Seitsemän faktaa tilintarkastajista

Tilintarkastajia on Suomessa 1 265. Tilkkareiden keski-ikä on noin 50 vuotta, ja heidän yleisimmät etunimet ovat Mikko tai Anne.

Tilintarkastajia on Suomessa 1 265. Tilkkareiden keski-ikä on noin 50 vuotta, ja heidän yleisimmät etunimet ovat Mikko tai Anne.

Kirjoittaja: Jarkko Raitio

1 265

Tilintarkastajia on Suomessa 1 265. Tieto on Patentti- ja rekisterihallituksen tilintarkastajahausta marraskuulta 2022. Luku pitää sisällään kaikki luonnolliset henkilöt, joilla on HT-tilintarkastajan pätevyys.

122 000

Tilintarkastajat vuositasolla 122 000 tilintarkastusta. Tilintarkastusvelvollisten yritysten ja muiden yhteisöjen tilinpäätökset tarkastetaan vuosittain. Suurin osuus tilintarkastuksista tehdään osakeyhtiöihin, mutta myös useampi tuhat asunto-osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö, yhdistys ja säätiö on vuosittain tilintarkastuksen kohteena. 

64 %

Enemmistö tilintarkastajista työskentelee tilintarkastuslain tarkoittamassa tilintarkastusyhteisöissä, joita on 69 kappaletta. Lukumääräisesti yhteisöissä oli töissä 805 tilintarkastajaa eli 64 prosenttia tilkkareista. Näistä valtaosa työskenteli seitsemässä suurimmassa tilintarkastusyhteisössä ja alle kolmannes pienemmissä tilintarkastusyhteisöissä. 

93 %

Valtaosa tilintarkastajista kuuluu tilkkareiden omaan yhdistykseen Suomen Tilintarkastajat ry:hyn. Yhdistyksellä on tilintarkastajajäseniä kaikkiaan 1 176. Jäsenistä viidessä suurimmassa tilintarkastusyhteisössä työskentelee 44 prosenttia, muissa tilintarkastusyhteisöissä 20 prosenttia tilintarkastajaa ja yksintoimivia tai ei-tilintarkastusyhteisömuodossa 36 prosenttia.    

Yleisimmät etunimet Mikko tai Anne

Tilintarkastajien yleisimmät etunimet:

 Miehet Naiset 
Mikko24Anne13
Timo21Päivi12
Jukka19Heidi10
Antti17Johanna10
Juha17Tiina10

63 % miehiä, 37 % naisia

Tilintarkastajissa on enemmän miehiä kuin naisia. Vaikka naisten määrä on Suomen Tilintarkastajat ry:n jäsenistössä viime vuosina noussut, 63 prosenttia jäsenistä on miehiä.

50-vuotias

Suomen Tilintarkastajat ry:n jäsentilastoista selviää, että tilintarkastajien keski-ikä on 50 vuotta. Tilintarkastusyhteisössä toimivien keski-ikä on 45 vuotta, ja yksintoimivien keski-ikä on 59 vuotta.

Lähteet: Suomen Tilintarkastajat ry:n jäsenrekisteri, PRH

Jaa artikkeli

Lisää samasta aiheesta

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top