Tilintarkastus on uusi musta -opiskelijakampanja

Tilintarkastus on tilintarkastajan suorittama kirjanpidon, tilinpäätöksen ja hallinnon riippumaton tarkastus. Tilintarkastuksen tehtävä on varmistaa, että tilinpäätökset ovat luotettavia.

Tilintarkastaja tarkastaa, ettei tilinpäätöksessä ole olennaisia tahallisesti tai tahattomasti tehtyjä virheitä. Tilintarkastajana voi toimia vain tilintarkastuslaissa tarkoitettu hyväksytty tilintarkastaja eli HT-, KHT- tai JHT-tilintarkastaja. Auktorisoituja tilkkareita on Suomessa reilut 1 300 ja heistä yli 90 % on Suomen Tilintarkastajat ry:n jäseniä.

Tilkkarin työ ei ole vain Excelien ja numeroiden pyörittelyä, vaan se vaatii monipuolista osaamista ja vuorovaikutustaitoja. Riisu siis pois pölyttyneet ajatukset sekä ennakkoluulot ja tutustu tilintarkastusalaan!

Kuten klassinen pikkumusta mekko tai tyylikäs musta puku, myös tilintarkastus on tarpeellinenmonipuolinen ja luotettava.

Tarpeellinen

Tilintarkastus vastaa koko yhteiskunnan ja etenkin vastuullisia taloudellisia päätöksiä tekevien tiedontarpeeseen. Yritysten omistajat, pankit ja muut rahoittajat tarvitsevat luotettavaa tietoa yritysten ja muiden yhteisöjen taloudellisesta tilanteesta.

Tilintarkastus palvelee yhteiskuntaa estämällä väärinkäytöksiä ja harmaata taloutta. Tilintarkastuksella on tärkeä rooli siirtymässä kestävään liiketoimintaan, sillä myös kestävyysraportoinnin varmentaa tilintarkastaja. Kun tarvetta kerran on, tilintarkastajaksi ryhtyminen ja tilintarkastusuran valitseminen on hyvä sijoitus.

Monipuolinen

Tilintarkastus on työnä monipuolista. Tilinpäätösten tarkastamisessa tarvitaan tietysti kykyä tulla toimeen pienten ja isojen lukujen kanssa, mutta pelkällä numero-osaamisella ei tilintarkastus synny.

Tilintarkastuksessa pitää ymmärtää mm. myös tilinpäätöstä, kirjanpitoa ja yhteisöjä koskevia lakeja sekä verotusta.

Tilintarkastaja tekee myös muuta kuin tilintarkastusta. Tilintarkastajalla on usein myös toimialaosaamista ja muuta kokemusta, josta hän voi ammentaa vinkkejä asiakkaansa liiketoimintaan. Lisäksi tilintarkastaja voi urallaan hyötyä yritysvastuun ja vastuullisuusraportoinnin osaamisesta. Kaiken tämän lisäksi tilintarkastus vaatii vuorovaikutustaitoja – tilintarkastajana pääset tutustumaan erilaisiin ihmisiin ja tekemään yhteistyötä asiakkaidesi kanssa.

Monipuolisen työnkuvan lisäksi myös alan työpaikat ovat monipuoliset; tilintarkastaja voi suuntautua suuriin, kansainvälisiin listayhtiöihin, yksinyrittäjäksi tai mihin vain siltä väliltä.

Luotettava

Talous ja taloudelliset päätökset perustuvat usein luotettavaan tietoon, jonka kivijalkana on tilintarkastus. Luotettava ja oikein laadittu tilinpäätös on tilintarkastuksen perimmäinen tavoite. Tilintarkastajan luotettavuus edellyttää, että tilintarkastajien ammatillista osaamista ja työn laatua valvotaan säännöllisesti.

Kun valitset tilintarkastajan uran, sinusta voi kasvaa asiakkaidesi luottohenkilö kirjanpitoon ja taloudelliseen raportointiin liittyvissä asioissa. Voit toimia neuvonantajana myös esimerkiksi erilaisissa verotukseen, yritysjärjestelyihin ja vastuullisuuteen liittyvissä asioissa sen mukaan, mihin haluat erikoistua.

Sivuiltamme löydät hyödyllistä tietoa tilintarkastusalan opinnoista, urapoluista ja tilkkarin työstä. Lue lisää tilintarkastajatutkinnoista ja -tentistä myös PRH:n sivuilta. Opiskele tilintarkastajaksi!

#TilintarkastusOnUusiMusta

Tutustu myös opiskelijaesitteeseemme!

Scroll to Top