Harjoittelemalla varmuutta tutkintoihin

Tutkintotentit lienevät suurin ponnistus matkalla tilintarkastajaksi. Tutkinnoista vastaava Hanna Kattainen avaa tutkintojen sisältöjä.

Tutkintotentit lienevät suurin ponnistus matkalla tilintarkastajaksi. Tutkinnoista vastaava Hanna Kattainen avaa tutkintojen sisältöjä. 

Kirjoittaja: Hanna Kattainen

1. Millaisia tutkintotentit ovat rakenteeltaan? 

Tutkintotentit ovat rakenteeltaan erilaisia. HT-tutkinto on kaksiosainen. Ensimmäisessä osassa on väittämä- ja kysymystyyppisiä tehtäviä, jotka tulee perustella viittaamalla sopiviin säädösten kohtiin ja tehtävänannossa kerrottuihin tietoihin. 

HT-tutkinnon toisessa osassa tulee etsiä virheet ja puutteet tilinpäätöksestä ja hallintoaineistosta ja laatia havaintojen perusteella tilintarkastuskertomus. KHT- ja JHT-erikoistumistutkinnot sisältävät lyhyitä kysymyksiä ja vastaavanlaisia tehtäviä kuin HT-tutkinnon toinen osa. 

2. Mihin tutkintotenttien kysymykset pohjautuvat? 

Tutkintotehtävissä on kysymys kuvitteellisista käytännön tapauksista, joihin vastaamisessa tulee soveltaa eri säädöksiä. Viime vuosina HT-tutkinnossa on ollut tehtävä, jossa kokelaan on pitänyt arvioida tilintarkastajan toimenpiteiden riittävyyttä suhteessa ISA-standardien vaatimuksiin. ISA-standardeja tulee luonnollisesti soveltaa myös tehtävissä laadittavissa tilintarkastuskertomuksissa. 

3. Miten tutkintoihin kannattaa harjoitella? 

Aiempien vuosien tutkintoaineistot ja arvosteluperusteet ovat nähtävillä PRH:n verkkosivuilla. Niihin kannattaa ilman muuta tutustua. Vanhojen tenttien avulla voi harjoitella vastaustekniikkaa, vaadittavia sisältöjä sekä tietenkin ajankäyttöä. 

Hyödyllistä tietoa tilintarkastajatutkinnoista löydät Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta, Tilintarkastusvalvonta-otsikon alta. 

Kirjoittaja Hanna Kattainen toimii tilintarkastajatutkinnoista vastaavan tiimin esimiehenä Patentti- ja rekisterihallituksessa. 

Artikkeli on julkaistu alun perin Profiitti – talous & tilintarkastus 2/2021 -lehdessä.

Lue myös Viisi steppiä tilkkariksi.

Jaa artikkeli

Lisää samasta aiheesta

Kevään 2023 apurahat jaettiin viidelle tutkimukselle

Myönnämme vuosittain apurahoja tilintarkastusta opiskeleville tai tilintarkastusalaa tutkiville. Tänä keväänä apurahoja jaettiin viisi kappaletta, joista yksi on väitöskirjatutkimus. Tutkielmissa oli tunnistettu ajankohtaiset teemat esimerkiksi kestävyysraportoinnista ja alan houkuttelevuudesta.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.