Uratarinoita

Tilintarkastajan työ on monipuolista ja se vaatii numero-osaamisen lisäksi vuorovaikutustaitoja sekä ymmärrystä mm. myös tilinpäätöksestä ja kirjanpidosta. Työ on vaihtelevaa ja joustavaa, ja myös työskentelymahdollisuuksia on monia. Jokaisen tilkkarin urapolku on omanlaisensa.

Mitä tilintarkastajan työhön kuuluu ja mikä työssä on parasta? Lue neljä erilaista uratarinaa ja kokemusta tosielämästä! 

”Erilaiset toimialat, yritykset ja ihmiset houkuttelevat”

Jani Vartiainen

”Aloitin urani harjoittelijana tilitoimistossa. Harjoittelun jälkeen jäin samaan paikkaan ensin tuntitöihin ja sen jälkeen täysipäiväiseksi työntekijäksi. Tilitoimistossa sain hyvää pohjaa kirjanpidosta, mistä on ollut hyötyä tilintarkastuksessa. Vuonna 2018 pääsin harjoitteluun PwC:lle ja jäin sinne töihin. Vuoden 2022 alussa vaihdoin pienempään tilintarkastusyhteisöön eli SYS Auditille, jossa työskentelen nyt.

Ensimmäinen kipinä tilintarkastukseen syntyi tilitoimistoaikanani, kun olin tekemisissä tilintarkastajien kanssa. Heidän työnsä vaikutti mielenkiitoiselta. Harjoittelujakso PwC:llä vahvisti, että ala tuntuu omalta.

Alasta tekevät houkuttelevan erilaiset toimialat, yritykset ja ihmiset. Työtehtävät ovat todella monipuolisia, itseä on mahdollisuus kehittää jatkuvasti ja omaa ongelmanratkaisukykyä pääsee haastamaan. Lisäksi työ on melko joustavaa ja asiakkaita pääsee jatkuvasti auttamaan.

Tilintarkastajatentti tuntuu sopivalta etapilta tässä vaiheessa omaa työuraa. Valmistauduin tenttiin osallistumalla ST-Akatemian järjestämille valmennuskursseille sekä tutustumalla vanhoihin tentteihin. Varsinainen luku-urakka ajoittui kesään 2022. Paras valmistava tekijä on kuitenkin ehdottomasti ollut konkreettinen työkokemus. Toivon, että tentin läpäistyäni saan omia asiakkaita ja voin keskittyä joihinkin aihealueisiin syvemmin.

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tilintarkastusalaa, jos se vain yhtään tuntuu mielenkiintoiselta. Monet tilintarkastusyhteisöt tarjoavat etenkin keväisin harjoittelupaikkoja, jotka sopivat hyvin opiskelun oheen. Työn kautta saa käsityksen, millaista tilintarkastajan arki on ja tuntuuko se omalta. Ja vaikka ala ei lopulta vetäisikään puoleensa, ei harjoittelu varmasti mene hukkaan. Siitä saa monipuolista työkokemusta ja verkostoja, ja kokemus alalta on arvostettua.”

Jani Vartiainen
tilintarkastusassistentti
SYS Audit


”Loputtomat mahdollisuudet erikoistumiseen”

Martta Hakala

”Kun aloitin opiskelut Haaga-Heliassa, en tiennyt tilintarkastuksesta suurin piirtein mitään. Koulussa tykkäsin kirjanpidon opinnoista, mutta kaipasin jotain haasteellisempaa. Tarjolla oli muutamia tilintarkastuksenkursseja, joilla tutustuin alaan. Olin ajatellut, että tilintarkastus on tosi kuivakkaa, mutta käsitykseni muuttui, kun menin harjoitteluun tilintarkastusyritykseen. Se sai minut innostumaan.

Tämä on ensimmäinen varsinainen ammattini. Aluksi olin muutaman vuoden töissä harjoittelupaikassani, mutta haaveilin yrittäjyydestä. Oman yritykseni, myAuditor Oy:n, perustin vuonna 2019. Ensimmäisen vuoden tein töitä yksin. Vuonna 2021 palkkasin ensimmäisen työntekijän ja vuonna 2022 toisen.

Meillä on tosi mukava työyhteisö, siitä saa voimaa. Tyypillinen työpäiväni sisältää runsaasti yrityksen pyörittämiseen liittyviä asioita, kuten asiakashankintaa. Tilintarkastuksen näkökulmasta on paljon raportointia sekä konsultointia ja neuvontaa sähköpostilla ja puhelimessa.

