Mitä tiedämme pörssiyhtiöiden tilintarkastuksista ja tilintarkastajista?

Suomessa tilintarkastuksen kohteena on vuosittain noin 120 000 yhteisön kirjanpito, tilinpäätös ja hallinto. Yksi tilintarkastuksen kohteena oleva kappalemääräisesti pieni, mutta erittäin merkityksellinen yritysjoukko muodostuu pörssiyhtiöistä, joita Nasdaq OMX Helsinki -listalta löytyy 134 kappaletta.

Kirjoittanut ja koonnut: Jarkko Raitio

Pörssiyrityksen päävastuullinen tilintarkastaja tulee yleisimmin jostain neljästä suurimmasta tilintarkastusyhteisöstä, joita ovat Deloitte, EY, KPMG sekä PwC. Tilintarkastusvalvonnan julkaisemien listausten mukaan tilanteet vuosilta 2021 ja 2020 näyttivät seuraavalta:

TilintarkastusyhteisöKertomukset 2021 (kpl)Kertomukset 2020 (kpl)
KPMG Oy Ab4440
Ernst & Young Oy3835
PricewaterhouseCoopers Oy2731
Deloitte Oy97
BDO Oy32
Tietotili Audit Oy21
Aditus Tilintarkastus Oy11
Oy Tuokko Ltd11
Allekirjoittajana muu
kuin tilintarkastusyhteisö
34
Allekirjoitettujen tilintarkastuskertomusten lukumäärä yhteisöittäin.

Tilintarkastajien jakauma pörssiyhtiöissä

Maaliskuussa 2023 kaupparekisteristä kerättyjen tietojen perusteella pörssiyhtiöiden tilintarkastusten jakauma oli muuttunut jonkin verran edellisistä vuosista. KPMG tarkastaa 31 prosenttia, EY 28 prosenttia, PwC 27 prosenttia, Deloitte 7 prosenttia ja muut tilintarkastajat 7 prosenttia pörssiyhtiöistä.

29 % naisia, 71 % miehiä

Kun tilintarkastajaksi on valittu tilintarkastusyhteisö, tulee yhteisön osoittaa toimeksiannolle päävastuullinen tilintarkastaja, joka on luonnollinen henkilö ja erityisen sääntelyn takia KHT-tilintarkastaja (ks. Tilintarkastuslain 2 luvun 5 § ja Osakeyhtiölain 7 luvun 5 §). Pörssiyritysten päävastuullisista tilintarkastajista 71 prosenttia on miehiä ja 29 prosenttia naisia.

50-vuotias

Jos joku yhdistää, niin se on ikä. Pörssiyhtiön päävastuullinen tilintarkastaja on keskimäärin hitusen päälle 50-vuotias, oli kyseessä mies tai nainen.

Yksi tai kaksi pörssiyhtiötä

134 listayhtiön päävastuullisina tilintarkastajina toimii 68 eri henkilöä. Miehiä on 49 ja naisia 19. Yleisintä on, että henkilö toimii vain yhden pörssiyhtiön päävastuullisena tilintarkastajana, mutta kahden yhtiön taktiikka on varsin yleistä erityisesti miespuolisten tilintarkastajien keskuudessa.

Sama henkilö toimii
päävastuullisena
MiehetNaisetYhteensä
1 pörssiyhtiön tilintarkastajana231033
2 pörssiyhtiön tilintarkastajana15318
3 pörssiyhtiön tilintarkastajana437
4 pörssiyhtiön tilintarkastajana538
5 pörssiyhtiön tilintarkastajana202
Yhteensä491968

280 000

Listayhtiötilintarkastajan keskimääräiset ansiotulot ovat miehillä noin 280 000 euroa vuodessa ja naisilla noin 212 000 euroa vuodessa. Ansiotulot ovat keskiarvoa korkeammat niillä, joilla on tarkastuskohteina suuria pörssiyhtiöitä tai ylipäätään useampi pörssiyhtiö.

Artikkeli on julkaistu alun perin Profiitti – talous & tilintarkastus 1/2023 -lehdessä.

Jaa artikkeli

Lisää samasta aiheesta

ESG-valmennusohjelmamme puhuu puolestaan

ESG-valmennusohjelmamme herättää kiinnostusta ja arvostusta Euroopassa samalla, kun se legalisoidaan kansallisessa tilintarkastuslaissa. Maaliskuussa julkaistussa hallituksen esitysluonnoksessa valmennusohjelmaamme sisälletyt ESG-osaamisen vaatimukset asettavat jatkuvan koulutuksen vaatimuksia tilintarkastajille.

Lue lisää

Ammattiylpeyttä ja armollisuutta

Luottamus tilintarkastajiin on kova. Se on ansaittu vuosikymmenten hyvällä työllä ja tilintarkastajat voivat olla ylpeitä ammatistaan. Tuhkaa ei ole syytä ripotella päällensä silloinkaan, kun kaikki ei mene ihan nappiin.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.