Joonas Pekkinen, tilintarkastaja ja kehittyvä karateka

KHT-tilintarkastaja Joonas Pekkinen haluaa kehittyä jatkuvasti niin työssään kuin harrastuksissaan.

Tilintirkistystä ja junien katselua toimiston ikkunasta – mitä muuta Joonas Pekkisen työpäiviin kuuluu?

Kirjoittaja: Joonas Pekkinen

“Tilintirkistäjillä riittää töitä aina”

Tilintarkastajan ammattia kohtaan suhtaudutaan monella todella eri tavalla. Pitkään tilintarkastajien kanssa toimineille yrittäjille tilintarkastaja on luotettu neuvonantaja tai vähintäänkin henkilö, joka antaa vuosittain yhtiölle elintärkeän dokumentin – tilintarkastuskertomuksen. Alaa vähemmän tuntevien keskuudessa tilintarkastaja muuttuu usein kirjanpitäjäksi tai verotarkastajaksi. Tilintarkastajan stereotypia on henkilö, joka lukkiutuu neuvotteluhuoneeseen pariksi päiväksi, jonka jälkeen murahtaa ja antaa tilintarkastuskertomuksen.

Oma kiinnostukseni tilintarkastukseen heräsi yliopiston luennolla, jossa professori kehotti opiskelijoita ryhtymään KHT-tilintarkastajiksi. ”Niitä tarvitaan aina”, hän sanoi. Toinen opettaja puolestaan kutsui ammattia ”tilintirkistykseksi”. Sanonta, joka edelleen aiheuttaa minussa epäuskoista hilpeyttä. Näiden yhtymäkohtien pohjalta en nähnyt mitään syytä olla ryhtymättä tilintarkastajaksi.  

”Tilintarkastajan stereotypia on henkilö, joka lukkiutuu neuvotteluhuoneeseen pariksi päiväksi, jonka jälkeen murahtaa ja antaa tilintarkastuskertomuksen.”

Työn vaihtelevuus innostaa ‒ balanssiaperheestä ja harrastuksista

Toimistomme ikkunasta Tampereella näkyy junarata. Olen useita kertoja käynyt 2- ja 4-vuotiaiden lasteni kanssa toimistollamme katselemassa ohi meneviä junia. Erityisesti 4-vuotiaalle pojalleni tämä on jo pari vuotta ollut harrastus, josta hän on todella nauttinut. Eräänä aamuna olin lähdössä töihin, kun poikani kysyi: ”Isi, mihin sinä menet?” ”Töihin”, minä vastasin. ”Menet siis töihin katselemaan junia!”, hän innostui. Vaikka junien katselu on jäänyt vähemmälle, olen minäkin innoissani menemässä töihin ja kuulemaan, mitä asiakkaille kuuluu. Työn monipuolisuus, vaihtelevuus ja hyvinkin erilaiset asiakkaat pitävät työn jatkuvasti mielenkiintoisena. Toki työ on joskus myös tilien tarkastusta; neuvotteluhuoneeseen linnoittautumista ja murahtelua.

Olen ihminen, jolla olisi tuhat harrastusta, mikäli aikaa riittäisi. Eniten panoksia olen kuitenkin laittanut karateen, jota olen harrastanut 18 vuotta. Harrastus vei aikanaan minut mukanaan niin fyysisen kuin henkisen vaativuutensa takia. Ja kuten tilintarkastajana, myös karatekana mietin usein, mihin suuntaan haluan kehittyä. Toisaalta suunnalla ei välttämättä ole niin paljon merkitystä, kunhan kehittyy.

Joonas toimii KHT-tilintarkastajana Idman Vilén Grant Thornton Oy:llä.

Lisää samasta aiheesta

Artikkeliväitöskirja: White-Collar Crime and Auditing

Väitöskirjassa tutkitaan, miten tilintarkastus vaikuttaa taloudellisen rikollisuuden ilmenemiseen ja vaikutuksiin Suomessa. Tutkimustulosten perusteella tilintarkastuksella on tiettyjä rikosvahinkoja rajaavia vaikutuksia, mutta jotkut rikoksentekijät osaavat myös hyödyntää tilintarkastuskertomuksen käyttäjien perusteettomia odotuksia rikosten mahdollistamisessa.

Lue lisää

Pro gradu: Case Jippii Oyj – Vaikutukset tilintarkastajien ammatilliseen kiinnostukseen toimia tilintarkastajina

Tilintarkastajien rooli taloudellisen raportoinnin varmentamisessa on keskeinen, ja heidän ammattikuntansa on rakentunut luottamuksen varaan. Kun skandaalit ja talousrikostapaukset tulevat esiin, ne voivat heikentää tätä luottamusta ja aiheuttaa myös tilintarkastajissa henkilökohtaista pelkoa ja stressiä. Toisaalta tilintarkastajan vastuu voi lisätä ammatin houkuttelevuutta.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top