Tutkintotentit lienevät suurin ponnistus matkalla tilintarkastajaksi. Tutkinnoista vastaava Hanna Kattainen avaa tutkintojen sisältöjä.
Kirjoittaja: Hanna Kattainen
1. Millaisia tutkintotentit ovat rakenteeltaan?
Tutkintotentit ovat rakenteeltaan erilaisia. HT-tutkinto on kaksiosainen. Ensimmäisessä osassa on väittämä- ja kysymystyyppisiä tehtäviä, jotka tulee perustella viittaamalla sopiviin säädösten kohtiin ja tehtävänannossa kerrottuihin tietoihin.
HT-tutkinnon toisessa osassa tulee etsiä virheet ja puutteet tilinpäätöksestä ja hallintoaineistosta ja laatia havaintojen perusteella tilintarkastuskertomus. KHT- ja JHT-erikoistumistutkinnot sisältävät lyhyitä kysymyksiä ja vastaavanlaisia tehtäviä kuin HT-tutkinnon toinen osa.
2. Mihin tutkintotenttien kysymykset pohjautuvat?
Tutkintotehtävissä on kysymys kuvitteellisista käytännön tapauksista, joihin vastaamisessa tulee soveltaa eri säädöksiä. Viime vuosina HT-tutkinnossa on ollut tehtävä, jossa kokelaan on pitänyt arvioida tilintarkastajan toimenpiteiden riittävyyttä suhteessa ISA-standardien vaatimuksiin. ISA-standardeja tulee luonnollisesti soveltaa myös tehtävissä laadittavissa tilintarkastuskertomuksissa.
3. Miten tutkintoihin kannattaa harjoitella?
Aiempien vuosien tutkintoaineistot ja arvosteluperusteet ovat nähtävillä PRH:n verkkosivuilla. Niihin kannattaa ilman muuta tutustua. Vanhojen tenttien avulla voi harjoitella vastaustekniikkaa, vaadittavia sisältöjä sekä tietenkin ajankäyttöä.
Hyödyllistä tietoa tilintarkastajatutkinnoista löydät Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta, Tilintarkastusvalvonta-otsikon alta.
Kirjoittaja Hanna Kattainen toimii tilintarkastajatutkinnoista vastaavan tiimin esimiehenä Patentti- ja rekisterihallituksessa.
Artikkeli on julkaistu alun perin Profiitti – talous & tilintarkastus 2/2021 -lehdessä.
Lue myös Viisi steppiä tilkkariksi.