Harri Rekilä – tilintarkastaja, joka ei osaa pysyä paikallaan

HT-tilintarkastaja Harri Rekilä kertoo, miten päätyi tilintarkastusalalle ja millaisissa merkeissä vapaa-aika kuluu.

Harri Rekilä tiesi jo lukioikäisenä, että tulisi tekemään töitä yritysten taloushallinnon parissa. Nykyään hän toimii omistajayrittäjänä PK-yrityksiin keskittyvässä tilintarkastusyhteisössä. Mitä muuta Harrin päiviin mahtuu?

Kirjoittaja: Harri Rekilä

En valinnut tilintarkastajan ammattia aivan sattumalta

Päätin jo lukioikäisenä tähtääväni ammattiin, jossa yritysten taloushallinto on keskiössä tavalla tai toisella. En kuitenkaan vielä silloin tiennyt, että päätyisin tilintarkastajaksi. Eihän minulla ollut edes tarkkaa käsitystä siitä, mitä tilintarkastajat tekevät.

Kasvoin yrittäjäperheessä. Opintopolkuani ohjasi verissä virtaava halu perustaa oma yritys ja toisaalta tahto valita ammatti, joka olisi sekä mielekäs että vakaalla toimialalla. Nuorena opiskelijana uskoinkin vahvasti, että oma talouteni olisi turvattu, jos opiskelisin huolella kirjanpidon ja erityisesti verotuksen kiemurat.

Nyt olen siinä onnellisessa asemassa, että toimin omistajayrittäjänä PK-yrityksiin keskittyvässä tilintarkastusyhteisössä. Saan tehdä päivittäin juuri niitä asioita, jotka koin jo nuorena mielenkiintoisiksi.

Innostun monipuolisista tehtävistä ja asiakkaiden auttamisesta

Kirjanpidon ja tilintarkastuksen opiskelujen rinnalla mielenkiintoa on riittänyt vero-oikeuden opintoihin ja työtehtäviin. Sain muutama vuosi sitten päätökseen vero-oikeuden lisensiaattityön. Lisäksi olen toiminut Verohallinnossa verotarkastajan ja veroriskienhallinnan asiantuntijatehtävissä. Parhaillaan teen tilintarkastusalaan liittyvää väitöskirjaa aina töiden ja perhe-elämän salliessa.

Nautin tilintarkastuksessa työtehtävien monipuolisuudesta. Yritysasiakaskuntani muodostuu useista eri toimialoista ja kokoluokista. Pidän asiakkaisiin säännöllisesti yhteyttä ja kyselen mielelläni heidän kuulumisiaan ja suunnitelmiaan. Jokaisella on oma tarinansa. Kun ymmärrän asiakasyrityksen liiketoimintaa, on minun helpompi auttaa ratkaisujen löytämisessä ja tuottaa aitoa lisäarvoa asiakkaille. Asiakkaiden kertomat kuulumiset ovatkin parasta työssäni.

En osaa olla paikallaan oikeastaan missään tai koskaan

Harrastan liikuntaa aina, kun se on mahdollista: pyöritän harrastejalkapalloseuraa, pelaan tennistä ja golfia sekä lumilautailen. Jos en muuta keksi, käyn salilla tai lenkillä. Joka päivä pitää olla rasti kohdassa ”liikunta suoritettu”.

Omaa harrastuneisuuttani rajoittavat tällä hetkellä pienet ja aktiiviset tyttäreni. Myös heillä on iltaisin omia harrastuksia, joihin osallistun vähintäänkin kuljettajan roolissa. On ihanaa katsella, kuinka innoissaan lapseni ovat liikunnasta.

Erityisesti laskettelu on koko perheen yhteinen harrastus. Käymme säännöllisesti Alpeilla tai Lapissa tuttavaperheiden kanssa. Kesäisin puuhaa riittää kesämökillä ja tulevana kesänä on ohjelmassa myös oman kotipihan kunnostusta.

Harri on paitsi liikuntaintoilija ja HT-tilintarkastaja, myös yrittäjä Digital Audit Company Oy:ssä.

Lisää samasta aiheesta

Käsityksen muodostaminen yrityksen IT-ympäristöstä

Tilintarkastajan tulee muodostaa käsitys tilinpäätöksen laatimisen kannalta relevanteista tietojärjestelmistä. Tilintarkastajan ymmärrys siitä, mitä yrityksen IT-ympäristöön kuuluu ja miten IT-järjestelmät vaikuttavat tilinpäätökseen, auttaa riskien tunnistamisessa ja tarkastustoimenpiteiden suunnittelussa.

Lue lisää

Sähköisen kirjanpitodatan käyttö tilintarkastuksessa

Kun kirjanpidon data ja muu tilintarkastuksessa käytettävä aineisto on sähköisessä muodossa, on sitä mahdollista tarkastaa tehokkaasti sähköisin menetelmin, kuten data-analytiikalla. Kevään 2024 K1-koulutuskiertueellamme pureudutaan muun muassa sähköisen kirjanpitodatan tehokkaaseen tarkastamiseen.

Lue lisää

Artikkeliväitöskirja: White-Collar Crime and Auditing

Väitöskirjassa tutkitaan, miten tilintarkastus vaikuttaa taloudellisen rikollisuuden ilmenemiseen ja vaikutuksiin Suomessa. Tutkimustulosten perusteella tilintarkastuksella on tiettyjä rikosvahinkoja rajaavia vaikutuksia, mutta jotkut rikoksentekijät osaavat myös hyödyntää tilintarkastuskertomuksen käyttäjien perusteettomia odotuksia rikosten mahdollistamisessa.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top