Kirjoittaja: Ari Rytsy | Kuva: iStock
Tilintarkastusalalla lakisääteiset vähimmäiskoulutusvaatimukset luovat pohjan ammattitaidolle. Menestyäkseen dynaamisessa ja jatkuvasti muuttuvassa maailmassa tilintarkastusyhteisöjen on kyettävä tunnistamaan ja ennakoimaan myös tulevaisuuden osaamistarpeita, jotka ylittävät nämä vähimmäisvaatimukset.
HR- ja hallintopäällikkö Tiina Zielinski kertoo tekoälyn hyödyntämisen olevan osa tulevaisuuden toimintatapaa. Oy Tuokko Ltd:ssä toteutetaan ulkoisen kumppanin kanssa pilottiprojekteja, joissa tutkitaan ja kokeillaan tekoälyn ja data-analytiikan soveltamista eri liiketoiminta-alueilla. Yritys panostaa myös henkilöstön osaamisen kehittämiseen näillä tulevaisuuden kannalta tärkeillä sektoreilla.
“Suhtaudumme avoimin mielin moderneihin työtapoihin ja prosessien kehittämiseen sekä teknologian hyödyntämiseen. Painotamme sitä, että tekoäly on oivallinen kumppani, mutta viime kädessä asiantuntija vastaa aina datan analysoinnista. Vahvistamme nyt ja tulevaisuudessa myös kestävyysraportointiosaamistamme sekä laadukasta esihenkilötyötä”, täydentää Zielinski.
Trainee-ohjelma avaa ovia tilintarkastuksen maailmaan
Vuorovaikutus oppilaitosten kanssa on tärkeää tulevaisuuden osaajien houkuttelemiseksi alalle. Tuokko tekeekin tiivistä yhteistyötä valittujen oppilaitosten ja yliopistojen kanssa. Lisäksi tuokkolaiset alumnit vierailevat oppilaitoksissa kertomassa alan opiskelijoille Tuokon vahvuuksista, kuten matalan hierarkian organisaatiosta, työn ja vapaa-ajan tasapainosta sekä mukavista työkavereista. Yritys panostaa myös sähköiseen viestintään ja näkyvyyteen sosiaalisessa mediassa.
“Meillä on vuosittainen trainee-ohjelma, jossa palkkaamme valmistumassa olevia tai hiljan valmistuneita työskentelemään tilintarkastuksen tehtävissä. Tämä tarjoaa nuorille osaajille mahdollisuuden päästä kehittämään omaa ammattitaitoaan ja tutustumaan tilintarkastukseen sekä Tuokon toimintaan”, kertoo Zielinski.
Menestyäkseen dynaamisessa ja jatkuvasti muuttuvassa maailmassa tilintarkastusyhteisöjen on kyettävä tunnistamaan ja ennakoimaan myös tulevaisuuden osaamistarpeita, jotka ylittävät nämä vähimmäisvaatimukset.
Nopeasta kehityksestä nostetta koko alalle
Deloitte toimii aktiivisesti siellä, missä tulevaisuuden tekijätkin ovat: somessa ja alan opiskelijoiden keskuudessa. Trainee-ohjelma houkuttelee vastavalmistuneita ja loppuvaiheen opiskelijoita, jotka usein jatkavat uraansa Deloittella trainee-ohjelman jälkeen. Pitkäjänteinen työ opiskelijoiden keskuudessa, mahdollisuus jatkuvaan oppimiseen ja alan positiivinen vire houkuttelevat mukavasti uusia kykyjä.
“Tilintarkastusala muuttuu ja kehittyy koko ajan. Ala vaatii jatkuvaa oppimista, mutta antaa samalla loistavan mahdollisuuden olla mukana kehityksessä. Kehitämme ja otamme käyttöön uusia tekoälyyn ja data-analytiikkaan pohjautuvia työkaluja säännöllisesti”, kertoo Deloitten Audit & Assurance Talent & Purpose Leader Jenny Lindvall.
Deloittella yhdessä tekeminen ja työtä tukevat teknologiat ovat tärkeitä, sillä niiden avulla päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Kattava vuosittainen koulutuskokonaisuus tukee uudistumista ja osaamisen ylläpitämistä sekä varmistaa sen, että henkilöstöllä on aina ajantasainen osaaminen ja kehittyneet työkalut tukemassa työtä. Lisäksi on mahdollista suuntautua erityisosaamista vaativiin osa-alueisiin oman kiinnostuksen mukaan.
