Pro gradu: Ohjelmistorobotiikan käyttö suomalaisissa tilintarkastusyhteisöissä

Tutkin pro gradussani ohjelmistorobotiikan käytön nykytilannetta suomalaisissa tilintarkastusyhteisöissä. Tuloksien mukaan ohjelmistorobotiikan käyttö on vielä suhteellisen vähäistä, mutta kiinnostus sitä kohtaan on suurta. Tulevaisuudessa robotiikka tulee olemaan yhä useammalla osa tilintarkastuksen perustyökaluja.

Kirjoittaja: Fanny Juusola | Kuva: Topi Juusola

Ohjelmistorobotti on tietokoneohjelma, joka matkii ihmisen tekemiä rutiininomaisia prosesseja tietokoneella. Ohjelmistorobotiikan käytön hyödyt tilintarkastukselle ovat yleisesti tutkimuksissa tunnistettu. Kansainvälisestä tutkimustiedosta selviää, että ohjelmistorobotiikkaa ei kuitenkaan ole maailmalla implementoitu tilintarkastuksiin kovin laajasti.

Tutkin pro gradu -tutkielmassani ohjelmistorobotiikan käytön nykytilannetta suomalaisissa tilintarkastusyhteisöissä ja syitä sen taustalla. Lisäksi selvitin robotiikan vaikutuksia tilintarkastukseen sekä sen käytön hyötyjä ja mahdollisia haasteita. Vastaavaa tutkimusta ei ollut vielä Suomessa aiemmin tehty. Aihe valikoituikin sen ajankohtaisuuden sekä tutkimustiedon puuttumisen vuoksi.

Robotiikasta on runsaasti hyötyä, jos olosuhteet ovat oikeat

Tutkimukseni tulokset osoittavat, että kokonaisuudessaan ohjelmistorobotiikan käyttö on vielä melko vähäistä Suomessa. Se on kuitenkin huomattavasti yleisempää suuremmissa kuin pienemmissä tilintarkastusyhteisöissä. Tutkimukseni tulosten mukaan yleisimpiä esteitä robotiikan käyttöönotolle ovat robotiikan hinta sekä asiakasyhtiöiden kirjanpitojärjestelmien moninaisuus: robotti tulee ohjelmoida lähes jokaista järjestelmää varten erikseen.

Varsinkin pienillä asiakasyhtiöillä Suomessa on edelleen paperisia aineistoja, jolloin robotiikan hyödyntäminen on haastavampaa tai jopa mahdotonta. Lisäksi pienten asiakkaiden aineistomäärä on suhteessa suurempiin yhtiöihin niin paljon pienempi, että robotin ohjelmointiin käytettävä aika voi muodostua kohtuuttoman suureksi verrattuna sillä saavutettavaan ajansäästöön tarkastustyössä. Lisäksi, jos robotiikkaa ei pysty skaalaamaan erilaisten kirjanpitojärjestelmien välillä, jäävät sillä saavutettavat hyödyt pieniksi verrattuna sen viemiin resursseihin.

Onnistuneen robotiikan käyttöönoton myötä voidaan saavuttaa kuitenkin lukuisia hyötyjä. Robotiikka mahdollistaa suurempien otoskokojen tarkastamisen, ja rutiinityön vähentyessä tilintarkastajille jää enemmän aikaa keskittyä työssään ammatillista harkintaa vaativiin tehtäviin. Suurimmat hyödyt saavutetaan tutkimuksen tuloksien mukaan pk- ja sitä suurempien yhtiöiden tilintarkastuksessa, ja näiden yhtiöiden tarkastuksissa sitä on myös eniten otettu Suomessa käyttöön.

Robottia käytetään tällä hetkellä suomalaisissa tilintarkastusyhteisöissä muun muassa myyntisaamisten ja pääkirjavientien tarkastamiseen, tilinpäätöksen ja vertailutietojen täsmäytyksiin sekä aineistojen noutamiseen asiakkaiden järjestelmistä. Robottia käytetään myös aineiston muokkaamiseen oikeaan muotoon toista robottia varten. Robotteja ei sen sijaan hyödynnetä vielä tulkintaa vaativissa tai monimutkaisemmissa tehtävissä, kuten hallinnon tarkastamisessa.

Robotiikan ei koeta vievän tilintarkastajien töitä vaan muuttavan työnkuvan muotoa. Onnistuessaan ohjelmistorobotin käyttöönotto voi siten antaa tilintarkastusyhteisölle merkittävää kilpailuetua, kasvattaa asiakastyytyväisyyttä ja lisätä tilintarkastajan työn mielekkyyttä.

Fanny Juusola, KTM, Jyväskylän yliopisto

Fanny Juusolalle myönnettiin opiskelija-apuraha pro gradu -tutkielmastaan vuonna 2022.

Jaa artikkeli

Lisää samasta aiheesta

Opinnäytetyö: Osakeyhtiöiden hallinnon tarkastus

Opinnäytetyössäni tutkin, mitä osakeyhtiöiden hallinnon tarkastus on ja miten se toteutetaan. Suurin osa Suomessa tarkastettavista yhtiöistä on osakeyhtiöitä. Hallinnon tarkastuksessa tilintarkastajaa kiinnostaa, onko yhtiön johto toiminut tehtävässään lainmukaisesti.

Lue lisää

Pro Gradu: Challenges of Double Materiality Concept: Corporate Sustainability Directive in Finnish Companies

Kaksinkertaisen olennaisuuden (double materiality) konsepti on nousemassa keskeiseksi yritysten kestävyysraportoinnissa uuden CSRD-lainsäädännön myötä. Tutkielmassani keskitytään kaksinkertaisen olennaisuuden implementointiin osana suomalaisyhtiöiden CSRD:n mukaisia kestävyysraportteja sekä uuden konseptin käyttöönottoon liittyviin haasteisiin raportoivissa yrityksissä ja kestävyysraporttien varmentamisessa. Tavoitteena on ymmärtää, miten yritykset valmistautuvat uusiin raportointivaatimuksiin ja mitä mahdollisia haasteita tämä tuo mukanaan.

Lue lisää

Pro gradu: Julkishallinnon tilintarkastuksen laadun kehittäminen tilintarkastusvalvonnan näkökulmasta

Julkishallinnon tilintarkastuksen laadun kehittäminen on tärkeää, koska laadukkaan tilintarkastuksen avulla voidaan varmistaa julkisten varojen tehokas ja vastuullinen käyttö, mikä lisää kansalaisten luottamusta hallintoon. Pro gradu -tutkielmassani tarkastelin, millaisiin tilintarkastuksen osa-alueisiin PRH:n tilintarkastusvalvonta on kiinnittänyt huomiota laaduntarkastuksissaan ja miten julkishallinnon tilintarkastuksen laatua voisi kehittää laadunvalvojan näkökulmasta.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top