Tilintarkastus on muutakin kuin numeroiden tarkastamista

Assistant Managerit Sini Forsström ja Annika Salmela kertovat työstään ja vapaa-ajastaan.

Esittelemme #tunnetilintarkastajasi-kampanjassa Assistant Managerit RSM Finland Oy:stä. Sini Forsström ja Annika Salmela kertovat työstään ja myös vapaa-ajastaan.

#tunnetilintarkastajasi on Suomen Tilintarkastajat ry:n kampanja, jossa teemme tilintarkastajia tunnetuksi.

Miten kiinnostuit tilintarkastajan työstä?

Sini: Opiskelin yrityshallinnon tradenomiksi, minkä jälkeen teki mieli oppia lisää taloushallinnosta, joten hain Itä-Suomen yliopistoon maisteriopintoihin. Jostain keksin tilintarkastajan työn ja jo maisteriopintojen alkuvaiheessa suunnittelin opintoni sen mukaan. Hain töihin tilitoimistoon, jossa sain opintojen ohella arvokasta kokemusta kirjanpidosta, eri järjestelmistä ja reskontrista. Opintojen loppuvaiheessa hain Deloitten trainee-ohjelmaan ja hyvin menneen ryhmähaastattelun myötä aloitin traineena tammikuussa 2015. En tiennyt tuolloin tilintarkastajan työstä paljon mitään, mutta olin kiinnostunut selvittämään, mitä se onkaan käytännössä.

Annika: Mielenkiintoni heräsi kaupallisen alan maisterivaiheen alussa, kun aloimme opiskelijakaveriporukalla miettiä uravaihtoehtoja. Lopulta ryhmästämme 4/5 kokeili tilintarkastajan uraa. Tilintarkastuksessa kiehtoi työn luonne: olisi mahdollista työskennellä tiimeissä ja pääsisi toimimaan erilaisten asiakkaiden kanssa. Aiempaa kokemusta minulla oli osa-aikatyöstä pankissa ja kirjanpidosta palvelukeskuksessa ja kaipasin työpäiviini hiukan enemmän vaihtelevuutta. Maisterivaiheen opintojen osalta kävin kovan pohdinnan, haenko tilintarkastuksen ja arvioinnin maisteriohjelmaan. Lopulta päädyin laskentatoimen maisteriohjelmaan, koska en halunnut lukittautua yhteen vaihtoehtoon. Päätös antoi hiukan enemmän vapautta valita kursseja, mutta suoritin kaikki KHT-tenttiä varten tarvittavat kurssit. Kyllä – takaraivossa oli jo tuolloin aika vahvasti KHT-tutkinnon suorittaminen!

Mitä tilintarkastajan työhön kuuluu ja mikä on työssä parasta?

Sini: Tilintarkastajan päivät ovat aina erilaisia. Työssä tapaa uusia ihmisiä ja pääsee moniin paikkoihin maakuntamatkailemaan. Big 4 -yhtiössä sain kokemusta sekä aivan pienistä yrityksistä että suurista monikansallisista yhtiöistä. Nyt olen siirtynyt RSM Finland Oy:lle, jossa tiimit ovat pienempiä, minkä myötä otteeni työhön on yhä yrittäjämäisempi. Karttuneen tilintarkastuskokemukseni myötä työni on yhä itsenäisempää ja saan suunnitella työtäni vielä enemmän kuin aiemmin.

Työssäni parasta on joustavuus, työkaverit ja itsensä jatkuva kehittäminen. Hyvässä, avoimessa työilmapiirissä oppiminen on väistämätöntä. Tilintarkastusalaan vaikuttavat säädökset uudistuvat jatkuvasti. Itselläni on sellainen kuva, että tilintarkastusyhteisöissä kouluttautumista pidetään tärkeänä ja sitä tuetaan hyvin. Tietenkin jo traineejakson alusta lähtien on puhuttu, että KHT-tentti sitten odottaa, kun kokemusta on kertynyt tarpeeksi. Itselläni on tarkoitus osallistua ainakin HT-tenttiin syksyllä 2019.

Annika: Minulla on neljän vuoden kokemus tilintarkastuksesta. Koen, että aikaisemmat työvuoteni Big 4 -yhtiössä ovat antaneet minulle loistavat eväät tarkastaa erilaisia asiakkaita ja ennen kaikkea toimia isoissa tiimeissä. Nykyisessä työssäni tilintarkastustiimi on pienempi ja myös vastuualueeni menevät uusiksi. Saan haastaa itseäni uudella tavalla, mikä on mukavaa ja kannustavaa.

On palkitsevaa ja inspiroivaa huomata, kuinka hienoa osaamista Suomesta löytyy. Parasta työssä on erilaisten asiakkaiden kanssa työskentely ja jatkuva kehittyminen. Ala kehittyy koko ajan ja omaa ammattitaitoa saa jatkuvasti kehittää. Alalla on aika selkeä urapolku, ja se sopii minulle. Ensi vuoden tavoitteeni on KHT-tutkinto, joten kevät ja kesä menevät koulutuksissa ja tenttiin luvussa.

Mitä tilintarkastajan työstä ei tiedetä tai mikä vaatisi selvennystä?

Sini: Lähimmät ystäväni tietävät, mitä työni suurin piirtein pitää sisällään. Yleisesti, kun kerron työskenteleväni tilintarkastuksen parissa, minun luullaan tekevän kirjanpitoa. Kerron mutkat suoraksi vetäen, että tilintarkastaja tarkastaa kirjanpitoa. Pikkuhiljaa voin esitellä, että tilintarkastaja tekee paljon muutakin.

Annika: Tilintarkastus on paljon muutakin kuin vain numeroiden tarkastamista! Tilintarkastajalta vaaditaan hyviä tiimitaitoja ja asiakaspalveluhenkisyyttä. Tilintarkastuksessa pääsee mukaan myös prosessien ja kontrollien maailmaan.

Miten asiakkaat näkevät ja kokevat tilintarkastajan roolin?

Sini: Tilintarkastaja nähdään asiantuntijana. Olenkin halunnut vaalia sellaista hyvää henkeä asiakkaiden kanssa, että ”huolehditaan yhdessä nämä oikein” ja että me olemme asiakkaiden apuna.

Annika: Asiakkaat yleensä innostuvat, kun saavat kertoa liiketoiminnastaan ja tulevaisuuden suunnitelmistaan. He todella arvostavat, että tilintarkastaja on syvällä sisällä heidän liiketoiminnassaan. He oikeastaan odottavat enemmän ja enemmän, että tilintarkastajan havainnot ja kommentit auttavat kehittämään heidän prosessejaan ja toimintojaan. On hieno fiilis, kun asiakas tekee muutoksen tilintarkastustiimin havainnon perusteella.

Miten olet yhteydessä asiakkaisiin?

Sini: Olen yhteydessä asiakkaisiin yleensä ensiksi sähköpostitse. Kun olemme tavanneet, niin sitten tulee myös soiteltua. Sähköpostiin saa kuitenkin sisällytettyä paremmin tietoa ja liitteitä. Ajantasainen yhteydenpito ja kaikkien osapuolten ajan tasalla pysyminen ovat erittäin tärkeitä. 

Annika: Asiakkaat odottavat, että heidät pidetään ajan tasalla tarkastuksen suunnittelusta, etenemisestä ja lopputuloksesta. Yhteydenpito tapahtuu pääsääntöisesti sähköpostilla ja tapaamisilla, myös Skype-palaverit ovat lisääntyneet. Mielestäni paras kommunikointitapa on keskustelu asiakkaan kanssa, joko kasvokkain tai Skypen avulla.

Miten yhdistät työn ja vapaa-ajan?

Sini: Minulla on kolme lasta, joista kaksi on alle kouluikäistä, joten teen töitä osa-aikaisesti. Työnantajani tukee osa-aikaisuuttani erittäin hyvin: voin sopia etukäteen, milloin olen töissä ja milloin olen osa-aikavapaalla, jolloin päiväni ohjelman järjestää kaksi vilkasta taaperoa!

Joustan tietenkin asiakkaan aikataulujen ja sovittujen töiden mukaan, mutta onneksi päiväkotipäivien sopiminen on sujuvaa. Mieheni tekee vuorotyötä, joten joinain päivinä lähden aiemmin töistä hakemaan pieniä päiväkodista. Toisina päivinä puolestaan saan olla rauhassa töissä, kun miehelläni on vapaapäivä keskellä viikkoa. Esikoisemme on ekaluokkalainen, joten on tärkeää, että koulusta tai iltapäiväkerhosta ei tarvitse tulla tyhjään kotiin.

Annika: Koen, että työ ei katso aikaa ja paikkaa, missä sitä välillä tekee. Työpaikkani kannustaa ja tukee vapaa-ajan ja työelämän tasapainottamista. Parasta vastapainoa työlle on oma taapero kotona. Retki Leppävaaran Angry Birds -puistoon tai uimahalliin kuuluvat vakioaktiviteetteihimme.

Jaa artikkeli

Lisää samasta aiheesta

Käsityksen muodostaminen yrityksen IT-ympäristöstä

Tilintarkastajan tulee muodostaa käsitys tilinpäätöksen laatimisen kannalta relevanteista tietojärjestelmistä. Tilintarkastajan ymmärrys siitä, mitä yrityksen IT-ympäristöön kuuluu ja miten IT-järjestelmät vaikuttavat tilinpäätökseen, auttaa riskien tunnistamisessa ja tarkastustoimenpiteiden suunnittelussa.

Lue lisää

Sähköisen kirjanpitodatan käyttö tilintarkastuksessa

Kun kirjanpidon data ja muu tilintarkastuksessa käytettävä aineisto on sähköisessä muodossa, on sitä mahdollista tarkastaa tehokkaasti sähköisin menetelmin, kuten data-analytiikalla. Kevään 2024 K1-koulutuskiertueellamme pureudutaan muun muassa sähköisen kirjanpitodatan tehokkaaseen tarkastamiseen.

Lue lisää

Artikkeliväitöskirja: White-Collar Crime and Auditing

Väitöskirjassa tutkitaan, miten tilintarkastus vaikuttaa taloudellisen rikollisuuden ilmenemiseen ja vaikutuksiin Suomessa. Tutkimustulosten perusteella tilintarkastuksella on tiettyjä rikosvahinkoja rajaavia vaikutuksia, mutta jotkut rikoksentekijät osaavat myös hyödyntää tilintarkastuskertomuksen käyttäjien perusteettomia odotuksia rikosten mahdollistamisessa.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top