Miten eksyin tilintarkastusalalle?

Miten KHT Eero Kotilainen eksyi tilintarkastusalalle? Eero kertoo, miten roudarista alkoi pikkuhiljaa kuoriutua tilintarkastaja.

Miten KHT Eero Kotilainen eksyi tilintarkastusalalle? Eero kertoo, miten roudarista alkoi pikkuhiljaa kuoriutua tilintarkastaja.

Kirjoitus on osa PwC:n Miksi tilintarkastajaksi -juttusarjaa, josta julkaisemme ensimmäisen osan.

Kirjoittaja: Eero Kotilainen

Aloitin työt valoteknikkona – siis roudarina – 17 ikävuoden tienoilla. Rakastin työtäni ja suunnitelmissa oli tehdä koko työurani sitä.

Noin kymmenen vuotta myöhemmin hakeuduin parille liiketalouden kurssille saadakseni älyllistä stimulaatiota. Sain ensikosketuksen laskentatoimen maailmaan. Sen loogisuus ja järjestelmällisyys tuntui sopivan minulle, ja ilman erityisiä ammatillisia tavoitetta jatkoin tutkintopuolella opintoja roudarin töiden ohella.

Opintojeni edetessä tilintarkastajana työskentelevä tuttu suositteli useaan kertaan hakemaan PwC:n trainee-ohjelmaan harjoittelijaksi.

Tilintarkastusko mun juttuni?

Tilintarkastus… Eihän se maailman seksikkäimmältä ammatilta kuulostanut. Näin mielessäni tunkkaisessa kellarihuoneessa mappien kanssa viihtyvän hiirulaisen. Ei ehkä mun juttu. Päätin kuitenkin hakea PwC:lle, kun kaveri oli kerran niin innoissaan. Pääsin kuin pääsinkin harjoittelijaksi.

Harjoittelujakson aikana aloin ymmärtää, että käsitykseni tilintarkastuksesta oli ollut väärä. Todellisuudessa työ oli sosiaalista ja aktiivista yhteistyötä sekä asiakkaiden että kollegoiden kanssa. Viihdyin ja pärjäsin, ja harjoittelujakson päätteeksi otin vastaan minulle annetun työtarjouksen.

Olin iloinen ensimmäisestä “oikeasta” työpaikastani, mutten voinut vielä kuvitellakaan mitä kaikkea valitsemani ammatti toisi tullessaan.

Tilintarkastus on kuin sipuli, johon kasvaa jatkuvasti uusia kerroksia

Varsinainen tilintarkastus, siis numeroiden oikeellisuuden varmentaminen, on kuin ydin, jonka ympärille kaikki on urallani rakentunut.

Se on kuitenkin vain ydin. Kuten sipulissa on kerroksia, myös tilintarkastuksessa pienen keskustan ympärille on kasvanut lukemattomia taitojen ja kokemusten kerroksia. Väitän, että missään muussa ammatissa en olisi päässyt näkemään ja kokemaan kaikkia niitä ihmeellisiä asioita, joita tilintarkastus on tarjonnut.

Haluatko lukea lisää?

Seuraavissa kirjoituksissa kerron tilintarkastajan matkasta siten kuin olen viimeiset 10 vuotta sen itse kokenut. Aiheita, joita tulen käsittelemään, ovat esimerkiksi:

  • Ensimmäisen parin vuoden jyrkkä oppimiskäyrä
  • Matka itsenäiseksi asiantuntijaksi
  • Kansainvälistyminen
  • Syvempi tutustuminen asiakkaisiin ja toimialoihin
  • Isoihin pöytiin pääseminen
  • Tiimityöstä ja johtamisesta.

Jos haluat sähköpostiisi vinkin seuraavista kirjoituksistani niiden ilmestyttyä PwC:n sivuilla, tilaa tästä.

Kuka? Eero Kotilainen

Kirjoittaja on tilintarkastuksen asiantuntija Eero Kotilainen, KHT.

Eero valmistui Haaga-Heliasta tradenomiksi 2009 ja aloitti työnsä PwC:llä samana vuonna. Hän toimi tilintarkastajana vuoteen 2018 asti, ja näiden kymmenen vuoden aikana hän erikoistui kansainvälisiin pörssiyhtiöihin ja erityisesti projektitoimintaa harjoittaviin yrityksiin.

Nykyään Eero työskentelee asiantuntijana PwC:n Audit Transformation -ohjelmassa. Ohjelma tähtää tilintarkastuksen toimitusmallin laaja-alaiseen uudistamiseen, mikä liittyy niin teknologiaan ja sen hyödyntämiseen kuin toimintatapoihin ja johtamismalleihin.

Miksi tilintarkastajaksi -juttusarjassa Eero muistelee tilintarkastajana viettämiään vauhdikkaita ja kokemusrikkaita vuosia.


Tuomme tilintarkastajien juhlavuotta esille pitkin vuotta 2020 ja esittelemme tulevaisuuden tekijöitä. Pysy ajan tasalla lukemalla Profiitti-lehteämme, uutiskirjeitämme ja tietenkin sometuksiamme #tilintarkastusala110v!

Lisää samasta aiheesta

Miksi LCE-standardi on tervetullut?

Uuden LCE-ISA-standardin suorat vaikutukset yksittäiseen toimeksiantoon saattavat jäädä vähäisiksi. Standardin käyttöönotolla on silti monia positiivisia vaikutuksia pk-tilintarkastukseen.

Lue lisää

Artikkeliväitöskirja: White-Collar Crime and Auditing

Väitöskirjassa tutkitaan, miten tilintarkastus vaikuttaa taloudellisen rikollisuuden ilmenemiseen ja vaikutuksiin Suomessa. Tutkimustulosten perusteella tilintarkastuksella on tiettyjä rikosvahinkoja rajaavia vaikutuksia, mutta jotkut rikoksentekijät osaavat myös hyödyntää tilintarkastuskertomuksen käyttäjien perusteettomia odotuksia rikosten mahdollistamisessa.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top