Ilkka Kujala, viisi nopeaa

Ilkka Kujala valittiin Suomen Tilintarkastajat ry:n puheenjohtajaksi syksyllä 2020. Esitimme Ilkalle viisi väittämää. By the book vai soveltaen? Lue, kuinka Ilkka vastasi!

Ilkka Kujala valittiin Suomen Tilintarkastajat ry:n puheenjohtajaksi syksyllä 2020. Esitimme Ilkalle viisi väittämää. By the book vai soveltaen? Lue, kuinka Ilkka vastasi!

Kirjoittaja: Minttu Sallinen | Kuva: Aki Rask

Ilkka, sinut valittiin yhdistyksen puheenjohtajaksi kaksivuotiskaudelle 2020-2022. Uuden puheenjohtajan ajatukset kiinnostavat niin jäseniä kuin sidosryhmiäkin. Valitse seuraavista väittämistä toinen ja perustele valintasi.

1. Yksin vai tiimissä?

Tämähän lähti näköjään helpoimmasta päästä liikkeelle, tiimissä tietenkin!

Tiedon määrä ja sen kasvuvauhti on kasvanut eksponentiaalisesti viimeisen parin vuosikymmenen aikana. Kokonaisuudet, jotka pitäisi hallita, ovat niin moniulotteisia ja -kerroksisia, että parhaan tuloksen saavuttamiseksi tarvitaan korostetun paljon tiimityötä. Yksin kukaan ei pysty samaan kuin hyvässä tiimissä.

Taloudellisen raportoinnin varmentamisen kontekstissa näkisin tiimin määritelmän laajana. Siihen kuuluvat tilintarkastustiimin lisäksi eri viiteryhmät, kuten lainsäätäjät ja tilintarkastajiin liittyvät viranomaiset, kuten tilintarkastusvalvonta.

2. By the book vai soveltaen?

Kun tilintarkastuksesta on kyse, niin vastaus on ”by the book”. On toki huomioitava, että myös soveltaen on ”by the book”, kun ajatellaan esimerkiksi hyvää tilintarkastustapaa.

Kansainvälisissä tilintarkastusalan alan standardeissa ja jossain muissa ohjeistuksissamme mainitut ”tarkoituksenmukainen laajuus” ja ”skaalautuvuus” ovat ohjeenmukaista soveltamista.

Soveltamiseen tarvitsemme laajaa osaamista, ammattitaitoa ja kokemusta. Riittävien tarkastustoimien laajuuden määrittäminen on ollut alallamme yksi isoista puheenaiheista jo vuosia. Kaikki täsmennykset, joita tuohon järkevällä ja mielekkäällä tavalla saadaan, otetaan varmasti lämpimästi vastaan.

3. Digi vai printti?

Kyllä me digillä on menty jo hyvä tovi. Tositteiden käsin selaamiseen liittyvä ”romantiikka” alkaa olla katoavaa kansanperinnettä. Tiedon digitalisoitumisen ja rakenteellisuuden kehittymisen myötä olemme saaneet käyttöön erilaisia datan analysointia helpottavia työkaluja. Ja nämä kehittyvät edelleen kovaa vauhtia.

Toistettavissa olevat rutiininomaiset tehtävät väistyvät koko ajan taka-alalle myös tilintarkastajien työssä. Mielelläni näkisin, että ammattikuntamme käyttäisi vapautuvan ajan esimerkiksi yritysjohdon kanssa sparrailuun − vaikkapa erilaisista liiketoiminnan skenaarioista. Yritysjohto on haasteidensa kanssa monesti aika yksin, ja tilintarkastajan kanssa keskustellen voisi avautua näkökantoja päätöksenteon tueksi.

4. Auto vai polkupyörä?

Käytän molempia. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että pyörää kuitenkin hävettävän vähän. Eläisin todennäköisesti helpomman vanhuuden, jos joitain autoilukilometrejä vaihtuisi pyöräilyyn − ja ilmastokin kiittäisi.

Ilmastonmuutos ja yritysmaailman vastuullinen toiminta on iso asia meille kaikille. Uskon, että tilintarkastajilla on kasvava rooli vastuullisuusasioihin liittyen − tulevaisuudessa ei enää vain suurimmissa yhtiöissä, vaan kasvavassa määrin myös pk-sektorilla.

Kuluttajat ja sijoittajat äänestävät jo kohtuullisen suuressa määrin lompakoillaan vastuullisuusperspektiivistä, ja se lisää tilausta varmennetun ei-taloudellisen informaation tarpeelle. Ennen kuin näistä hommista jään eläkkeelle, tilintarkastajan rooli on varmasti huomattavasti laajentunut tässä suhteessa.

5. Somessa vai ei?

Kuka sen kissan hännän nostaa, jos ei kissa itse? Eli kyllä, somessa.

Meillä on ammattikunnassa jo joitain uranuurtajia jakamassa tietoa alastamme ja tilintarkastuksen relevanssista somessa. Sekä osallistumassa tietenkin eri keskusteluihin. Itsekin olen pyrkinyt panostamaan someen, ainakin hetkittäin. Jatkossa toivottavasti vähän systemaattisemminkin.

Mitä enemmän meitä tilkkareita on somessa ja muilla keskusteluareenoilla, sitä paremmin sidosryhmämme saavat tietoa tilintarkastuksen merkityksestä ja ammattikunnastamme.

EXTRA: Täyspakkaus vai kevennetty?

Jos kevennetty riittää tarkoitukseen, niin sitten sillä. Toki pidemmälle reissulle täyspakkaus on välttämättömyys ja silloin sillä.

Tästä on helppo vetää aasinsilta tilintarkastukseen ja tarkoituksenmukaisuuden viitekehykseen. Kun tarkastuskohde on sitä kokoluokkaa, että työn laadukkaaseen suorittamiseen tarvitaan useita viikkoja isomman tiimin voimalla, on viitekehyksen luonnollisesti oltava laaja. Pienemmässä ja vähemmän yksityiskohtaisia toimenpiteitä vaativassa tarkastuskohteessa pärjää sitten kevyemmälläkin lähestymisellä.

Ilkka Kujala aloitti kaksivuotiskautensa yhdistyksen puheenjohtajana syyskuussa 2020. Ilkka toimii partrerina ja KHT-tilintarkastajana Grant Thorntonilla Helsingissä.

Lue lisää:

Lisää samasta aiheesta

Autamme jäseniämme osaamisen kehittämisessä 

PRH:n tilintarkastusvalvonnan vuosiraportilla 2023 kerrotaan muun muassa laaduntarkastuksessa tehdyistä merkittävimmistä havainnoista. Keräsimme yhteen omia toimenpiteitämme jäsenten auttamiseksi sellaisilla tilintarkastuksen osa-alueilla, joista tilintarkastusvalvonta on tehnyt useita havaintoja.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top