Kirjoittaja: Marjukka Kähönen | Kuvat: iStock ja Riitta Laine
Uusia innovaatioita, innostumista, uuden oppimista – mutta myös niukkoja resursseja, osaamisvajetta ja rahoitushaasteita. Nämä kaikki kuuluvat yrityksen ensimmäisiin vuosiin.
Näin oli myös esimerkkiyrityksessämme.
On vuosi 2015. Jokelaisen perhe on kokoontunut testaamaan insinööri-isän kehittelemää uudenlaista jättikosketusnäyttöä. Perheen kolme lasta ovat autismin kirjolla ja tarvitsevat tavallista enemmän tukea arjessa sekä koulunkäynnissä, joten perheen äiti on kotona lasten kanssa.
Uusi laite toimii kuin puhelin tai tabletti. Testaillessaan laitetta lasten kanssa äiti huomaa, että jättitabletti auttaa lapsia toimimaan paremmin yhdessä ja motivoi erilaisten asioiden harjoitteluun.
Oivalluksesta alkaa Kuori Oy:n tarina. Jarkko ja Maria Jokelainen perustavat yrityksen, joka lanseeraa tuotteen nimeltä Yetitabletti.
Vuonna 2023 Kuorin näyttöratkaisut ovat käytössä useilla toimialoilla mm. Pasilan asemalla, hiihtokeskuksissa ja pian myös Tukholman katukuvassa. Yritys työllistää 50 henkeä ja rinnalle on perustettu jo toinen, ohjelmistoalan yritys Yeticare. Maria Jokelainen työskentelee molempien toimitusjohtajana.
Tilintarkastajan näkemys muutti kaiken
Yrityksen alku on paljolti uuden oppimista. Uuden yrittäjän pitäisi ottaa haltuun tuotanto, talous, myynti, markkinointi ja henkilöstöasiat – kaikki samaan aikaan. Silloin ei ole resursseja käydä kursseja ja hankkia oppeja.
– Vaikka itselläni oli taustalla talouspuolen opinnot, koen, että ne antoivat vain perusvalmiudet. Niin paljon piti opetella uutta, Kuori Oy:n toimitusjohtaja Maria Jokelainen kertoo.
Aluksi Kuori Oy tukeutui talousasioissa kirjanpitäjiin, mutta näkemykset vaihtelivat, oli monenlaisia haasteita eikä apua tuntunut löytyvän. Kontaktia tilintarkastajaan ei ollut, sillä tilinpäätösasiat tilintarkastajalle hoiti kirjanpitäjä.
– Ymmärsimme turvautua tilintarkastajaan vasta, kun eräs tuttu neuvoi, että hyvä tilintarkastaja voisi auttaa yrityksen alkuvaiheessa.
Jokelaisille suositeltiin Paula Roimaa.
– Se muutti aika lailla kaiken. Saimme Paulalta ihan yleistukea liiketoimintaan, mitä meidän pitäisi seurata. Ja myös näkemystä siihen, onko asiat oikealla tavalla kirjanpidossa. kansainvälisessä laitevalmistusbisneksessä nämä asiat ovat monimutkaisia, kaikki se osaaminen tuli silloin tilintarkastajalta.
Joskus on kaadettava jäitä johdon hattuun
Paula Roima kertoo palvelleensa 18-vuotisella tilintarkastajaurallaan yli 500:aa yritystä. Hän toteaa tilintarkastajan roolin yrityksen alkuvaiheessa olevan todella merkittävä. Vaikka yrityksen perustaminen ei yhtiöjärjestyksen mukaan vaatisi tilintarkastajaa, yhteistyö tilintarkastajan kanssa alkaa useimmiten jo paljon ennen kuin laki sitä vaatii.
Roiman mukaan vie usein 3–5 vuotta, ennen kuin yrityksellä on varaa palkata oma talousjohtaja tai juristi. Tilintarkastajaa tarvitaankin aluksi neuvomaan myös lakien ja määräysten noudattamisessa.
– Kun on paljon tekemistä eikä kukaan istu varsinaisesti taloushallinnon päällä, tilintarkastaja saattaa olla johdon ja yrittäjän ainoa talouden ja myös juridinen tuki. Keskustelukumppani johdolle.
Kuori Oy:n Jokelainen vahvistaa Roiman sanat. Hän kertoo lähettäneensä aikoinaan lukuisia avunpyyntöviestejä Roimalle, kun ei tiennyt, miten uusi asia pitäisi hoitaa.
– Myös tilintarkastukset olivat meille arvokkaita oppimiskohtia. Paula osasi jämäkästi mutta niuhottamatta opastaa meitä ja kiinnittää huomiota olennaiseen, siihen mikä tukee kasvua ja miten hallita sen tuomia haasteita. Usein tilintarkastaja on ainoa talouspuolen opettaja, joka yrittäjällä on. On arvokasta, että ihan kaikkea ei tarvitse opetella kantapään kautta.
Roima on urallaan tukenut lukuisia startup-yrityksiä. Elämä startupeissa on lyhytjänteistä ja tulevaisuus epävarmaa. Katse yltää usein vain 3–6 kk päähän.
– Se kaikki luovuus ja kehittäminen on ihanaa, ja erittäin inspiroiva paikka tilintarkastajalle. Samaan aikaan se on kuumottava ja vastuullinen tehtävä, jossa on huolehdittava, ettei yltiöpositiivisesti suhtautuvan johdon haaveet pääty ikävästi, Roima toteaa.
Tilintarkastajan tärkeä tehtävä startupien tukena onkin haastaa ja kyseenalaistaa, jotta johdolta ei mene keskeisiä riskejä ohi.
– Tilintarkastaja tuo realismia, arvioi taloutta ja ennusteita. Joskus on kaadettava jäitä johdon hattuun.
Hankalissa tilanteissa tilintarkastaja neuvoo yrityksen johdolle keinovalikoiman ja nostaa keskusteluun myös lomautukset, irtisanomiset ja hankkeiden lykkäämisen.
Tilintarkastaja tuntee yrityksen numeroita laajemmin
Kuori Oy:n Jokelainen suosittelee aloittelevia yrityksiä turvautumaan tilintarkastajaan ajoissa, jotta asiat tehtäisiin alusta asti oikein.
Vaikka Kuori Oy:lla on itsellään nykyään laajaa osaamista, taloushallinnon ammattilaisia ja oma juristikin, edelleen on tilanteita, joissa yhtiö turvautuu tilintarkastajaan. Tapa kysyä neuvoa tilintarkastajalta on vakiintunut aikoinaan yhteistyöstä Roiman kanssa.
– Eihän kukaan kaikkea tiedä, mutta hyvä tilintarkastaja osaa ohjata eteenpäin sinne, mistä apua löytää.
Sekä Roiman että Jokelaisen mielestä on tärkeää, että tilintarkastaja tuntee lukuja syvemmin tarkastamansa yrityksen ja sen tuotteet. Vain näin hän pystyy aidosti neuvomaan yritystä kasvussa.
Tämän vuoden keväällä Roima luopui tilintarkastajuudestaan ja siirtyi tukemaan yrityksiä Greenstepille. Rooli vaihtui, mutta työskentely palveluammatissa jatkuu.
Artikkeli on julkaistu alun perin Profiitti – talous & tilintarkastus 2/2023 -lehdessä.