Modernia työkulttuuria tilintarkastusalalle

Martta Hakala, 28, perusti oman tilintarkastusyrityksen kaksi vuotta sitten. Hän haluaa tuoda yrityksensä kautta alalle nuorta ja modernia meininkiä.

Martta Hakala, 28, perusti oman tilintarkastusyrityksen kaksi vuotta sitten. Hän haluaa tuoda yrityksensä kautta alalle nuorta ja modernia meininkiä.

Kirjoittaja: Marjukka Kähönen | Kuva: Terhi Mattila

Tilintarkastusyritys myAuditor on juuri hankkinut uudet toimitilat Helsingin Kampista. Uudet tilat on HT-tilintarkastaja Martta Hakalan uran neljäs kohokohta. Ensimmäinen oli HT-tutkinto, toinen oma yritys ja kolmas ensimmäisen työntekijän palkkaaminen. 

Aikoinaan toimitilojen keskeinen sijainti oli tilintarkastusyritykselle olennaista mappiasiakkaiden takia. Martta kertoo, että hyvällä paikalla sijaitsevalla viihtyisällä toimitilalla on nyt toinen tärkeä tehtävä: houkutella sopivia työntekijöitä moderniin yritykseen. 

Sijainti on imagokysymys.

–”Tyylillä konkkaan” on mun slogan, Martta naurahtaa, mutta vakavoituu kertoessaan todellisesta haaveestaan. 

Tulevaisuudessa hänellä on iso ja kiva työyhteisö.

– Haluan tarjota ihmisille sellaisen työpaikan, missä työnteko on rentoa ja hauskaa. Hiukan sellaiseen startup-tyyliin. Turha pönötys pois, rento meininki ei ole pois asiantuntijuudesta.

Tällä hetkellä toimistossa työskentelee Martan lisäksi ensimmäinen palkattu työntekijä, Maria Taipale. Vuoden vaihteessa porukka kasvaa taas yhdellä. 

Tilintarkastusala löytyi vahingossa

Martasta piti oikeastaan tulla muusikko. Hän soitti koko lapsuutensa viulua ja lukioiässä myös bassoa. 17-vuotiaana Martta osallistui Idols-laulukilpailuun, vaikka ei ollut oikeastaan ikinä laulanut. 

– Lähdin koelauluihin hetken mielijohteesta ja yllättäen menestyinkin.

Nuori tyttö ei ollut kuitenkaan valmistautunut kilpailun tuomaan menestykseen, ja lopulta jännitys ja stressi kävivät ylivoimaiseksi. Martta jätti leikin kesken, mutta silti ohjelma poiki Martalle sopimuksen levy-yh­tiön kanssa. Hän pääsi levyttämään yhden singlen, mutta läpimurtoa siitä ei tullut. 

Haaveet kariutuivat tuohon yhteen yritykseen.

– Se oli kova paikka. Isot haaveet viittä vaille toteutumassa, ja sitten ne piti painaa alas. Oli se aikamoinen oppikoulu nuorelle.

Martta on kotoisin Jämsästä. Lukion jälkeen hän haki opiskelemaan kauppakorkeakouluun Tampereelle, mutta ei päässyt sisään.

– Muutin silti Tampereelle ja opiskelin hetken tietojenkäsittelyä. Niihin aikoihin oli vielä niitä Idolsin jälkeisiä musiikkihaaveita, elin aika myllerrystä. Työskentelin osa-aikaisena ruoka- ja vaatekaupassa ja kirjoitin Suosikkiin blogia. 

Musiikki uravaihtoehtona houkutteli Idols-kokemuksen jälkeen, ja Martta haki opiskelemaan Helsinkiin Oulunkylän Pop & Jazz Konservatorioon. Ja varuiksi myös Haaga-Heliaan. 

Ovet aukesivat jälkimmäiseen.

– Aluksi suhtauduin jopa nyrpeästi opintoihin Haaga-Heliassa. Kun oli ollut aiemmin haave myös kauppakorkeakoulusta.

Omien sanojensa mukaan Martta hoiti opintoja hiukan vasemmalla kädellä, ilman suurempaa paloa. 

Sitten tapahtui käänne. 

– Innostuin ensimmäisistä kirjanpidon kursseista. Viimein opinnoissa pääsi syventymään kunnolla yhteen aiheeseen!

Kirjanpidon ja tilintarkastuskurssien myötä opinnot alkoivatkin sujua ja kiinnostaa. Erityisen iloinen Martta on opintoihin sisältyvästä pakollisesta työharjoittelujaksosta.

– Työharjoittelu Tiliextralla oli käänteentekevä. Siellä oli paljon nuoria ja hyvä työyhteisö. Kaikki ennakkoluulot siitä, että tilintarkastajat olisivat jotenkin ankeita, karisivat heti kättelyssä. Löysin kavereitakin Helsingissä vasta kunnolla työn kautta. 

Oman yrityksen pyörittäminen vaatii luovuutta 

Kun oma ala oli selvillä, Martta lähti kulkemaan määrätietoisesti eteenpäin. Jo työharjoittelujaksolla hän ymmärsi, miten merkityksellinen HT-tutkinto on.

