Opinnäytetyö: Osakeyhtiöiden hallinnon tarkastus

Opinnäytetyössäni tutkin, mitä osakeyhtiöiden hallinnon tarkastus on ja miten se toteutetaan. Suurin osa Suomessa tarkastettavista yhtiöistä on osakeyhtiöitä. Hallinnon tarkastuksessa tilintarkastajaa kiinnostaa, onko yhtiön johto toiminut tehtävässään lainmukaisesti.

Kirjoittaja: Jasmiina Jussila | Kuva: Heidi Ollila

Opinnäytetyöni tavoitteena oli laatia ajankohtainen itseopiskelumateriaali ja tehtävät osakeyhtiöiden hallinnon tarkastuksesta Tilintarkastuksen perusteet -opintojaksolle. Hallinnon tarkastusta ei ole tutkittu kansainvälisesti juurikaan, koska se on lähinnä pohjoismainen erityispiirre.

Osakeyhtiön johdon tehtävät hallinnon järjestämisessä

Osakeyhtiön johdolla tarkoitetaan pääasiassa yhtiön hallitusta ja toimitusjohtajaa. Hallituksen tehtävänä on huolehtia muun muassa yhtiön varainhoidon- ja kirjanpidon valvonnasta. Toimitusjohtaja vastaa esimerkiksi siitä, että yhtiön varainhoito on järjestetty luotettavasti ja kirjanpito on toteutettu lainmukaisesti.

Johdon tehtävänä on edistää yhtiön etua huolellisella toiminnalla. Osakeyhtiön tehtävänä on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, ellei yhtiöjärjestys määrää toisin. Johdon tulee huolehtia osakkeenomistajien yhdenvertaisuusperiaatteen toteutumisesta ja siitä, että yhtiön varojenjako on toteutettu lain mukaisesti. Johdon vastuulle kuuluu lisäksi järjestää yhtiön sisäinen valvonta.

Hallinnon tarkastuksen ydin

Hallinnon tarkastuksessa tilintarkastaja tarkastaa onko yhtiön johto toiminut lainmukaisesti. Tilintarkastajan tehtävänä ei ole tarkastaa yhtiön johdon tarkoituksenmukaisuutta, kuten liiketoimintapäätösten tuloksellisuutta. Hallinnon tarkastuksen pääsisältö on johdettavissa tilintarkastuslaissa määritellyn tilintarkastajan huomautusvelvollisuuden kautta.

Tilintarkastajan tulee huomauttaa tilintarkastuskertomuksessa, jos yhteisön tai säätiön johto tai muu vastuuvelvollinen jäsen on:

  • syyllistynyt tekoon tai laiminlyöntiin, josta saattaa seurata vahingonkorvausvelvollisuus yhteisöä tai säätiötä kohtaan tai
  • rikkonut yhteisöä tai säätiötä koskevaa lakia, tai näiden yhtiöjärjestystä, yhtiösopimusta tai sääntöjä.

Hallinnon tarkastuksen tavoitteena on, että osakkeenomistajat ja tilinpäätöksen lukijat voivat saada riippumattoman tilintarkastajan tuottamaa informaatiota yhtiön johdon toiminnan lainmukaisuudesta. Tämä on tärkeää, koska johdon ja eri sidosryhmien mahdollisuudet päästä käsiksi yhtiötä koskeviin tietoihin ovat epäsuhtaiset. Tilintarkastaja raportoi olennaisista hallinnon tarkastuksen puutteista yhtiön johdolle.

Hallinnon tarkastuskohteet osakeyhtiöissä

Hallinnon tarkastuskohteita osakeyhtiöissä ovat muun muassa:

  • hallintoelinten kokouspöytäkirjat
  • osake- ja osakasluettelot
  • rakenne- ja rahoitusjärjestelyt
  • kaupparekisteritiedot
  • lähipiiriliiketoimet
  • merkittävät sopimukset.

Osakeyhtiöiden hallinnon tarkastuksessa tilintarkastaja kiinnittää huomiota erityisesti osakkeenomistajien yhdenvertaisuusperiaatteen toteutumiseen, johdon päätösten huolellisuuteen sekä yhtiön riskienhallinnan järjestämiseen ja varojen jakamiseen. Arvioinnin kohteena ovat yhtiön johdon tehtävät ja toiminta sekä esimerkiksi yhtiökokouspäätösten lainmukaisuus.

Jasmiina Jussila, Taloushallinnon tradenomi, Oulun ammattikorkeakoulun liiketalouden yksikkö

Opiskelija-apuraha

Jasmiinalle myönnettiin opiskelija-apuraha opinnäytetyöstään keväällä 2024. Suomen Tilintarkastajat ry:n rahasto tukee korkeakouluopiskelijoita myöntämällä apurahoja tilintarkastusalan koulutus- ja tutkimustoimintaan.

Apurahoja myönnetään vuosittain tilintarkastusta opiskeleville tai alaa tutkiville. Apuraha on luonteeltaan kannustinapuraha, joka voidaan myöntää koulutukseen tai tutkimustoimintaan. Tämän vuoden apurahahaku on nyt käynnissähakuaikaa on 6.4.2025 asti.

Jaa artikkeli

Lisää samasta aiheesta

Pro Gradu: Challenges of Double Materiality Concept: Corporate Sustainability Directive in Finnish Companies

Kaksinkertaisen olennaisuuden (double materiality) konsepti on nousemassa keskeiseksi yritysten kestävyysraportoinnissa uuden CSRD-lainsäädännön myötä. Tutkielmassani keskitytään kaksinkertaisen olennaisuuden implementointiin osana suomalaisyhtiöiden CSRD:n mukaisia kestävyysraportteja sekä uuden konseptin käyttöönottoon liittyviin haasteisiin raportoivissa yrityksissä ja kestävyysraporttien varmentamisessa. Tavoitteena on ymmärtää, miten yritykset valmistautuvat uusiin raportointivaatimuksiin ja mitä mahdollisia haasteita tämä tuo mukanaan.

Lue lisää

Pro gradu: Julkishallinnon tilintarkastuksen laadun kehittäminen tilintarkastusvalvonnan näkökulmasta

Julkishallinnon tilintarkastuksen laadun kehittäminen on tärkeää, koska laadukkaan tilintarkastuksen avulla voidaan varmistaa julkisten varojen tehokas ja vastuullinen käyttö, mikä lisää kansalaisten luottamusta hallintoon. Pro gradu -tutkielmassani tarkastelin, millaisiin tilintarkastuksen osa-alueisiin PRH:n tilintarkastusvalvonta on kiinnittänyt huomiota laaduntarkastuksissaan ja miten julkishallinnon tilintarkastuksen laatua voisi kehittää laadunvalvojan näkökulmasta.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top