Jenni Smedberg – tilintarkastaja ja kansainvälinen verkostoituja

KHT-tilintarkastaja Jenni Smedberg päätyi tilintarkastusalalle mutkan kautta, mutta löysi työelämässä omat vahvuutensa. Nykyään hän toimii myös kouluttajana ja riskienhallintaroolissa.

KHT-tilintarkastaja Jenni Smedberg päätyi tilintarkastusalalle mutkan kautta, mutta löysi työelämässä omat vahvuutensa. Nykyään hän toimii myös kouluttajana ja riskienhallintaroolissa.

Kirjoittaja: Jenni Smedberg

Olen toiminut tilintarkastajana vuodesta 2006 lähtien. Olen siinä mielessä epätavallinen tilintarkastaja, että pääaineeni oli markkinointi. Opintojen alkuvaiheessa laskentatoimi tuntui tylsimmälle mahdolliselle vaihtoehdolle, mutta opintojen edetessä ja taloushallinnon kesätyökokemuksen myötä jokin ”klikkasi”: huomasin, että laskentatoimi on sittenkin minun juttuni. Loppujen lopulta suoritin myös laskentatoimesta pääaineen laajuiset opinnot gradua lukuun ottamatta.

Lähdin vain pistäytymään Helsingissä

Olen kotoisin Iisalmesta ja valmistuttuani työskentelin reilun vuoden verran Kuopiossa taloushallinnon tehtävissä. Eräänä päivänä huomasin EY:n rekrytointi-ilmoituksen koskien tilintarkastajan tehtävää Helsingissä. Kotiseuturakkaana ihmisenä olin aiemmin päättänyt, etten koskaan muuta Helsinkiin. Huomasin kuitenkin ajattelevani, että voisihan siellä pistäytyä. Pistäytyminen on venähtänyt yli 11 vuoden mittaiseksi ja viihdyn erinomaisesti edelleen.

Saan kehittää itseäni ja verkostoitua kansainvälisesti

Toimin EY:llä Senior Managerina ja KHT-tilintarkastajana osana kansainvälistä organisaatiota lähes 250 000 muun asiantuntijan kanssa. Asiakassalkkuni painottuu pääasiassa vakuutus- ja rahoituspuolen asiakkaisiin. Minulla ei ollut ennen tilintarkastajan uraa minkäänlaista kokemusta vakuutusyhtiöiden toiminnasta. Kun pääsin mukaan vakuutusyhtiöiden tarkastustiimeihin, huomasin löytäneeni ”oman juttuni”.

Tilintarkastajan töiden lisäksi koulutan aktiivisesti sekä sisäisissä että ulkoisissa koulutuksissa sekä toimin riskienhallintaroolissa organisaatiossamme. Tämän työn yksi suola onkin mahdollisuus kehittää itseään myös perinteisen tilintarkastustyön ulkopuolella sekä verkostoitua kansainvälisten kollegoiden kanssa.

Tilintarkastuksen monipuolisuus ja selkeä urapolku kiehtovat

Tilintarkastuksessa minua on kiehtonut alusta asti juurikin monipuolisuus, selkeä urapolku sekä mahdollisuus jatkuvaan oppimiseen. Varsinkin uran alkuvaiheessa tarjoutuu loistava näköalapaikka, kun pääsee tutustumaan useaan eri toimialaan ja asiakkaaseen. Samalla oppii yritysten toiminnasta ja siitä, mikä juuri itseä kiinnostaa ja mihin haluaa suuntautua urapolullaan.

Vapaa-aikaani mahtuu vauhdikasta menoa

Tilintarkastukseen tuli muutama vuosi sitten pidempi tauko, kun jäin äitiyslomalle vuonna 2012. Töihin paluuta suunnitellessani kuopus ilmoittikin jo tulostaan, joten tauko työelämästä oli lopulta hieman yli kolmen vuoden mittainen.

Kun samaan putkeen vielä rakensimme uuden omakotitalon, ei viime vuosina ole ollut vapaa-ajan ongelmia. Poikani ovat nyt 5- ja 3-vuotiaat, ja oman mausteensa soppaan tuo vielä Saku, jokunen kuukausi sitten perheeseemme muuttanut saksanseisojan pentu.

Harrastan puutarhatöitä ja vietän aikaa perheen kanssa

Vaikka vapaa-aika onkin hektistä lasten ja koiran kasvatuksen, loputtomien pihanrakennus- ja istutustöiden sekä uuden kodin sisustamisen merkeissä, se antaa myös henkireiän vähintään yhtä hektisestä työelämästä.

Kun töissä on kiirettä ja stressiä, tekee todella hyvää upottaa sormet multaan tai istua lapsen kanssa alas pelaamaan Unoa. Vietämme perheen kanssa paljon aikaa myös metsässä retkeillen, sienestäen, marjastaen tai ihan vain kävellen. Lisäksi tuuletan pääkoppaani useana päivänä viikossa kuntosalilla tai lenkkipolulla ja talvella hiihtoladulle.

Jenni on kansainvälinen verkostoituja työssään EY:llä. Tarkemmin sanottuna hän työskentelee Senior Managerina ja KHT-tilintarkastajana.

Lisää samasta aiheesta

Artikkeliväitöskirja: White-Collar Crime and Auditing

Väitöskirjassa tutkitaan, miten tilintarkastus vaikuttaa taloudellisen rikollisuuden ilmenemiseen ja vaikutuksiin Suomessa. Tutkimustulosten perusteella tilintarkastuksella on tiettyjä rikosvahinkoja rajaavia vaikutuksia, mutta jotkut rikoksentekijät osaavat myös hyödyntää tilintarkastuskertomuksen käyttäjien perusteettomia odotuksia rikosten mahdollistamisessa.

Lue lisää

Pro gradu: Case Jippii Oyj – Vaikutukset tilintarkastajien ammatilliseen kiinnostukseen toimia tilintarkastajina

Tilintarkastajien rooli taloudellisen raportoinnin varmentamisessa on keskeinen, ja heidän ammattikuntansa on rakentunut luottamuksen varaan. Kun skandaalit ja talousrikostapaukset tulevat esiin, ne voivat heikentää tätä luottamusta ja aiheuttaa myös tilintarkastajissa henkilökohtaista pelkoa ja stressiä. Toisaalta tilintarkastajan vastuu voi lisätä ammatin houkuttelevuutta.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top