Katse tulevaisuuteen – haastattelussa Maria Grönroos

Maria Grönroosin kausi Suomen Tilintarkastajat ry:n puheenjohtajana lähenee loppuaan. Miltä tilintarkastusala näyttää Marian silmin?

Maria Grönroosin kausi Suomen Tilintarkastajat ry:n puheenjohtajana lähenee loppuaan. On aika kysyä, miltä tilintarkastusala näyttää Marian silmin.

Kirjoittaja: Minttu Sallinen | Kuva: Aki Rask

1. Puheenjohtajan pesti on vienyt sinua tilanteesta toiseen ja jopa ”maailman ääriin”. Mainitse kolme haastavaa tilannetta ja kolme sykähdyttävää kokemusta.  

Puheenjohtajan työ on ollut niin paljon enemmän kuin ikinä osasin odottaa. Eniten minut yllätti läheinen yhteistyö työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) kanssa ja Pohjoismaiden vahva rooli maailmalla IFAC:n ja Accountancy Europen työssä. 

3 x haastava tilanne 

  • Huomata, miten jäsenkunta epäili yhdistyksen hallitusta tilintarkastuksen rajakysymyksen yhteydessä. Vaikka kuinka vakuutimme, että olemme yhteisellä asialla, luottamusta ei tahtonut löytyä. Olen tyytyväinen, että TEM:n ratkaisu oli lopulta meille kaikille mieleinen. 
  • Ensimmäiseen palaveriin TEM:ssä olimme valmistelleet jotain ihan muuta kuin mistä ministeriön virkamiehet halusivat puhua. Tilanne oli samaan aikaan sekä nolo että opettavainen: tapaamisen teemat kannattaa aina varmistaa vielä toistamiseen. 
  • Yrittää saada taksi Hong Kongin kaduilla, kun kukaan ei puhu englantia tai osaa lukea karttaa. Jäimme Hong Kongiin yöksi matkalla kotiin Sydneyn maailmankongressista. 

3 x sykähdyttävä kokemus 

  • IFACin maailmankongressi Sydneyssä marraskuussa 2018. Yli 6 000 osallistujaa ympäri maailmaa kerääntyi lähes viikoksi kuulemaan ajankohtaisia aiheita tilintarkastusalan tulevaisuudesta. Näitä ”tilintarkastajien olympialaisia” en tule unohtamaan koskaan, ainutlaatuinen kokemus. 
  • Pohjoismaisen yhdistyksemme NRF:n kokoukset. Näissä tapaamisissa ymmärsin, kuinka iso rooli Pohjoismailla on tilintarkastusalan kansainvälisissä järjestöissä. Kuten IFAC:n presidentti totesi: ”Olette omalla aktiivisuudellanne ja laadukkaalla dialogilla päässeet asemaan, jossa vaikutatte huomattavasti kokoanne enemmän.”  Pohjoismailla on edustaja Accountancy Europen ja IFAC:n hallituksissa. Kansainvälisten järjestöjen edustajat tulevat myös joka elokuu NRF:n vuosikokoukseen – oman kesälomansa aikana. Tämä jos mikä osoittaa, kuinka paljon Pohjoismaita arvostetaan. Sydäntäni lämmittää myös se, että juuri NRF sai LCE- eli Less Complex Entities -standardin IAASB:n asialistalle. 
  • Karaoke kesäpäivillä Tampereella 2018. Uskomatonta, millaista lavakarismaa  ja lahjakkuutta löytyy tilintarkastajista! 

2. Työ- ja elinkeinoministeriössä pohditaan kevyemmän tarkastuksen mahdollisuutta. Jatkossa mikroyrityksillä voisi olla mahdollisuus valita tilintarkastuksen sijaan yleisluonteinen tarkastus, molemmat tilintarkastajan suorittamia varmennuksia. Peukku ylös vai peukku alas? 

Peukku ylös. Tilintarkastus täydessä mittakaavassa on suhteellisen raskas mikroyritykselle. On hyvä, että sille tulisi vaihtoehto. Korostan sanaa vaihtoehto: mikään ei estä mikroyritystä valitsemasta jatkossakin perinteisen tilintarkastuksen, jos sille koetaan olevan tarvetta. 

3. Tilintarkastusvalvonnan tilanne on kuohuttanut alaa muutaman vuoden aikana. Miten tilannetta pitäisi ratkoa? Onko myös tilintarkastajilla peiliin katsomisen paikka? 

Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) valvonta on huomattavasti määrämuotoisempaa kuin aiempi ”peer-review”. Tähän muutokseen on ollut vaikea sopeutua.  

