.
Sini Forsström ja Annika Salmela: Tilintarkastus on muutakin kuin numeroiden tarkastamista!

Teksti on julkaistu alun perin #tunnetilintarkastajasi-kampanjassamme.
Sini ja Annika kertovat tilintarkastajan työstä:
Sini: Yleisesti, kun kerron työskenteleväni tilintarkastuksen parissa, minun luullaan tekevän kirjanpitoa. Kerron mutkat suoraksi vetäen, että tilintarkastaja tarkastaa kirjanpitoa. Pikkuhiljaa voin esitellä, että tilintarkastaja tekee paljon muutakin.
Annika: Tilintarkastus on paljon muutakin kuin vain numeroiden tarkastamista! Tilintarkastajalta vaaditaan hyviä tiimitaitoja ja asiakaspalveluhenkisyyttä. Tilintarkastuksessa pääsee mukaan myös prosessien ja kontrollien maailmaan.
Vuorovaikutusta, bisnesymmärrystä ja mahdollisuuksien mindsettia

Teksti on julkaistu alun perin Profiitti 3/2019-lehdessä.
Mitä taitoja tulevaisuuden tilintarkastajalta vaaditaan? Lehtori Tuukka Järvinen pohtii asiaa ja painottaa ainakin sosiaalisia taitoja ja liiketoiminnan syvällistä ymmärrystä.
Tuukka kertoo:
Usein uusille opiskelijoille tulee yllätyksenä, että nuori tilintarkastaja viettää suurimman osan ajastaan asiakkaan luona aktiivisesti kommunikoiden. Menestyvän tilintarkastajan on luotava luonteva ja arvostusta huokuva kontakti asiakkaisiinsa.
Aktiivinen ja asiakaslähtöinen tilintarkastaja toimii lakisääteisten tilintarkastustehtävien lisäksi yrityksen johdon sparraajana ja voi tuoda monenlaista lisäarvoa asiakkaalle. Asiantunteva tilintarkastaja antaa näkemyksensä yrityksen ongelmien ratkaisemiseen, liiketoimintaprosessiin sekä taloudellisen raportoinnin tai riskien hallinnan kehittämiseen.
Tilintarkastusala on keskellä suurta murrosta. Jo lähivuosina digitalisaation ja automaation uskotaan ottavan seuraavan ison loikan asiakkaiden liiketoiminnassa, taloushallinnossa ja tilintarkastusprosessin toteuttamisessa.
Sellainen tulevaisuuden tilintarkastaja, joka näkee digitalisaation, automaation ja Big Datan mahdollisuutena oman työnsä sekä asiakkaan toiminnan kehittämiseen, voi tuoda merkittävästi lisäarvoa ammattikuntaan.
Sari Naukkarinen: Tilitoimistosta perspektiiviä tilintarkastajan uralle

Teksti on julkaistu alun perin Profiitti 3/2019 -lehdessä.
Sari Naukkarinen on työskennellyt tilintarkastusalalla nyt vajaan vuoden, toukokuusta lähtien EY:n Joensuun toimistolla. Vaikka tilintarkastusalalla Sari on uusi tulokas, hänellä on takanaan pitkä ja laaja työhistoria taloushallinnosta.
Nyt tekeillä on myös KTM-tutkinto. Siitä Sari haaveili jo 1989 valmistuttuaan merkonomiksi, mutta silloin työ tilitoimistossa vei mukanaan.
– Tähän 30 vuoteen mahtuu monenlaisia työtehtäviä tilitoimistoissa. Lisäksi olen hankkinut vuosien varrella lisäosaamista kouluttautumalla.
Sari lähti tavoittelemaan KTM-haavettaan vuonna 2015 ja myi tilitoimistonsa. Seuraavana vuonna hän jätti myös toimitusjohtajan pestin ja jatkoi työskentelyä osa-aikaisena kirjanpitäjänä. Samalla hän suoritti avoimessa yliopistossa laskentatoimen perus- ja aineopintoja.
– Syksyllä 2017 aloitin tutkinto-opiskelijana Joensuun kampuksella pääaineena laskentatoimi ja yritysjuridiikka. Tutkintoon vaadittavat opinnot on nyt suoritettu ja gradu viimeistelyvaiheessa.