Kestävyysraportit varmennetaan kestävyysvarmennusstandardien mukaisesti

Ensimmäiset kestävyysraportit julkaistaan keväällä 2025. Kestävyysraportoinnin luotettavuuden, vertailukelpoisuuden ja läpinäkyvyyden kannalta on tärkeää, että kestävyysraportit varmennetaan.

Kirjoittaja: Ingalill Aspholm

Kestävyysraportointidirektiivi antaa komissiolle valtuudet hyväksyä EU-laajuisia kestävyysraportoinnin varmennusstandardeja antamalla delegoidun asetuksen tästä. Tämä velvoittaa yrityksiä varmentamaan kestävyysraporttinsa. Direktiivissä säännellään, että komissio antaa EU-laajuisen rajoitetun varmuustason varmennusstandardin viimeistään 1.10.2026. Kuitenkin ensimmäiset kestävyysraportit julkaistaan jo keväällä 2025, joten yritysten kestävyysraporttien varmentamisen käytännöt voivat erota toisistaan ensimmäisenä vuotena EU:ssa.

Globaalitason kestävyysraportin varmennusstandardi, International Standard on Sustainability Assurance, ISSA 5000 -varmennusstandardi, joka tulee luomaan perustan kestävyystarkastuksille ja varmentamiselle. Standardi tullaan hyväksymään alustavien tietojen perusteella syyskuussa, joten standardi olisi käytettävissä soveltuvin osin kestävyysraporttien varmennuksessa myös EU:ssa.


Standardi ei kuitenkaan kata kestävyysraportointidirektiiviin ja lainsäädäntöön implementoituja vaatimuksia rajoitetusta varmuudesta yritysten kestävyysraporteille. Varmennettujen tietojen laajuudesta ei ole vielä täsmennetty. Laissa vaaditaan kestävyysraportin varmentajalta rajoitettu varmuus seuraavista seikoista:

  • I. hyväksyttyjen raportointistandardien noudattaminen (ESRS)
  • II. yrityksen suorittama prosessi ESRS:n mukaisesti raportoitujen tietojen tunnistamiseksi (olennaisuusarvio)
  • III. kestävyysraportoinnin merkitsemistä koskevan vaatimuksen noudattaminen (digitalisointi)
  • IV. EU-taksonomia-asetuksen raportointivaatimusten noudattaminen

Kestävyysraportointisääntelyn mukaan koko kestävyysraportti varmennetaan, ja Suomessa sen allekirjoittaa kestävyysraportointitarkastajaksi erityspätevöitynyt tilintarkastaja.

Lue lisää: Kestävät arvoketjut pistävät pk-yritykset tiukoille

Jaa artikkeli

Lisää samasta aiheesta

Kahden kuvan yhdistelmä ihmisistä yritystoiminnassa sekä tuulivoimasta.

Kestävyysraportoinnin varmentaminen – mistä on kyse?

Kestävyysraportoinnin tavoitteena on tehdä yritysten vastuullisuustoiminnasta läpinäkyvää ja raportoinnista vertailukelpoisempaa. Kestävyysraportoinnin varmennuksen tavoitteena puolestaan on lisätä näiden raporttien luotettavuutta ulkopuolisen lukijan näkökulmasta. Mutta mitä varmennus käytännössä tarkoittaa?

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top