Varmasti on ollut myös tapauksia, joissa tilintarkastajilla  on ollut peiliin katsomisen paikka. Mutta uskon vilpittömästi, että näitä tapauksia on aika vähän. Rima on asetettu liian korkealle, jos valvontatulosten mukaan kaksi kolmesta tilintarkastajasta ei osaisi työtään (vuoden 2018 valvontatulos).  

Yhteistyöllä on tapana ratkaista asiat kuin asiat. Näkisin, että jatkuva avoin ja toista osapuolta kunnioittava ja aidosti kuunteleva dialogi on lääke tulehtuneen tilanteen paikkaamiseen. PRH:n täytyy kyetä kertomaan odotukset ja vaatimustaso, jotta laadunvarmennus olisi ennakoitavaa ja selkeää. Ja meidän tilintarkastajien täytyy ymmärtää, että mennyt maailma ei tule takaisin. Työn dokumentointi on tullut jäädäkseen ja laatu on toimintamme kulmakivi.  

4. ”Osaavat tilintarkastajat, vastuullinen tulevaisuus.” Slogan heijastelee tilintarkastajan roolia ilmasto- ja vastuullisuuskysymyksissä. Miten näet tämän roolin? 

Eräässä kansainvälisessä kyselyssä tuotiin esiin, että tilintarkastusalalla on korkein eettinen koodi. Tämä, jos mikä, on arvokas ominaisuus.  

Vastuullisuus on megatrendi, joka näkyy myös suomalaisten yritysten toiminnassa. Tuotantoketjuja tutkitaan ja yritysvastuuraportteja varmennetaan. Koronakriisi, vaikka hirvittävä onkin, tuo hetkellisen lääkkeen ilmastoasioihin ja voi olla, ettei niin sanottuun normaaliin ole enää paluuta.  

Varmennetulle tiedolle on aina tilausta ja uskon, että meillä on isot saappaat täytettävänä myös vastuullisuusasioissa. Jo eettisen koodinkin takia nämä saappaat kuuluvat juuri meille tarkastajille. 

5. Koronaepidemian vaikutukset ovat dramaattiset niin yrityksille kuin yhteiskunnallekin. Mitkä ovat tilintarkastajan kolme tärkeintä tehtävää, jotta kriisistä selvittäisiin mahdollisimman vähäisin vaurioin? 

  1. Puhua yritysjohdon ja yrittäjien kanssa, olla läsnä ja tukea, vaikkakin sitten etänä. Sparrata asiakasta kassavirtaennusteen laatimisessa, rahoitustarpeen ajoissa liputtamisessa sekä esimerkiksi Finanssivalvonnan ja IFRS:n sääntöjen tulkinnassa.  
  1. Yhteinen intressimme yritysten kanssa on tilinpäätös, jossa on oikeat ja riittävät tiedot. Tilintarkastajien tehtävä on tarkastaa ja raportoida, tehkäämme se ryhdikkäästi. Tarvittaessa on myös suoraselkäisesti liputettava toiminnan jatkuvuuteen liittyvästä epävarmuudesta ja annettava mukautettuja kertomuksia. Monesti olemme päässeet helpolla, mutta nyt koronatilanteessa emme. Kannetaan vastuumme. 
  1. Kehittyä ja pysyä ajan hermolla. Digitalisaatio oli ehkä joskus kirosana, nyt etätyöskentelyaikana se on siunaus. Tilintarkastusalalla pysyminen vaatii tiedonjanoisuutta ja kehitysmyönteisyyttä. Maailma muuttuu nopeasti ja meidän on pysyttävä ketterinä  kuin Federer tenniskentällä. We can do it!  

6. Tilintarkastusala täyttää 110 vuotta tänä vuonna. Minkälaisin eväin lähettäisit jäsenkuntaa ja yhdistystä matkaan seuraaville vuosille? 

Me tilintarkastajat olemme vaatimatonta porukkaa. Niinkin pahasti, ettei kukaan oikein tiedä, mitä me teemme. Meidän tulee rohkeasti ottaa tilaa ja kantaa yhteiskunnassa. Esiintymiset yhtiökokouksissa ovat toki tuoneet uutta toivottua profiilin nostoa.

Ala on murroksessa ja tulevaisuuden haasteet on voitettava jatkokouluttautumisella, erikoistumisella ja yhteistyöllä eri osaajien kesken.

Etujamme ei valvo muut kuin me itse. Olkaamme aktiivisia ja puhalletaan yhteen hiileen!

Artikkeli on julkaistu alun perin Profiitti – Talous & tilintarkastus 1/2020 -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top