Tilintarkastus ja toiminnantarkastus ovat kaksi eri asiaa

Helsingin Sanomat julkaisi 16.3.2022 vastaukseni mielipidekirjoitukseen, joka liittyi asunto-osakeyhtiöiden väestönsuojien kunnossapitoon sekä tilintarkastukseen, toiminnantarkastukseen ja toimintakertomukseen.

Helsingin Sanomat julkaisi 16.3.2022 vastaukseni mielipidekirjoitukseen, joka liittyi asunto-osakeyhtiöiden väestönsuojien kunnossapitoon sekä tilintarkastukseen, toiminnantarkastukseen ja toimintakertomukseen.

Kirjoittaja: Riitta Laine | Kuva: Aki Rask

Helsingin Sanomat julkaisi 14.3.2022 mielipidekirjoituksen liittyen asunto-osakeyhtiöiden väestönsuojien kunnossapitoon. Kirjoituksessa sivuttiin myös tilintarkastusta, toiminnantarkastusta ja toimintakertomusta. Vastaukseni kirjoitukseen julkaistiin 16.3.2022.

”Tilintarkastus ja toiminnantarkastus ovat kaksi eri asiaa

Tilintarkastus ja toiminnantarkastus ovat kaksi eri asiaa. Tilintarkastuksen tekee aina Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) tilintarkastusvalvonnan hyväksymä tilintarkastaja (HT, KHT tai JHT-tilintarkastaja). Toiminnantarkastuksen sen sijaan voi suorittaa kuka vain, käytännössä usein asunto-osakeyhtiön osakas. Tilintarkastuksesta annetaan tilintarkastuskertomus ja toiminnantarkastuksesta toiminnantarkastuskertomus.

Toimintakertomus on tilinpäätökseen liitettävä, hallituksen ja isännöitsijän laatima, sanallinen kertomus tilikaudesta, joka asunto-osakeyhtiöiden on aina laadittava. Sille on tietyt sisältövaatimukset laissa.

Asunto-osakeyhtiön yhtiökokouksessa kannattaa olla tarkkana, että tilintarkastaja ja/tai toiminnantarkastaja valitaan asianmukaisesti tilintarkastuslain, asunto-osakeyhtiölain ja yhtiöjärjestyksen edellyttämällä tavalla.”

Linkit mielipidekirjoituksiin:

Osallistu keskusteluun aiheesta Helsingin Sanomien Lukijan mielipide -osastolla!

Jaa artikkeli

Lisää samasta aiheesta

Käsityksen muodostaminen yrityksen IT-ympäristöstä

Tilintarkastajan tulee muodostaa käsitys tilinpäätöksen laatimisen kannalta relevanteista tietojärjestelmistä. Tilintarkastajan ymmärrys siitä, mitä yrityksen IT-ympäristöön kuuluu ja miten IT-järjestelmät vaikuttavat tilinpäätökseen, auttaa riskien tunnistamisessa ja tarkastustoimenpiteiden suunnittelussa.

Lue lisää

Sähköisen kirjanpitodatan käyttö tilintarkastuksessa

Kun kirjanpidon data ja muu tilintarkastuksessa käytettävä aineisto on sähköisessä muodossa, on sitä mahdollista tarkastaa tehokkaasti sähköisin menetelmin, kuten data-analytiikalla. Kevään 2024 K1-koulutuskiertueellamme pureudutaan muun muassa sähköisen kirjanpitodatan tehokkaaseen tarkastamiseen.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top