– Varmistin, että minulle kertyy kaikki tutkintoon tarvittavat opinnot. Otin muun muassa juridiikan kursseja.

Martta työskenteli Tiliextralla lähes neljä vuotta. HT-tutkinnon hän suoritti heti kahden vuoden pakollisen työkokemuksen jälkeen.

Alavalinta oli itsellekin hiukan yllätys. 

– Enpä olisi teini-iässä uskonut, että fiilistelen joskus jotain verolakeja, Martta nauraa.

Hän kertoo kohdanneensa myös muiden ennakkoluuloja tilintarkastusalaa kohtaan ja uskoo, että se johtuu mielikuvasta, joka asiantuntijatyöstä on. 

– Kai se on oikeastikin joidenkin mielestä kuivaa! Minusta työssä on ihan parasta, kun saa tehdä työtä monien eri alojen yrittäjien kanssa. Lisäksi on osattava yhdistää paljon tietoa, tulkita eri lakeja ja pitää toimia harkiten ja luotettavasti. Työ on vaativaa ja monipuolista asiantuntijatyötä, jossa voi syventyä ja erikoistua loputtomiin.

Erityisen tyytyväinen Martta on rooliinsa tilintarkastusyrittäjänä. Hän saa käyttää luovuuttaan sekä oman yrityksen kehittämiseen että muiden yrittäjien ja yritysten hyväksi. 

– Tilintarkastajan työ on näköalapaikka monenlaisiin yrityksiin. Koen suurta intohimoa itse yrittäjyyttä kohtaan. Kun kävelen kaupungilla, saatan bongailla yrityksiä ja miettiä, minkälaisia yrittäjiä niiden taakse kätkeytyy ja minkälaista kannattavuutta niissä on.

Läheiset yhteydet asiakkaiden kanssa ovat Martalle mieleen.

– Haluan olla helposti lähestyttävä. Monet asiakkaat laittavatkin minulle viestiä esimerkiksi Whats­Appissa, jos heillä on jokin pikainen asia tai kysymys.

Hän kokee, että alan suurimmat haasteet koskevat juuri viestintää.

– Vuorovaikutus ihmisten kanssa on tässä työssä todella tärkeää. Joudumme kertomaan asiakkaille myös ikäviä asioita. On tärkeää olla ystävällinen ja rento, mutta samaan aikaan myös vakavasti otettava ja luottamusta herättävä asiantuntija. Aina tämä kombo ei ole helppo.

Yritystoimintaa inhimillisellä otteella

Martta on miettinyt paljon, millainen työnantaja myAuditor on.

– Minun on työnantajana vaikea vaatia työntekijältä ääretöntä joustamista. Koitan keksiä reiluja ratkaisuja esimerkiksi työn kausiluonteisuuden aiheuttamiin haasteisiin.

Kaikki lähtee motivoinnista. Martta uskoo, että mitä enemmän vapauksia työntekijöille annetaan, sitä tiukemmin he sitoutuvat.

Hän itse kertoo työskentelevänsä epäsäännöllisesti pitkin päivää ja viikkoa. Se on hänelle luontaista.

– Tällä hetkellä elän vielä symbioosissa yrityksen kanssa, ja teen töitä silloin kun huvittaa. Jos pitää ratkoa vaikka jotain vaikeampaa asiaa, saatan nukkua kesken työpäivän päiväunet. Päikkärit toimivat kuten yöunetkin – auttavat löytämään ratkaisun.

Ensin MyAuditor palkkaa lisää työntekijöitä, muutaman vuoden päästä toivottavasti myös harjoittelijoita. Mutta vasta, kun Martta voi olla täysin varma, että harjoittelujakso tarjoaa opiskelijoille riittävästi mahdollisuuksia oppia ja harjoittelu voi johtaa rekrytointiin.

– Nuoret ovat valmiita antamaan itsestään aika paljon enkä halua käyttää sitä väärin. Tämä on vain työtä, ei sen tärkeämpää. Haluan, että kaikessa pysyy sellainen inhimillisyys. 

Kuka?

Martta Hakala

  • Ura: Tiliextra, harjoittelija, assistentti, HT-tilintarkastaja 2016–2019,
    myAuditor, toimitusjohtaja & HT-tilintarkastaja 2019–
  • Koulutus: Liiketalouden tradenomi 2016
  • Perhe: minä ja kaksi mäyräkoiraa Ruusa
    & Maisa
  • Harrastukset: Musiikki, eniten laulaminen. 

Artikkeli on julkaistu alun perin Profiitti – talous & tilintarkastus 2/2021 -lehdessä.

Jaa artikkeli

Lisää samasta aiheesta

Autamme jäseniämme osaamisen kehittämisessä 

PRH:n tilintarkastusvalvonnan vuosiraportilla 2023 kerrotaan muun muassa laaduntarkastuksessa tehdyistä merkittävimmistä havainnoista. Keräsimme yhteen omia toimenpiteitämme jäsenten auttamiseksi sellaisilla tilintarkastuksen osa-alueilla, joista tilintarkastusvalvonta on tehnyt useita havaintoja.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top