Liisa Mäkikankaan urahyppy verohallinnosta tilintarkastajaksi

Fiskaalimaailman saloihin perehtyneen Liisa Mäkikankaan kiinnostus tilintarkastusta kohtaan realisoitui alan vaihdoksi lasten ehdittyä kouluikään.

Artikkeli on julkaistu alun perin Profiitti – Talous & tilintarkastus -lehdessä.

Fiskaalimaailman saloihin perehtyneen Liisa Mäkikankaan kiinnostus tilintarkastusta kohtaan realisoitui alan vaihdoksi lasten ehdittyä kouluikään.  

 Kirjoittaja: Tarja Sviili

Yli kymmenen vuoden työrupeama verohallinnossa jäi taakse, kun Liisan Mäkikangas siirtyi tilintarkastuksen maailmaan 12 vuotta sitten. Kiinnostus tilintarkastusta kohtaan realisoitui alan vaihdoksi lasten ehdittyä kouluikään. 

Vaasan korkeakouluun yo-kirjoituksista 

Alkutahdit Liisan asiantuntijauralle antoi Vaasan korkeakoulu (nykyisin Vaasan yliopisto). Valkolakkia oli tuskin ehditty sovitella päähän, kun haapajärvinen tuore ylioppilas vuosimallia 1986 aloitti opintonsa Vaasassa. 

– Ensimmäisen lukuvuoden päättyessä laskentatoimi tuntui kaikkein omimmalta alueelta, kertoo Liisa. 

Neljä vuotta myöhemmin maisterin paperit taskussa alkoivat fiskaalimaailman salat aueta Verohallinnon verotarkastuksessa. 

Yritysanalyysien parissa tilintarkastus alkoi kutkuttaa 

Senior Managerina Deloitte Oy:n Turun toimistolla työskentelevä KHT-tilintarkastaja sanoo, että aiempi työ verotuksen parissa on ollut pelkkää plussaa nykyisessä tehtävässä. 

– Sain Verohallinnossa erittäin hyvää oppia ja monipuolista käytännön kokemusta yritysverotuksesta ja verotusmenettelystä. Siitä on ollut moneen otteeseen hyötyä tilintarkastajan työssä, hän sanoo. 

Tilintarkastus alkoi houkuttaa Liisaa hänen työskennellessään Lounais-Suomen veroviraston perintäyksikössä erikoisperinnän, yrityssaneerausten ja konkurssipesien parissa. 

– Tein yritysanalyysityyppisiä maksukykyselvityksiä ja erikoistarkastuksia, mikä herätti kiinnostukseni tilintarkastukseen. 

Perhe tsemppasi tilintarkastajatutkintoihin 

Työpaikan vaihdoksen loogisena jatkona Liisa suoritti ensin HTM-tutkinnon ja pian sen jälkeen KHT-tutkinnon. Tutkintoja edeltävät kesät vierähtivät tenttikirjallisuuden äärellä. Perheen tuki oli vankkumaton, vaikka luku-urakalle pitikin pihistää vapaa- ja lomapäiviä. 

– Toinen tuolloin ala-asteella olleista lapsistani tarjoutui lukemaan nauhalle IFRS-standardeja, jotta voisin kuunnella standardiäänityksiä työmatkoilla autossa. Urakasta selvittiin kuitenkin ilman lapsityövoimaa, nauraa Liisa.  

Asiakastyöstä energiaa 

Liisan mukaan yksi tilintarkastajan työn rikkaus on asiakaskunnan monipuolisuus ja -muotoisuus. 

– Nykyisiin asiakkaisiini kuuluu yrityksiä pörssiyhtiöstä pieniin omistajayrittäjävetoisiin yhtiöihin. Kansainvälisiin konserneihin kuuluvat emo- tai tytäryritykset muodostavat pääosan asiakaskunnasta. Jonkin verran työskentelen myös julkissektorin asiakkaiden kanssa. 

Työ on myös hyvin liikkuvaista huolimatta siitä, että asiakkaan kirjanpitoa voi entistä useammin käydä läpi myös etäyhteydellä. Pohjoisin asiakas löytyy Rovaniemeltä, mutta asiakkaista valtaosa on Turun ja Helsingin seuduilla.  Työmatkailusta kertyvät kilometrit eivät ole vieneet työn iloa ja viehätystä. 

– Tässä työssä inspiroivat asiakkaat ja heidän auttamisensa. Asiakastapaamiset antavat positiivista energiaa. Ne auttavat jaksamaan kiirekausina. Asiakkaan luottamuksen saavuttaminen ja siitä kiinnipitäminen ovat oman työni kulmakiviä, Liisa korostaa. 

Osaamista ja kokemusta jakaen 

Isoissa tilintarkastusyhteisöissä tilintarkastaja tekee tiivistä yhteistyötä yritysjuridiikan ja verotuksen asiantuntijoiden kanssa auttaessaan asiakkaita pysymään kartalla lainsäädännön jatkuvissa muutoksissa. Kansainvälisillä markkinoilla operoiville yrityksille tärkeää on tuntea eri maiden sääntely-ympäristö ja käytännöt. Globaaleihin ketjuihin kuuluvissa yhteisöissä asiakaspalvelu onkin usein “monikansallista” tilintarkastajan käyttäessä apunaan laajaa kansainvälistä osaajaverkostoa.  

– Tässä ammatissa ei tule koskaan valmiiksi eikä neuvojen kysyminen lopu. Työ edellyttää jatkuvaa itsensä ja osaamisensa kehittämistä, pohtii Liisa. 

Hänelle on yhtä lailla tärkeää jakaa kertynyttä osaamista ja kokemusta eteenpäin kouluttamalla ja sparraamalla uransa alkuvaiheessa olevia kollegoitaan. 

– On palkitsevaa nähdä nuorempien asiantuntijoiden kehittyvän urallaan. 

Kilometrit karttuvat vapaa-ajallakin 

Tilintarkastajan työssä korostuvat sosiaalisuus ja hyvät ihmissuhdetaidot. Intohimoiseksi juoksun harrastajaksi tunnustautuva Liisa Mäkikangas kartuttaa sosiaalista pääomaansa ja kilometrejä myös lenkkitossut jalassa. Ne kulkevat mukana niin niin työ- kuin vapaa-ajan matkoillakin.  

– Liityttyäni paikalliseen juoksuklubiin harrastukseen on tullut myös sosiaalinen puoli. Mukavassa porukassa ryppyotsaisuus pysyy kaukana, kun kilometrit taittuvat maailmaa parantaen. 

Lenkkareiden ja juoksijan kestävyyttä on koeteltu niin Zürich-järven rannan idyllissä kuin peräpohjolan ääriolosuhteissa. 

– Tämän vuoden Helsinki City Marathon -juoksussa lähdettiin liikkeelle helteessä, mutta matkan edetessä jouduttiinkin äkkiä rajuilman armoille. Myräkkä oli vienyt jo stadionin maaliportinkin, mutta pohojalaasella sisulla ja tilintarkastajalle luonteenomaisella peräänantamattomuudella maaliviiva kuitenkin ylitettiin. 

Jaa artikkeli

Lisää samasta aiheesta

Tilintarkastaja rakentaa ammatti-identiteettiään läpi uran

Menestyminen tilintarkastajana pohjautuu tutkimusten mukaan vahvasti henkilön ammatti-identiteettiin. Kestävän ammatti-identiteetin muodostuminen edellyttää, että tilintarkastaja ymmärtää arvojen, tilintarkastajan roolin ja vastuiden, ammattikäytäntöjen ja -standardien sekä ammattitaidon merkityksen.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top