Kirjoittaja: Ingalill Aspholm
EFRAG Sustainability Reporting Board hyväksyi ESRS XBRL -digitaalisen taksonomian lopullisen version heinäkuun kokouksessa. Kokouksessa päätettiin myös, että taksonomia julkaistaan elokuun toisella puoliskolla. Lisäksi sovittiin, että siihen saakka taksonomiaan tehtäisiin vain toimituksellisia tai teknisiä muutoksia, mutta XBRL-elementtejä ei lisättäisi tai poistettaisi. Kestävyysraportin XBRL- taksonomiaan sisältyy sekä ESRS XBRL -taksonomia että artikla 8 XBRL -taksonomia.
Merkintäsäännökset sisällytetään ns. ESEF-asetukseen
Hyväksytyn taksonomian pohjalta Euroopan arvopaperi- ja markkinavalvontaviranomainen (ESMA) suorittaa perusteellisen analyysin varmistaakseen, että taksonomia integroituu saumattomasti ESEF-vaatimuksiin. Kun ESMA on saanut päätökseen analyysinsa ja julkisen kuulemisprosessin, se jatkaa sääntelyteknisten standardien luonnoksen kehittämistä. Prosessi huipentuu siihen, että komissio antaa delegoidun säädöksen, jolla muutetaan komission delegoitua asetusta (EU) 2019/815, joka koskee Euroopan yhtenäistä sähköistä muotoa (ESEF-asetusta). Lopullinen hyväksyntä vaatii myös Euroopan parlamentin ja neuvoston suostumuksen, mikä saattaa viivyttää vielä voimaan tuloa.
Komission tulkinta digitaalisesta merkinnästä
Elokuun alussa komissio julkaisi kokonaisen alaluvun digitaalisesta merkinnästä usein kysytyissä kysymyksissä, ”Osa III – UKK kestävyyteen liittyvästä tiedosta, joka raportoidaan tilinpäätösdirektiivin artiklojen 19a/29a mukaisesti”. Alaluvussa komissio ottaa kantaa muotovaatimuksiin, joita yritysten on noudatettava odottaessaan komission ESRS XBRL -digitaalisen taksonomian hyväksyntää kestävyysraportin merkintää varten.
- Tilinpäätösdirektiivin artikla 29d:n mukaan yritysten, jotka julkaisevat kestävyysraporttinsa toimintakertomuksessaan on toimittava seuraavasti:
- valmisteltava toimintakertomuksensa sähköisessä raportointimuodossa, joka on määritelty ESEF-asetuksen artiklassa 3 (eli XHTML-muodossa) ja
- merkittävä kestävyysraporttinsa toimintakertomuksessaan vastaavasti erityisen digitaalisen taksonomian mukaisesti, joka hyväksytään ESEF-asetuksen muutoksella.
Yritysten ei tarvitse merkitä kestävyysraporttejaan ennen kuin komissio on hyväksynyt ESRS XBRL -digitaalisen taksonomian. Kestävyysraportti muuttuu koneellisesti luettavaksi vasta, kun se on sisällytetty XHTML-dokumenttiin ja merkitty käyttäen digitaalista taksonomiaa. Siksi, digitaalista taksonomiaa odotellessa yritysten ei myöskään tarvitse valmistella toimintakertomustaan XHTML-muodossa.
Tilinpäätösdirektiivin artikla 29d vaatii myös yrityksiä, jotka julkaisevat kestävyysraporttinsa toimintakertomuksessa, merkitsemään toimintakertomuksensa digitaalisen taksonomian mukaisesti. Tämä on määritelty ESEF-asetuksen delegoidun säädöksen artiklassa 3 (eli XHTML-muodossa) ja se hyväksytään ESEF-asetuksen delegoidun säädöksen muutoksella. Se sisältää Taksonomia-asetuksen artiklassa 8 määritellyt merkinnöt.
Kestävyysraportin digitalisoinnin valmistelu
ESMA korostaa heinäkuussa antamassa lausunnossaan, että heti ESRS ensimmäisestä soveltamisesta lähtien raportointiprosessi on suunniteltava siten, että se tukee kestävyysraportin digitalisointia. ESMA huomauttaa, että ESRS-rakenteen noudattaminen helpottaisi tulevaisuudessa digitaalista merkintää riippumatta siitä, mitkä tarkat merkintävaatimukset komissio vielä hyväksyy.
ESMA korostaa myös, että lopullisten merkintöjen yksityiskohtaisuuden taso perustuu tuleviin sääntöihin, jotka ESMA ehdottaa luonnoksena sääntelyteknisestä standardista, joka muuttaa ESEF-asetusta. ESMA toteaa lausunnossaan myös, että yritysten ei odoteta merkitsevän kestävyyslausuntoaan ennen kuin komissio hyväksyy digitaalisen taksonomian.
Tavoitteena yhteneväisyys ESRS- ja ISSB-taksonomian välillä
ESRS- ja ISSB-taksonomiat ovat hyvin linjassa XBRL-elementtien osalta, jotka ovat yhteisiä molemmille. Kuitenkin eroja on edelleen niissä kohdissa, joissa IFRS S2- ja ESRS-standardit eroavat toisistaan. On suunnitelmia saavuttaa digitaalinen yhteneväisyys näiden kahden taksonomian välillä, kun ne on saatettu loppuun.
Yhteys taloudellisten ja kestävyystietojen välille korostuu
ESMA toistaa kestävyysraportin ja taloudellisten tilinpäätösten välisen yhteyden tärkeyttä, kuten ESRS 1 osiossa 9.2 vaaditaan. ESMA huomauttaa, että yritysten tulisi pystyä raportoimaan oleelliset yhteydet kestävyysraportin osana nykyisiä tai odotettuja taloudellisia vaikutuksia koskevissa julkaisuissa, sekä muiden julkaisujen kautta (esim. merkittävät CapEx / OpEx -kustannukset tiettyjen toimenpiteiden toteuttamiseksi).
- ESRS XBRL -digitaalinen taksonomia on suunniteltu mahdollistamaan yritysten kestävyysraporttien merkitsemisen rakenteellisessa ja koneluettavassa muodossa.
- Tämä sallii ESRS-kestävyysraportointien käyttäjien analysoida tietoja, välttäen manuaalisia ja virhealttiita muunnoksia PDF- tai painetusta asiakirjasta.
- Tarkoituksena on, että yritykset digitaalisesti merkitsevät kestävyystiedot nykyisessä ihmisille luettavassa raportointimuodossaan, heijastaen ESRS vaatimusten relevanttia sisältöä.
Lue lisää: EFRAG:n sivuilla taustamateriaalia