Tämä työ on hyvin joustavaa, ja sitä voi tehdä etänä oikeastaan mistä vain. Se on myös hyvin haastavaa ja tarjoaa loputtomat mahdollisuudet erikoistua. Haastetta ei puutu, joten mieli pysyy virkeänä. Hyviin puoliin kuuluu myös asiakaskontaktien määrä: työtä saa tehdä ihmisten kanssa.

Tällä alalla on todella hyvät työllistymismahdollisuudet, töitä riittää aivan varmasti. Lisäksi tilintarkastuksen parissa syntyvää tietotaitoa pystyy hyödyntämään muissakin työtehtävissä. Osaaminen ei mene hukkaan, vaikka urapolku olisikin erilainen.”

HT Martta Hakala
perustajaosakas
myAuditor Oy


”Tämä on näköalapaikka”

 

”Olen taustaltani tilintarkastaja. Työni on muuttunut ja kehittynyt paljon vuosien aikana, ja vastaan nykyään PwC:llä ESG-raportointi- ja varmennuspalveluista (Environmental,Social and Governance). Työhöni kuuluu mm. asiakasyritysten raportointiin ja regulaatioon liittyviä kehitysprojekteja.

Vastuullisuusasioiden merkitys on kasvanut koko ajan, ja myös raportointiin ne ovat tulossa pakolliseksi uuden regulaation myötä. On paljon yhtiöitä, jotka eivät ole vielä tehneet tai miettineet raportointia ja jotka tiedustelevat nyt, miten ESG-regulaatio vaikuttaa heihin. Tämä näkyy meillä PwC:lläkin tilintarkastajien arjessa.

Mielikuvani tilintarkastusalasta on rikastunut ja saanut väriä verrattuna siihen, mikä kuva minulla oli ennen kuin itse päädyin alalle. Työ on paljon muutakin kuin vain lukuja. Tämä on näköalapaikka erilaisiin yhtiöihin ja toimialoihin.

Työssäni on parasta olla asiakkaiden tukena heille merkityksellisissä asioissa. ESG-maailma antaa uutta mielenkiintoista näkökulmaa tilintarkastukseen, ja myös digitalisaatio ja automaatio ovat tehneet tilintarkastajan työstä entistä mielekkäämpää; asiantuntijalle jää edelleen haastavimpien ja monimutkaisempien asioiden käsittely.”

KHT Tiina Puukkoniemi
ESG Reporting & Assurance Leader
PwC


”Työni ei ole koskaan tylsää”

Sari Hakala

”Työskentelen tällä hetkellä NeonAudit Oy- ja MGI Tilintarkastus Oy -tilintarkastusyhteisöissä. Työtehtäviini kuuluu pääasiassa lakisääteisiä tilintarkastuksia, lisäksi teen Interim CFO:n eli väliaikaisen talousjohtajan tehtäviä ja erilaisia verotukseen liittyviä töitä.

En ole keskittynyt minkään tietyn toimialan yrityksiin. Asiakkainani on hyvin monen eri alan toimijoita, esimerkiksi vähittäiskaupan ja rakennusalan edustajia, palvelu- ja IT-alojen yrityksiä, asunto-osakeyhtiöitä ja yhdistyksiä. Tyypillistä työpäivää minulla ei oikeastaan ole, vaan jokainen päivä on erilainen. Kausivaihtelua on vuoden mittaan jonkin verran. Keväisin teen paljon tilintarkastuksia, syksyisin taas on aikaa keskittyä oman yrityksen hallinto- ja markkinointipuoleen, kun asiakastyötä on vähemmän.

Parasta työssäni ovat sen vaihtelevuus ja erilaiset asiakkaat. Työ ei ole koskaan tylsää, kun pääsen tapaamaan erilaisia asiakkaita ja näkemään erilaisia yrityksiä ja järjestelmiä sekä tapoja tehdä asioita. Tässä työssä myös oppii koko ajan uutta, tämä ei ole saman asian toistamista aina uudelleen.

Alan opintoja harkitsevalle haluan sanoa, että tämä on maailman paras ammatti – varsinkin, jos tykkää numeroista. Matemaatikko ei tarvitse olla. Tämä sopii myös, jos tykkää haasteista ja haluaa mielenkiintoisen ja monipuolisen työn, jossa pääsee kehittymään lisää ja lisää.”

KHT Sari Hakala
osakas, toimitusjohtaja
NeonAudit Oy

 

Uratarinat on julkaistu alun perin Minustako tilintarkastaja? -opiskelijaesitteessä.

Scroll to Top