10 vinkkiä ilmoituksen tekemiseen rahanpesun selvittelykeskukselle

STwebinaarissa 13. helmikuuta käsiteltiin tilintarkastajan rahanpesulain perusteella tekemää ilmoitusta rahanpesun selvittelykeskukselle. Ilmoitus tehdään epäilyttävästä liiketoimesta. Keräsin 10 tärkeää vinkkiä tilintarkastajille.

STwebinaarissa 13. helmikuuta käsiteltiin tilintarkastajan rahanpesulain perusteella tekemää ilmoitusta rahanpesun selvittelykeskukselle. Ilmoitus tehdään epäilyttävästä liiketoimesta. Keräsin 10 tärkeää vinkkiä tilintarkastajille.   

Kirjoittaja: Riitta Laine | Kuva: Terhi Mattila

Järjestimme jäsenillemme suunnatun STwebinaarin, jonka aiheena oli rahanpesulain mukaisen ilmoituksen tekeminen Keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskukselle. Webinaarin esiintyjät olivat KRP:sta. 

Esiintyjien toiveesta webinaaria ei tallennettu eikä sen aineistoa jaeta. Tästä syystä keräsin esityksen pohjalta 10 vinkkiä, jotka jokaisen tilintarkastajan olisi hyvä ilmoitusvelvollisuudesta ja ilmoituksen tekemisestä tietää.  

  1. Rikosten torjunta ja ratkaiseminen on viranomaisten tehtävä – ei tilintarkastajien. Rahanpesulain mukaisena ilmoitusvelvollisena olet kuitenkin tärkeä linkki viranomaisten tekemässä työssä. Suhtaudu ilmoitusvelvollisuuteen siis vakavasti!   
  1. Ilmoitus tehdään epäilyttävästä tai epätavallisesta tapahtumasta. Sinun ei tarvitse tietää, onko tapahtunut rikos (ns. esirikos) tai onko rahaa oikeasti pesty. Riittää, että tilintarkastajanvaistosi sanoo, että jotain saattaa olla pielessä. Viitteitä rahanpesusta tai sen taustalla olevasta esirikoksesta voivat olla esim. asiakkaan toimintaan nähden epätavallinen tai epärationaalinen liiketoimi tai erikoiset maksujärjestelyt tai tilisiirrot. Tutustu rahanpesuindikaattoreihin KRP:n Rahanpesuindikaattorit 2021 -raportilta!  
  1. Ilmoitus tulee tehdä matalalla kynnyksellä. Tilintarkastuksessa soveltamasi olennaisuus ei sovellu ilmoituksen tekemiseen. Viranomaiset yhdistelevät eri tahoilta tulleiden ilmoitusten tietoja keskenään ja pienikin vihje voi auttaa heitä löytämään merkityksellisiä yhteyksiä sekä edistymään tutkinnassa.   
  1. Ilmoituksen tekemistä varten pitää rekisteröityä. Rekisteröi ensin yhtiösi ja sen alle itsesi. Jokainen ilmoituksia antava yrityksesi edustaja pitää rekisteröidä erikseen. Muista valita yrityksesi toimialaksi tilintarkastus, jotta tekemäsi ilmoitukset tilastoituvat tilintarkastajien tekemiksi!   
  1. Ilmoitukselle valitaan tyyppi. Käsitin webinaarissa esitetystä, että tilintarkastajien tapauksessa oikea vaihtoehto on yleensä STR-rahanpesuilmoitus. Valitse myös oikeanlainen tapahtumatyyppi: jos tapahtumassa on siirtynyt rahaa, valitse Varojen siirto -tapahtuma.   
  1. Ilmoitus epäilyttävästä liiketoimesta kannattaa täyttää huolellisesti. Täytä ainakin kaikki pakolliset kentät. Uskaltanen vinkata, että hätätapauksessa kenttään voi syöttää vaikkapa viivan, jotta ilmoituksen täyttämisessä pääsee eteenpäin. KRP ei kuitenkaan suosittele tätä. Voit jättää ilmoituksen kesken ja sinulla on 10 päivää aikaa palata täydentämään sitä.  
  1. Henkilö-, yhtiö- ja tilitiedot on oltava mahdollisimman täsmälliset.  Jos kyse on varojen siirto -tapahtumasta, anna myös summa. Kuvaile havaintosi tai epäilyksesi omin sanoin mahdollisimman seikkaperäisesti. Kerrankin sinulla on lupa myös spekuloida ja esittää omia arveluita!  
  1. Tehdystä ilmoituksesta ei pidä kertoa asiakkaalle tai muillekaan ulkopuolisille. Pidä siis pokerinaama ja eroa toimeksiannosta tarvittaessa muihin syihin vedoten. Käsitykseni mukaan sinun ei kuitenkaan ole pakko erota toimeksiannosta – ainakaan kesken toimikauden.  
  1. Tehtyä ilmoitusta ei dokumentoida tilintarkastuksen työpapereihin. Tämä on oma tulkintani asiasta. Tilintarkastuksen dokumentaatio sisältää vain sen tiedon ja evidenssin, johon tilintarkastuskertomus ja sitä koskevat johtopäätökset perustuvat. Tallenna tekemäsi ilmoitus tai siinä antamasi tiedot itsellesi kuitenkin jollain tavalla.  
  1. Asiakkaalle ei ilmoiteta sinun tekemästäsi ilmoituksesta. Ei edes, vaikka ilmoitus johtaisi selvityksiin tai jopa syyteharkintaan. Voit siis nukkua yösi rauhassa myös ilmoituksen tekemisen jälkeen!  

Tilintarkastajien tekemät ilmoitukset epäilyttävästä liiketoimesta ovat tilastojen mukaan olleet vielä vähäisiä verrattuna esim. pankkeihin. KRP pitää tilintarkastajien rahanpesuilmoituksia kuitenkin erittäin laadukkaina ja merkittävä osa niistä johtaakin toimenpiteisiin.   

Rikollisuuden ja harmaan talouden estämisen näkökulmasta on tärkeää, että tilintarkastajat täyttävät rahanpesulain mukaisen velvollisuutensa tehdä epäilyttävistä liiketoimista ilmoituksia. Rahanpesun selvittelykeskukseen voi olla yhteydessä puhelimitse sekä lomakkeen täyttämiseen liittyvissä että ilmoitusvelvollisuuteen liittyvissä kysymyksissä. 

Lue lisää: 

Jaa artikkeli

Lisää samasta aiheesta

Vierasblogi: Automatisoi asiakkaan tunteminen helposti ja hyödynnä Netvisor-jäsenetu

Tilintarkastuslaki ohjaa, miten pitkään tilintarkastusasiakirjoja tulee säilyttää. Rahanpesulaki taas antaa omat raaminsa rahanpesulain nojalla kerättyjen tietojen säilyttämiseen. Koska säädöksiä on paljon, on asiakkaan tuntemiseen ja rahanpesulakiin liittyvät tiedot viisainta säilyttää erillään muista tilintarkastusaineistoista. Helpointa se on erillisen ohjelmiston avulla.

Lue lisää

Miksi LCE-standardi on tervetullut?

Uuden LCE-ISA-standardin suorat vaikutukset yksittäiseen toimeksiantoon saattavat jäädä vähäisiksi. Standardin käyttöönotolla on silti monia positiivisia vaikutuksia pk-tilintarkastukseen.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top