Vastuullisuusraportointikilpailu

Kiitos kaikille vuoden 2021 kilpailuun osallistuneille!

Vuoden 2021 kilpailu oli avoinna 3.–31.5.2021. Itsearviointilomakkeen täytti yhteensä 47 organisaatiota.

Kilpailun voittajat palkitaan marraskuussa.
Palkintojenjakotilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Toivotamme kaikki tervetulleiksi palkintojenjakotilaisuuteen ja vuoden 2022 kilpailuun!

Kilpailuun osallistumalla testaat yrityksesi raportoinnin nykytason

Kilpailu antaa arvokasta tietoa vastuullisuusraportoinnin nykytasosta ja raportoinnin parhaista käytänteistä. Kilpailussa menestyminen on raportoinnin laatuleima.

Kilpailu järjestetään vuosittain. Osallistuminen on avoinna keväisin huhti-toukokuussa. Kilpailuun osallistutaan täyttämällä itsearviointilomake. Kaikki vastaukset käsitellään luottamuksellisesti ja tulokset esitellään anonyymeinä.

Kuva: Miikka Pirinen / Sitra

”Kiertotalous ja datatalous ovat kaksi globaalin talouden tulevaisuuden trendiä, jotka jokaisen yrityksen täytyy ottaa huomioon. Myös luonnon monimuotoisuus nousee yhä vahvemmin yritysten agendalle.

Vastuullisuusraportointikilpailu kannustaa yrityksiä ottamaan nämä trendit liiketoimintansa ytimeen.” 

Jyrki Katainen, Sitran yliasiamies, kilpailun tuomariston puheenjohtaja 

Mistä on kyse?

Vuosittain järjestettävässä vastuullisuusraportointikilpailussa palkitaan Suomen parhaat vastuullisuusraportit. Kilpailun kehittää yritysten vastuullisuustyötä ja -raportointia, tuo esiin hyviä käytäntöjä ja antaa tunnustusta erityisen ansioituneille vastuullisuusraportoijille. Kilpailu on kaikille avoin ja ilmainen, ja se on järjestetty vuodesta 1996 alkaen.

Vuoden 2021 kilpailun merkitys on suurempi kuin koskaan aiemmin. Vastuullisuusraportoinnista on tullut entistä kriittisempi keino tuottaa informaatiota kaikkien organisaatioiden – niin pienten ja suurien yrityksien kuin julkisen sektorin eri toimijoiden –sidosryhmille. Lisäksi EU:lla on käynnissä vastuullisuusraportointia koskevan direktiivin ja mahdollisten standardien päivitys.

Vuoden 2021 kilpailun erityisteemat ovat:
− Ilmastonmuutokseen liittyvien liiketoimintariskien ja -mahdollisuuksien raportointi
− Biodiversiteetti
− Ihmisoikeudet ja haavoittuvassa asemassa olevat työntekijät

Miten kilpailuun osallistutaan?

Organisaatiot osallistuvat kilpailuun itsearviointilomakkeella. Tämän jälkeen riippumaton tilintarkastajaryhmä käy osallistujien raportit läpi ja antaa niistä lopulliset pisteet. Pisteitä saa mm. ympäristö-, sosiaalisen ja hallinnollisen vastuullisuuden raportoimisesta.

Parhaat pisteet saaneista raporteista tuomaristo valitsee kokonaiskilpailun voittajan ja lisäksi palkitaan parhaat seuraavissa sarjoissa:

  • ilmastonmuutos
  • biodiversiteetti
  • ihmisoikeudet
  • vuoden nousija.

Vuoden nousija -palkinnolla annetaan tunnustusta raportointiaan kehittäneelle pk-yritykselle. Kaikki kilpailuun osallistuvat yritykset saavat arvokasta palautetta omasta raportoinnistaan.

Kilpailun voittajat julkistetaan syksyllä kaikille avoimessa palkintojenjakotilaisuudessa.

Lisätietoja:
Piia Korri, kilpailun koordinaattori
vastuullisuus@tilintarkastajat.fi

Ketkä voivat osallistua kilpailuun?

Kilpailun tuomaristo kannustaa kaikenkokoisia yrityksiä mukaan kilpailuun ja aloittamaan vastuullisuusraportointia.

”Yritysvastuutyöstä palkitseminen tuo positiivista energiaa ja hyvää mainetta. Järjestäjille kilpailu avaa näköalapaikan suomalaisen vastuullisuusraportoinnin laajaan analysointiin ja sen kehittämiseen”, summaa vastuullisuusraportointia tutkiva ja kehittävä apulaisprofessori Hanna Silvola Hanken Svenska handelshögskolanilta.

Kokonaiskilpailun voittajia ovat viime vuosina olleet Nokia OyjStora Enso Oyj ja Kesko Oyj. Suuryritysten ohella kilpailussa ovat loistaneet pienemmät yritykset. Vuoden nousija -kunniamaininnan sai vuonna 2019 Tokmanni Oy. Samana vuonna Ilmastonmuutos-sarjan voitti Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Varma ja Arvonluonti-sarjan Martela Oyj.

Tutustu vuoden 2019 kilpailussa palkittuihin raportteihin ja yrityksiin >

Kilpailun järjestävät yhteistyössä:

Kilpailun yhteistyökumppani on Sitra.