Kestävyysraportin ei-sitovat varmennusohjeet hyväksytty

Committee of European Auditing Oversight Bodies (CEAOB) hyväksyi 30. syyskuuta ei-sitovat varmennusohjeet kestävyysraportoinnin rajoitetulle varmuustasolle. Näitä ohjeita voidaan käyttää siihen asti kunnes Euroopan komissio hyväksyy viralliset rajoitetun varmuuden standardit, viimeistään 1. lokakuuta 2026.

Tähän ajankohtaan saakka EU-tasolla ei ole virallisesti hyväksyttyjä varmennusstandardeja käytössä, ja jäsenvaltiot voivat ottaa käyttöön kansallisia standardeja tai suosituksia ennen EU-tason standardien hyväksymistä.

Komissio on pyytänyt CEAOB:tä laatimaan nämä ei-sitovat ohjeet, jotta vältytään käytäntöjen pirstaloitumiselta ja taataan yhtenäisyys eri jäsenvaltioiden välillä siihen asti, kunnes EU-tasoinen varmennusstandardi astuu voimaan. Ohjeet käsittelevät erityisesti rajoitetun varmuuden varmennusta kestävyysraportoinnin osalta.

Ei-sitovat ohjeet ovat väliaikaisia

Vuoden 2024 tammikuusta alkaen suurten pörssiyritysten on laadittava kestävyysraportit Euroopan kestävyysraportointistandardien (ESRS) mukaisesti. Kestävyysraporttien on oltava lakisääteisten tilintarkastajien varmennettuja. Kestävyysraportointidirektiivin johdantokappaleessa 69 korostetaan, että varmennuksen yhdenmukaistamiseksi jäsenvaltioiden välillä CEAOB:n tulisi kehittää ei-sitovia ohjeita menettelytapojen määrittelyyn, ja niitä kestävyysraportointitarkastajien tulisi noudattaa varmennuskertomuksia antaessaan. Tämä toimii väliaikaisena ratkaisuna siihen asti, kunnes Euroopan komissio hyväksyy EU-tason varmennusstandardin.

Ohjeet tarkoitettu noudatettavaksi kansallisten säännösten rinnalla

Kansainväliset varmennusstandardit eivät tällä hetkellä täysin kata CSRD:n kestävyysraportoinnin rajoitetun varmuuden vaatimuksia. Ei-sitovien ohjeiden tarkoitus on tarjota yleisluonteista tukea rajoitetun varmuuden toimeksiantojen keskeisten vaatimusten ymmärtämiseksi, kuten CSRD edellyttää. CEAOB.n ohjeet eivät syrjäytä tai korvaa kansallisia standardeja tai suosituksia, jotka voivat olla voimassa eri EU:n jäsenvaltioissa. Ne eivät myöskään muodosta varsinaista standardia, vaan ne on tarkoitettu luettaviksi yhdessä kansallisten säännösten kanssa, jotka koskevat kestävyysraportin varmennusta.

Jäsenvaltiot voivat omien toimivaltaisten viranomaistensa kautta suositella tai edellyttää CEAOB-ohjeiden käyttöä varmennuskäytäntöjen yhdenmukaistamiseksi EU-tasolla. Ohjeita voidaan myös käyttää vapaaehtoisissa varmennustoimeksiannoissa, joita yritykset voivat pyytää, vaikka CSRD ei vielä edellyttäisikään näiden raporttien laatimista.

Lue lisää: CEAOB guidelines on limited assurance on sustainability reporting

Jaa artikkeli

Lisää samasta aiheesta

Kestävyysraportoinnin varmennus

Tämä kestävyysraportoinnin varmennussuositus (1/2025) on laadittu kestävyysraportointitarkastajien käyttöön, ja se on tarkoitettu sovellettavaksi kirjanpitolain 7 luvun mukaan laadittujen kestävyysraporttien varmennuksissa. Suosituksen tavoitteena on kehittää hyvää varmennuskäytäntöä ja yhtenäistää varmennusten raportointia.

Lue lisää

Kestävyysraportoinnin varmentajan valinta

Ensimmäisen aallon kirjanpitolain mukaisissa kestävyysyrityksissä kestävyysraportointi on jo täydessä vauhdissa, kun suuret pörssiyritykset julkistavat raporttinsa keväällä 2025 ja samalla valmistuvat myös ensimmäisistä kestävyysraportin varmennuskertomuksista. Kestävyysraportin varmentajan valinta on muodollinen mutta merkittävä vaihe varmentamisessa.

Lue lisää

Haemme kestävyysasiantuntijaa

Kiinnostaako yhteiskunnallisesti merkittävä työ kestävän kehityksen ytimessä? Suomen Tilintarkastajat ry etsii nyt tiimiinsä kestävyysasiantuntijaa, joka tulee työskentelemään kansallisen ja kansainvälisen vaikuttamisen parissa – olisitko sinä etsimämme osaaja?

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top