“Tällä hetkellä meillä panostetaan erityisesti data-analytiikan, tekoälyn ja CSRD:n osaamiseen. Nämä ovat kaikki alueita, jotka tulevat merkittävästi vaikuttamaan tilintarkastajan työnkuvaan. Teknologian nopea kehitys kasvattaa koulutustarvetta koko ajan”, sanoo Lindvall.
Osaamisen kehittäminen tuottaa tyytyväisiä asiakkaita
Tekoälyn käyttö ja datan määrä kasvavat jatkuvasti asiakasyrityksissä. Siksi on entistä tärkeämpää, että työntekijät ovat ajan tasalla alan kehityksestä. Deloitte tarjoaa työntekijöilleen syvällistä koulutusta ja työkaluja, jotka mahdollistavat data-analytiikan ja tekoälyn hyödyntämisen jokapäiväisessä työssä. Lisäksi järjestetään koulutusta, joka vahvistaa ymmärrystä tekoälyn vaikutuksista tilintarkastukseen ja asiakkaiden prosesseihin.
“On tärkeää, että työntekijämme ymmärtävät, miten tekoälyä hyödynnetään asiakasyrityksissämme ja miten se on huomioitava tilintarkastuksessa. Analytiikan ja tekoälyn avulla voimme kohdistaa työmme entistä paremmin ja keskittyä tarkastuksen relevantteihin osa-alueisiin. Korkea osaaminen tuottaa laadukasta työtä, mikä puolestaan takaa tyytyväiset asiakkaat”, summaa Lindvall.
Henkilöstön verkostot valttia rekrytoinnissa
Savonlinnalainen HJL Tilintarkastajapalvelut Oy on osoitus siitä, että menestyvä tilintarkastustoimisto voi kukoistaa myös pienemmällä paikkakunnalla. Kuusi vuotta sitten perustettu yritys työllistää vakituisesti kuusi henkilöä, ja kiireiseen kevätsesonkiin palkataan lisäksi osa-aikaisia työntekijöitä, jolloin henkilöstömäärä nousee noin kymmeneen. KHT Juha Kontiaisen mukaan osaavan työvoiman löytäminen ei ole ollut ongelma, vaikka yritys onkin suhteellisen nuori.
“Pääasiallinen rekrytointikanavamme on tähän asti ollut henkilöstön omat verkostot. Monella rekrytoitavalla on jonkinlainen yhteys Savonlinnaan, vaikka teknologia mahdollistaakin nykyään osittain etätyön. HJL Tilintarkastajapalvelut Oy:llä on työntekijöitä esimerkiksi Varkaudessa, Joensuussa ja Tampereella”, kertoo Kontiainen.
Koulutuksen perustana toimii ST-Akatemian kautta hankittu vuosikoulutuspaketti.
Jaetut koulutusvastuut lisäävät sitoutumista
HJL Tilintarkastajapalvelut Oy:ssä seurataan jatkuvasti teknologian kehitystä ja uusien työkalujen hyödyntämismahdollisuuksia. Panostukset kohdistetaan tarkkaan niihin koulutuksiin ja työkaluihin, jotka parhaiten tehostavat ja helpottavat työskentelyä. Yritys hyödyntää osaamisen kehittämisessä ulkopuolisten palveluntarjoajien asiantuntemusta.
Koulutuksen perustana toimii ST-Akatemian kautta hankittu vuosikoulutuspaketti. Sen lisäksi osallistutaan tarpeen mukaan muihin ulkoisiin koulutuksiin ja järjestetään sisäistä koulutusta kerran kuussa ajankohtaisista asioista. Sisäiset koulutusvastuut on jaettu henkilöstön kesken, mikä lisää työntekijöiden omaa osaamista ja sitoutumista.
Työntekijöiden hyvinvointi on tärkeä veto- ja pitovoimatekijä
HJL Tilintarkastajapalvelut Oy:ssä arvostetaan työn monipuolisuutta ja mahdollisuutta vaikuttaa omaan työnkuvaan. Työntekijöiden toiveet ja tarpeet otetaan huomioon, ja viihtyisä työympäristö on tärkeä osa yrityksen kulttuuria. Savonlinnan luonnonläheisyys ja Saimaan kauneus tarjoavat lisäksi erinomaisen asuinympäristön.
“Meillä jokainen työntekijä on tärkeä ja haluamme, että he viihtyvät työssään. Työntekijöillä on hyvät vaikutusmahdollisuudet omaan työhönsä ja työyhteisöön. Korostamme myös työ- ja vapaa-ajan tasapainoa”, sanoo Kontiainen.
Artikkeli on julkaistu alun perin Profiitti – talous & tilintarkastus 2/2024 -lehdessä.