Talouden digiloikka edellyttää luottamusta

Tiedon tuottajat ja tarkastajat ovat nyt valokeilassa. 2020-luvun osakemarkkinoiden avain- kysymys on luotettavuus.

Tiedon tuottajat ja tarkastajat ovat avainasemassa, kun kyseessä on luotettavuus.

Kirjoittaja: Sari Lounasmeri | Kuva: Atte Kajova

Teknologian kehitystä pidettiin jo nopeana, kunnes korona kytki hypervaihteen päälle. Puoli vuotta myöhemmin ruokatilaukset verkossa, viikkopalaverit Teamsissa ja sukulaissynttärit Zoomissa ovat arkipäivää. Olemme ottaneet loikkauksen, jota kukaan ei osannut ennustaa. Suunta oli kuitenkin tiedossa ennen koronaakin. Eristystoimien ansiosta pääsimme – tai jouduimme – nopeammin pidemmälle.

Osakesijoittajille sähköinen kaupankäynti on ollut normi jo vuosikymmeniä. Viime vuosikymmenellä alaa mullistivat joukkorahoitusalustat, joiden kautta mikä tahansa yritys voi kerätä suurelta yleisöltä rahoitusta. Kun teknologia mahdollistaa suoran kohtaamisen yritysten ja sijoittajien välillä, tarvitaanko pörssiä enää?

Aluksi pörssi oli fyysinen kohtaamispaikka, sen jälkeen virtuaalinen kohtaamisympäristö. Nykyään pörssi on luottamuskehä. Sijoittajat eivät tarvitse pörssiä löytääkseen sijoituskohteita, sillä teknologian kehityksen myötä määrän sijaan arvostetaan laatua. Sijoittajat etsivät luotettavaa tietoa. Sijoittajien suuri joukko haluaa toimia ympäristössä, jossa on selvät pelisäännöt, joita valvotaan.

Koronakriisi vahvisti myös toista trendiä. Vastuullisuus ei ole enää sijoitusmaailman mauste, vaan sijoittamisen valtavirtaa. Olemme nopeasti siirtymässä aikakauteen, jossa ei ole enää erikseen vastuullisia rahastoja. Tämäkin trendi oli tiedossa, mutta muutosvauhti on kiihtynyt. Ympäristöstä, hyvinvoinnista ja työolosuhteista ollaan kiinnostuneempia kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Tämä asettaa suuren paineen raportoinnille ja tiedonsaannille. Sijoittajat kaipaavat vertailukelpoista, luotettavaa tietoa yritysten vastuullisuudesta.

Vastuullisuustrendi korostaa omistajuutta ja omistajien arvoja. Samalla osin täysin uudenlaiset sijoittajat ovat aloittaneet osakesijoittamisen. He tekevät sijoituspäätöksensä ensi sijassa yritysten maineen, vaikuttavuuden ja vastuullisuuden perusteella, perinteisiä talouslukuja silti unohtamatta. Mikäli riittäviä tietoja ei pystytä toimittamaan, nämä sijoittajat pettyvät ja passivoituvat. Mikäli toimitetut tiedot osoittautuvat epäluotettaviksi, saatetaan menettää kokonainen sukupolvi osakesijoittajia.

Tiedon tuottajat ja tarkastajat ovat nyt valokeilassa. 2020-luvun osakemarkkinoiden avain- kysymys on luotettavuus.

Sari Lounasmeri toimii Pörssisäätiön toimitusjohtajana.

Artikkeli on julkaistu alun perin Profiitti – Talous & tilintarkastus 2/2020 -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta

Miksi LCE-standardi on tervetullut?

Uuden LCE-ISA-standardin suorat vaikutukset yksittäiseen toimeksiantoon saattavat jäädä vähäisiksi. Standardin käyttöönotolla on silti monia positiivisia vaikutuksia pk-tilintarkastukseen.

Lue lisää

Miksi yritykseesi sijoitetaan?

Liiketoiminnan riskit ja mahdollisuudet kestävyyskysymyksiin liittyen ovat yrityksen strategian ytimessä ja sijoittajien mielenkiinnon kohteena. Niistä ja muistakin kestävyysvaikutuksista raportoidaan uuden sääntelyn mukaisessa kestävyysraportissa. Parempi kestävyysraportointi on askel kohti avoimempaa, vastuullisempaa ja kestävämpää liiketoimintaa, ja se ohjaa sijoittajien, pankkien ja yhteistyökumppanien päätöksentekoa.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top