Trainee-jakson jälkeen vakituiseksi BDO:lle

Heikki Mäki, 28, suoritti trainee-jakson BDO:lla keväällä 2016. Saman vuoden syksyllä hän aloitti yrityksessä vakituisena työntekijänä ja toimii nykyään myös esimiehenä.
Heikki Mäki.

Heikki Mäki, 28, suoritti trainee-jakson BDO:lla keväällä 2016. Saman vuoden syksyllä hän aloitti yrityksessä vakituisena työntekijänä ja toimii nykyään myös esimiehenä.

Kirjoittaja: Marjukka Kähönen

Heikki Mäki.

Mitä olet opiskellut? 

Opiskelin Oulun Yliopiston kauppakorkeakoulussa KTM:ksi, valmistuin 2018. Pääaineeni oli laskentatoimi.

Miten päädyit BDO:lle traineeksi? 

BDO:n hakuilmoitus sattui tulemaan itselleni sopivaan kohtaan. Olin opiskellut kolme vuotta aika nopeasti, ja mietin lähtöä vaihtoon maisterivaiheen alkuun. Sitten ajattelin, että olisihan yksi vaihtoehto viettää kevät myös Helsingissä töiden parissa, joten hain traineeksi ja suoritin jakson keväällä 2016.

Mitä teit ja opit trainee-jaksolla? 

Sain tehdä trainee-jaksolla laajasti erilaisia tilintarkastushommia osana tiimiä isompien asiakkaiden kanssa sekä tarkastaa itsenäisesti pienempiä osakeyhtiöitä, asunto-osakeyhtiöitä, säätiöitä ja yhdistyksiä. Lisäksi oli hienoa, että sai tehdä töitä vähän ristiin muissakin tiimeissä, olin mukana myös parissa yritysjärjestely­projektissa. 

Millainen oli tyypillinen työpäiväsi?

Trainee-työpäivät olivat kiireisiä ja opin tosi paljon. Usein lähdettiin vastuullisen tarkastajan kanssa koko päiväksi asiakkaalle tai sitten tehtiin töitä toimistossa. Pienten yhtiöiden tilintarkastusta tehdään yksin, mutta kun työskennellään avotilassa, koko ajan on helppo saada apua ja neuvoja ympäriltä. Töitä oli paljon, mikä oli kiva varsinkin, kun olin muualta tullut eikä ollut paljon muuta tekemistä Helsingissä.

Millaista tukea sait muilta työntekijöiltä?

Sain traineena paljon hyviä neuvoja. Jos oltiin asiakkaalla tiimin kanssa, sain selkeät ohjeet siitä, mikä oli minun osuuteni ja neuvottiin, mihin tyyliin on hyvä tehdä. Toimistolla oli ja on hienoa, että työyhteisössä on tosi matala hierarkia. Ei ole sellaista ovea, jolle ei voisi mennä neuvoa kysymään ja koputtelemaan. Kaikilla on aina aikaa auttaa. 

Selkeyttikö trainee-aika urasuunnitelmiasi?

Kyllä. Ennen kuin tulin BDO:lle, minulla ei ollut suunnitelmissa erityisesti tilintarkastusala. Neljä kuukautta antoi tosi hyvän kuvan alasta ja firmasta ja opetti, että työ on mielenkiintoista ja monipuolista. Se auttoi tekemään päätöksen jatkaa näissä töissä.

Saman vuoden syksyllä aloitin vakkarina BDO:lla ja hoidin koulun loppuun töiden ohessa. Olen saanut tehdä tosi monipuolisesti erilaisia töitä ja erilaisia asiakkaita, mikä valmisti hyvin HT/KHT-tutkintoon. Läpäisin tentin 2018, ja sain kirjaimet käyttöön, kun kolmen vuoden työkokemus tuli täyteen 2019. Tilintarkastustyön ohella toimin nykyään myös esimiehenä.

Kenelle suosittelisit trainee-jaksoa ja miksi?

Harjoittelu sopii hyvin kolmannen ja neljännen vuoden opiskelijoille. Jos tilintarkastus kiinnostaa, niin BDO on tosi hyvä näköalapaikka. Meillä on ollut uran­vaihtajiakin kokeilemassa alaa. Trainee-jakso on kuitenkin vain neljä kuukautta – jos sitä miettii alanvaihtonäkökulmasta, se on aika riskitön kokeilu. Aika nopeasti huomaa, onko tämä se oma juttu.

Artikkeli on julkaistu alun perin Profiitti – Talous & tilintarkastus 2/2020 -lehdessä.

Lue lisää:

Lisää samasta aiheesta

Mitä tilintarkastaja oikeasti sanoo?

Tilintarkastajilla on oma kielensä, joka saattaa toisinaan kuulostaa kirjanpidon sukulaiskieleltä, mutta toisinaan aivan käsittämättömältä tilkkaus-jargonilta. Seuraavat tilintarkastaja-aakkoset on kerätty kirjanpitäjien ja muiden taloushallinnon ammattilaisten auttamiseksi.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top