
Omnibus-ehdotus liittyy EU:n kilpailukykykompassiin (EU Competitiveness Compass), jonka tavoitteena on parantaa EU:n kilpailukykyä ja vähentää yrityksiin kohdistuvaa hallinnollista taakkaa. Jäsenmaiden on hyväksyttävä ehdotukset vielä yhteisymmärryksessä sekä esitysten on mentävä läpi parlamentissa.
“Komissio on nyt julkaissut ehdotuksen, jonka täytäntöönpano vie oman aikansa. Jäsenmailla saattaa olla erilaisia näkemyksiä ehdotuksesta. Parlamentin ja jäsenmaiden yksimielisyyteen pääseminen sekä lain voimaantulo ei tapahdu hetkessä, vaikka prosessia nopeutettaisiin. Tämänkaltainen menettely on varsin poikkeuksellista, että juuri täytäntöönpantua tai täytäntöönpanovaiheessa olevaa direktiiviä aletaan avaamaan uudelleen. Suomessa noudatetaan voimassa olevaa kestävyysraportointilainsäädäntöä siihen asti kunnes muutosten käsittely on vahvistettu suomalaisissa lainsäädäntöelimissä. Tällä hetkellä yritysten on noudatettava kestävyysraportoinnin osalta Suomessa jo voimassa olevaa lainsäädäntöä”, toteaa Suomen Tilintarkastajien toiminnanjohtaja Sanna Alakare.
Komission keskeiset ehdotukset liittyvät kestävyysraportointiin
Merkittävimmät muutokset komission ehdotuksessa liittyvät kestävyysraportointivelvollisten yritysten määrän pienentämiseen nostamalla soveltamisalarajoja. Kestävyysraportointivelvollisia olisivat vain yritykset, joilla on yli 1000 työntekijää ja jonka liikevaihto olisi yli 50 000 000 euroa tai taseen loppusumma olisi yli 25 000 000 euroa.
Tämä tarkoittaisi, että nykyrajoilla raportointivelvollisia yrityksiä on Suomessa noin 1300. Mikäli komission ehdotus hyväksytään, raportointivelvollisten määrä vähenisi arviolta alle 300 yritykseen.
Omnibus vaikuttaa myös yritysvastuudirektiiviin
Parhaillaan Suomessa valmistellaan yritysvastuudirektiivin (CSDDD) implementointia kansalliseen lainsäädäntöön. Omnibus-paketissa ehdotetaan myös muutoksia tähän, kuten vastuusäännösten ja alihankintaketjujen velvoitteiden keventämistä.
Suomen kanta muotoutuu lähiaikoina
Komission ehdotus on vasta alkuvaihe lainsäädäntöprosessissa. Ehdotusta käsitellään sekä neuvostossa että parlamentissa ja lopullinen säädös edellyttää yhteisymmärryksen löytämisestä sen sisällöstä. CSRD on jo saatettu Suomessa voimaan kansallisilla laeilla (kirjanpitolaki, osakeyhtiölaki, tilintarkastuslaki), joita noudatetaan Suomessa, kunnes eduskunnassa on päätetty niiden muuttamisesta.
Mikäli ehdotus etenee nyt esitettynä, se voi vaikuttaa merkittävästi kansalliseen sääntelyyn ja yritysten raportointivelvollisuuksiin. Suomen kanta ehdotukseen valmistellaan EU-sääntelyprosessien mukaisesti valtioneuvostossa ja eduskunnassa.
Suomen Tilintarkastajat seuraa tilannetta ja Brysselissä asiaan on perehtynyt alan kattojärjestö Accountancy Europe.
Lue lisää: