Kirjoittaja: Ingalill Aspholm

Kestävyysraportointidirektiivi antaa komissiolle valtuudet hyväksyä EU-laajuisia kestävyysraportoinnin varmennusstandardeja antamalla delegoidun asetuksen tästä. Tämä velvoittaa yrityksiä varmentamaan kestävyysraporttinsa. Direktiivissä säännellään, että komissio antaa EU-laajuisen rajoitetun varmuustason varmennusstandardin viimeistään 1.10.2026. Kuitenkin ensimmäiset kestävyysraportit julkaistaan jo keväällä 2025, joten yritysten kestävyysraporttien varmentamisen käytännöt voivat erota toisistaan ensimmäisenä vuotena EU:ssa.
Globaalitason kestävyysraportin varmennusstandardi, International Standard on Sustainability Assurance, ISSA 5000 -varmennusstandardi, joka tulee luomaan perustan kestävyystarkastuksille ja varmentamiselle. Standardi tullaan hyväksymään alustavien tietojen perusteella syyskuussa, joten standardi olisi käytettävissä soveltuvin osin kestävyysraporttien varmennuksessa myös EU:ssa.
Standardi ei kuitenkaan kata kestävyysraportointidirektiiviin ja lainsäädäntöön implementoituja vaatimuksia rajoitetusta varmuudesta yritysten kestävyysraporteille. Varmennettujen tietojen laajuudesta ei ole vielä täsmennetty. Laissa vaaditaan kestävyysraportin varmentajalta rajoitettu varmuus seuraavista seikoista:
- I. hyväksyttyjen raportointistandardien noudattaminen (ESRS)
- II. yrityksen suorittama prosessi ESRS:n mukaisesti raportoitujen tietojen tunnistamiseksi (olennaisuusarvio)
- III. kestävyysraportoinnin merkitsemistä koskevan vaatimuksen noudattaminen (digitalisointi)
- IV. EU-taksonomia-asetuksen raportointivaatimusten noudattaminen
Kestävyysraportointisääntelyn mukaan koko kestävyysraportti varmennetaan, ja Suomessa sen allekirjoittaa kestävyysraportointitarkastajaksi erityspätevöitynyt tilintarkastaja.
Lue lisää: Kestävät arvoketjut pistävät pk-yritykset tiukoille