Kilpailun avulla kehitetään organisaatioiden vastuullisuusraportointia. Vuodesta 1996 lähtien järjestetty kilpailu on kaikille avoin ja ilmainen.

Vastuullisuusraportointikilpailun avulla kehitetään vastuullisuustyötä ja -raportointia, tuodaan esiin hyviä käytänteitä ja annetaan tunnustusta ansioituneille yritysvastuuraportoijille.

Vuonna 2020 varsinaista kilpailua ei järjestetty koronapandemian aiheuttamista haasteista johtuen. Yritysvastuun ja vastuullisuusraportoinnin ammattilaiset kokosi yhteen Sanoista tekoihin. Vastuullisuusraportointiwebinaari 5.11. Vuoden 2021 vastuullisuusraportointikilpailu avautuu alkuvuodesta.

Vastuullisuusraportointikilpailu 2021

Vuoden 2021 kilpailun erityisteemat ovat:
− Ilmastonmuutokseen liittyvien liiketoimintariskien ja -mahdollisuuksien raportointi
− Biodiversiteetti
− Ihmisoikeudet ja haavoittuvassa asemassa olevat työntekijät

Vuoden 2021 kilpailun tuomariston puheenjohtaja on Sitran yliasiamies Jyrki Katainen.

Kilpailu avautuu alkuvuodesta 2021, lisätietoja tulossa pian.

Näin osallistut vastuullisuusraportointikilpailuun

Organisaatiot osallistuvat kilpailuun itsearviointilomakkeella. Tämän jälkeen riippumaton tilintarkastajaryhmä käy osallistujien raportit läpi ja antaa niistä lopulliset pisteet. Pisteitä saa mm. ympäristö-, sosiaalisen ja hallinnollisen vastuullisuuden raportoimisesta.

Parhaat pisteet saaneista raporteista tuomaristo valitsee voittajat eri sarjoissa sekä kokonaiskilpailun voittajan. Lisäksi voidaan palkita sidosryhmien valintoja, esimerkiksi median tai kansalaisjärjestön suosikki. Kilpailun voittajat julkistetaan marraskuussa kaikille avoimessa palkintojenjakotilaisuudessa.

Kaikki kilpailuun osallistuvat yritykset saavat arvokasta palautetta omasta raportoinnistaan.

Kilpailu kannustaa kaikenkokoisia yrityksiä vastuullisuusraportointiin

Kokonaiskilpailun voittajia ovat viime vuosina olleet Nokia Oyj, Stora Enso Oyj ja Kesko Oyj. Tämän lisäksi useat muut yritykset ovat saaneet palkintoja muissa sarjoissa. 

Suuryritysten ohella kilpailussa ovat loistaneet pienemmät yritykset. Vuoden nousija -kunniamaininnan sai vuonna 2019 Tokmanni Oy. Samana vuonna Ilmastonmuutos-sarjan voitti Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Varma ja Arvonluonti-sarjan Martela Oyj.

Kilpailun tuomaristo kannustaa kaikenkokoisia yrityksiä mukaan kilpailuun ja aloittamaan vastuullisuusraportointia.

”Yritysvastuutyöstä palkitseminen tuo positiivista energiaa ja hyvää mainetta. Järjestäjille kilpailu avaa näköalapaikan suomalaisen vastuullisuusraportoinnin laajaan analysointiin ja sen kehittämiseen”, summaa Hankenia kilpailun järjestäjäryhmässä edustava Hanna Silvola.

Tutustu vuoden 2019 kilpailussa palkittuihin raportteihin ja yrityksiin >

Vastuullisuusraportointikilpailun järjestävät yhteistyössä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu ja Sustainability Hub, Climate Leadership Coalition ry, FIBS yritysvastuuverkosto, Vastuullisen sijoittamisen yhdistys Finsif ry, Hanken Svenska handelshögskolan, Nasdaq Helsinki, Suomen Tilintarkastajat ry, Ympäristöjohtamisen yhdistys YJY ry ja Ympäristöministeriö. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra toimii kilpailun yhteistyökumppanina.

Vastuullisuusraportointikilpailun koordinaattorina toimii Virve Viertiö, vastuullisuus@suomentilintarkastajat.fi

Lue lisää: