IAASB:n tulevia standardimuutoksia

Kansainvälisiä tilintarkastusalan standardeja laatii IAASB. Olemme koostaneet tälle sivulle tietoa IAASB:n käynnissä olevista hankkeista ja niiden myötä ISA-standardeihin lähivuosina tulevista muutoksista.

Kansainvälisiä tilintarkastusalan standardeja antaa International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB), joka toimii itsenäisesti kansainvälisen tilintarkastajaliiton IFACin yhteydessä. Esittelemme tässä artikkelissa IAASB:n käynnissä olevia hankkeita, jotka tuovat lähivuosina muutoksia useisiin eri ISA-standardeihin. Käymme läpi kunkin hankkeen tavoitteet ja aikataulun.

Listed Entity and Public Interest Entity

Kyseessä on PIE-yhteisöjen tarkastusta koskevien standardien ylläpitohanke. Hanke on jaettu kahteen osioon, Track 1 ja Track 2.

Track 1

Ensimmäisessä osiossa tehdyt muutokset koskevat standardeja ISA 700 (uudistettu) Tilinpäätöstä koskevan lausunnon laatiminen ja kertomuksen antaminen sekä ISA 260 (uudistettu) Kommunikointi hallintoelinten kanssa. IAASB hyväksyi muutokset standardeihin kesäkuussa 2023 ja julkaisi ne lokakuussa 2023. Ensimmäisen osion muutokset on käännetty Suomen Tilintarkastajat ry:ssä ja ne tulevat sisältymään Kansainväliset tilintarkastusalan standardit 2023–2024 –verkkokirjaan, joka on tarkoitus julkaista huhti-toukokuussa 2025. Muutokset koskevat 15.12.2024 tai sen jälkeen alkavien tilikausien tilinpäätösten tilintarkastuksia.

Englanninkieliseen julkaisuun voi tutustua IAASB:n verkkosivuilla.

Track 2

Hankkeen toisen osion tavoitteena on:

  • yhdenmukaistaa IESBAn eettisten sääntöjen sekä ISQM- ja ISA-standardien käsitteistöä
  • päättää, tehdäänkö muutoksia nykyisten eriytettyjen vaatimusten sovellettavuuteen listattujen yhteisöjen osalta ISQM- ja ISA-standardeissa.

Luonnos muutoksista julkaistiin sidosryhmien kommentoitavaksi tammikuussa 2024 ja sen kommentointi päättyi 8.4.2024. Tämänhetkisen arvioidun aikataulun mukaan IAASB:n on tarkoitus hyväksyä ehdotetut muutokset kesäkuussa 2025 ja ne julkaistaan Public Oversight Boardin (PIOB) käsittelyn jälkeen arviolta noin kolmen kuukauden kuluessa hyväksymisestä.

Tutustu luonnokseen IAASB:n verkkosivuilla.

ISA 570 (uudistettu) Toiminnan jatkuvuus

IAASB on työstämässä kokonaisvaltaista uudistusta ISA 570 (uudistettu) -standardiin. Standardi uudistettiin edellisen kerran koskemaan 15.12.2016 tai sen jälkeen päättyvien tilikausien tilinpäätösten tilintarkastuksia. IAASB on tunnistanut tarpeen standardin uudistamiselle, sillä toiminnan jatkuvuuteen liittyvät riskit ovat viime vuosina kasvaneet, ja maailmanlaajuinen taloustilanne on muuttunut aiempaa epävarmemmaksi.

Uudistus koskee 15.12.2026 tai sen jälkeen päättyvien tilikausien tilinpäätösten tilintarkastuksia. Uudistuksen tavoitteena on edistää tilintarkastajien johdonmukaisia toimintatapoja toiminnan jatkuvuutta käsiteltäessä. Uudistuksen tavoitteena on:

  • edistää yhtenäistä toimintatapaa ja mahdollistaa toiminnan jatkuvuuteen liittyviin riskeihin vastaaminen tehokkaalla tavalla
  • vahvistaa tilintarkastajan arvion tekemistä johdon toiminnan jatkuvuutta koskevasta arviosta
  • korostaa ammatillisen skeptisyyden tärkeyttä
  • laajentaa toiminnan jatkuvuutta koskevan johdon arviointijakson aloitusajankohtaa tilinpäätöksen hyväksymispäivään
  • edistää toiminnan jatkuvuuteen liittyvien tilintarkastajan velvollisuuksien ja työn läpinäkyvyyttä (ml. kommunikaatioon ja raportointiin liittyvien vaatimusten vahvistaminen).

IAASB hyväksyi uudistetun standardin joulukuussa 2024. Uudistettu standardi julkaistaan sen jälkeen, kun PIOB on sen käsitellyt, mikä tapahtuu arviolta huhtikuussa 2025.

Tutustu luonnokseen IAASB:n verkkosivuilla.

Katso myös Suomen Tilintarkastajien aiempi uutisointi ISA 570 (uudistettu) -standardin uudistukseen liittyen:

ISA 240 Väärinkäytöksiin liittyvät tilintarkastajan velvollisuudet tilintarkastuksessa

IAASB on työstämässä kokonaisvaltaista uudistusta ISA 240 -standardiin. Uudistuksen on tarkoitus selkeyttää tilintarkastajan roolia väärinkäytöstilanteissa. Uudistettu standardi koskee 15.12.2026 tai sen jälkeen alkavien tilikausien tilinpäätösten tilintarkastuksia.
Uudistuksen tavoitteet ovat:

  • selventää tilintarkastajan väärinkäytöksiin liittyviä velvollisuuksia tilintarkastuksessa
  • vahvistaa väärinkäytöksestä johtuvien riskien tunnistamista ja tehostaa toimenpiteitä niihin vastaamiseksi
  • korostaa ammatillisen skeptisyyden merkitystä koko tarkastusprosessissa
  • lisätä läpinäkyvyyttä väärinkäytöksiin liittyvissä menettelyissä, mukaan lukien johdon kanssa tapahtuva viestintä ja raportointi.

Uudistettu standardi on hyväksytty maaliskuussa 2025 ja julkaistaan PIOBin käsittelyn jälkeen arviolta heinäkuussa.

Tutustu luonnokseen IAASB:n verkkosivuilla.

Katso myös Suomen Tilintarkastajien aiempi uutisointi ISA 240 -standardin uudistukseen liittyen:
ISA 240 -standardi uudistuu – luonnos julkaistu

Experts Narrow Scope Amendments

Kyseessä on IAASB:n standardien ylläpitohanke, jossa harkitaan kohdennettuja muutoksia ISA 620 -standardiin Tilintarkastajan käyttämän erityisasiantuntijan tekemän työn hyödyntäminen. Hankkeen tarkoituksena ei ole uudistaa koko standardia, vaan tarkistaa, että ISA 620 on linjassa IESBAn kansainvälisten eettisten sääntöjen kanssa.

Hanke käynnistyi joulukuussa 2024. Suunnitellun aikataulun mukaan luonnos julkaistaan sidosryhmien kommentoitavaksi huhtikuussa 2025, ja muutokset on tämänhetkisen arvion mukaan tarkoitus hyväksyä syyskuussa 2025.

Audit Avidence and Risk Response

Hankkeessa on tarkoitus tehdä muutoksia seuraaviin standardeihin: ISA 330 Tilintarkastajan toimenpiteet arvioituihin riskeihin vastaamiseksi, ISA 500 Tilintarkastusevidenssi ja ISA 520 Analyyttiset toimenpiteet.

Muutosten tavoitteena on:

  • parantaa tilintarkastajien ammatillisen harkinnan käyttämistä ja skeptisyyden noudattamista, kun:
    • arvioidaan tilintarkastusevidenssinä käytettävää tietoa
    • arvioidaan, onko hankittu tarpeellinen määrä tarkoitukseen soveltuvaa tilintarkastusevidenssiä
    • suunnitellaan ja suoritetaan lisätilintarkastustoimenpiteitä arvioituihin olennaisen virheellisyyden riskeihin vastaamiseksi
  • yhtenäistää toimia olennaisen virheellisyyden riskeihin vastaamiseksi
  • helpottaa ja kannustaa tilintarkastajia hyödyntämään teknologiaa tilintarkastusevidenssin hankkimiseksi sekä sen tarpeellisen määrän ja tarkoitukseen soveltuvuuden arvioimiseksi.

Luonnos standardimuutoksista on tarkoitus julkaista joulukuussa 2025. Tämänhetkisen ennusteen mukaan muutokset on tarkoitus hyväksyä maaliskuussa 2027.

Lisäksi IAASB on julkaissut kansainvälisen kestävyysraportoinnin varmennusstandardin ISSA 5000:n. Viime aikoina on tullut ja lähivuosina on tulossa muutoksia myös IESBAn eettisiin sääntöihin, käynnissä olevat hankkeet löydät IESBAn verkkosivuilta.

Lue lisää:

Lisää samasta aiheesta

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top