Tie tilintarkastajaksi voi käydä monenlaisia polkuja. Sari Naukkarinen on hankkinut kannustimet tilitoimistossa ja kertoo omasta urapolustaan.
Teksti: Marjukka Kähönen
30 vuotta tilitoimistossa tuo perspektiiviä tilintarkastukseen
Sari Naukkarinen on työskennellyt tilintarkastusalalla nyt vajaan vuoden, toukokuusta lähtien EY:n Joensuun toimistolla. Vaikka tilintarkastusalalla Sari on uusi tulokas, hänellä on takanaan pitkä ja laaja työhistoria taloushallinnosta.
Nyt tekeillä on myös KTM-tutkinto. Siitä Sari haaveili jo 1989 valmistuttuaan merkonomiksi, mutta silloin työ tilitoimistossa vei mukanaan.
– Tähän 30 vuoteen mahtuu monenlaisia työtehtäviä tilitoimistoissa. Lisäksi olen hankkinut vuosien varrella lisäosaamista kouluttautumalla.
Sari lähti tavoittelemaan KTM-haavettaan vuonna 2015 ja myi tilitoimistonsa. Seuraavana vuonna hän jätti myös toimitusjohtajan pestin ja jatkoi työskentelyä osa-aikaisena kirjanpitäjänä. Samalla hän suoritti avoimessa yliopistossa laskentatoimen perus- ja aineopintoja.
– Syksyllä 2017 aloitin tutkinto-opiskelijana Joensuun kampuksella pääaineena laskentatoimi ja yritysjuridiikka. Tutkintoon vaadittavat opinnot on nyt suoritettu ja gradu viimeistelyvaiheessa.
Tilitoimistosta tilintarkastajaksi
Sari kertoo tehneensä kaikenlaisia töitä tilitoimistossa kahvinkeitosta edustamiseen, palkoista ja reskontrasta pääkirjanpitoon, konsernitilinpäätöksiin, konsultointitehtäviin ja oman yrityksen johtamiseen.
Laajasta, usealta toimialalta koostuvasta kokemuksesta on paljon hyötyä tilintarkastajalle.
– Laajasta, usealta toimialalta koostuvasta kokemuksesta on paljon hyötyä tilintarkastajalle. Kokemuksen myötä hahmottaa paremmin riskejä, ymmärtää erilaisia bisneksiä sekä yrittäjiä ja heidän huoliaan.
Kirjanpitotaustasta voi olla myös haittaa, jos yksityiskohtia jää tarkastelemaan liian tarkasti.
– Tilintarkastajat tarkastavat kokonaisuuksia ja kirjanpitotaustaisen on tärkeää muistaa, että emme tee kirjanpitoa uusiksi. Tarvitaan riittävän suuret silmälasit.
Tällä hetkellä Sari on äärettömän innostunut tilintarkastusalasta.
– Tavoitteena on suorittaa ainakin HT-tutkinto, kenties KHT. Vuotta en uskalla vielä lukita.
Koskaan ei ole myöhäistä tavoitella uutta uraa
Pitkä elämänkokemus tuo työhön perspektiiviä, ja iän myötä myös tietynlainen ehdottomuus vähenee. Sari muistuttaa, että kovankin bisneksen takana on ihminen.
– Nautin asiakkaiden kohtaamisesta ja heidän auttamisestaan. Ihmisten ymmärtäminen ratkaisuehdotuksissa on usein merkittävintä koko prosessissa. Me ihmiset teemme monia päätöksiä, isojakin, tunteet edellä ja niistä johtuvien valintojen ohjaaminen oikeille poluille on ollut ja on antoisaa.
Sari painottaa myös yhteistyötä tilintarkastajan ja yrityksen välillä.
– Tilintarkastus tulisi nähdä osana yritysjohdon työkaluja siinä missä kirjanpitäjäkin. Parhaimmillaan tämä voi tuoda ulkopuolista näkemystä ja ajatuksia sekä ohjata yritysjohtoa toimimaan viisaasti.
Nykyisessä työssään Sari kertoo törmäävänsä päivittäin asioihin, joita ei vielä osaa. Kolikon toisella puolella hehkuukin sitten onnistumisen ja oppimisen kokemukset.
– Olen kiitollinen, kun olen saanut opiskella vielä ”vanhoilla päivillä” uuden tutkinnon ja päässyt oppimaan uutta ammattia. Iso kiitos kuluu sekä työnantajalleni, joka palkkasi tämän keski-ikäisen pitkän linjan tilitoimistoyrittäjän ennakkoluulottomasti assistentiksi, sekä kollegoille, jotka ovat ottaneet minut hyvin vastaan ja auttavat aina tarvittaessa.
Kuka? Sari Naukkarinen
- Koulutus: Merkonomi 1989, KLT 2004, tradenomi 2012.
- Kokemus: 30 vuoden laaja taloushallinnon kokemus tilitoimistoissa. Assistentti EY:lla toukokuusta 2019. KTM-tutkinto tekeillä. Tulevaisuudessa tavoitteena HT-tutkinto, kenties KHT.
Sarin vinkit taloushallinnon opiskelijoille ja alanvaihtoa suunnitteleville:
- Taloushallintoalan koulutus ei mene ikinä hukkaan. Taloushallinnon, kirjanpidon, verotuksen ja lainsäädännön ymmärtäminen on liike-elämän yleissivistystä, jota tarvitaan kaikilla toimialoilla – erityisesti, mitä ylemmäs vastuualueella edetään. Opiskeluaikana kannattaa harjoittelut käyttää erityyppisten tehtävien kokeiluun, jotta näkee mitä mikäkin työ on. Pelkästään kirjoista näitä töitä ei opi.
- Älä jää alalle, joka ei miellytä. Aina ei ole yhtä hymyä, mutta olipa työ mitä tahansa, siitä täytyy saada tavalla tai toisella iloa ja tyydytystä. Jos ahdistaa päivittäin ja tuntuu, ettet saa onnistumisen iloa mistään, peruuta ja jatka toiseen suuntaan.
- Kaikkia unelmia ja haaveita kannattaa tavoitella.
Artikkeli on julkaistu alun perin Profiitti – Talous & tilintarkastus 3/2019 -lehdessä.
Lue myös:
- Urapolkuja: Tilintarkastaja hyötyy loikasta pöydän toiselle puolelle
- Tutkintojen takana – millaisia taitoja tulevilta tilintarkastajilta vaaditaan?
- Vuorovaikutusta, bisnesymmärrystä ja mahdollisuuksien mindsettia. Mitä taitoja tulevaisuuden tilintarkastajalta vaaditaan?
- Sinustako tulevaisuuden tilintarkastaja?
- Lue lisää tilintarkastuksesta