Trainee-jakso houkutteli Laurin ja Samun tilintarkastusalalle

Lauri Lehtonen, 29, ja Samu Kallioinen, 29, suorittivat trainee-jakson SYS Auditilla Jyväskylässä yhtä aikaa keväällä 2016.
Lauri Lehtonen ja Samu Kallioinen.

Lauri Lehtonen, 29, ja Samu Kallioinen, 29, suorittivat trainee-jakson SYS Auditilla Jyväskylässä yhtä aikaa keväällä 2016.

Kirjoittaja: Marjukka Kähönen

Lauri Lehtonen ja Samu Kallioinen.

Mitä olet opiskellut?

Lauri: Opiskelin ensin ammattikoulussa muusikoksi, jonka jälkeen lähdin opiskelemaan tradenomiksi Jyväskylän ammattikorkeakouluun ja valmistuin 2016.

Samu: Opiskelin Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa, pääaineena laskentatoimi. Valmistuin KTM:ksi 2017.

Miten päädyit SYS Auditille traineeksi? 

Lauri: Ammattikorkeakoulussa on yliopistosta poiketen pakollinen harjoittelujakso. SYS Audit Oy:n edustajat kävivät kertomassa tilintarkastusalasta, ja ala vaikutti
mielenkiintoiselta. Lisäksi luokkakaveri oli hakenut SYS Auditille harjoitteluun ja vinkkasi minullekin. Olin traineena keväällä 2016.

Samu: Olin tehnyt kandin ja etsin aktiivisesti harjoittelupaikkoja. Kuulin kaverilta harjoittelumahdollisuudesta SYS Auditilla, laitoin hakemuksen menemään ja pääsin haastattelun kautta traineeksi. Harjoittelu osui hyvin omaan elämäntilanteeseen, suoritin harjoittelun keväällä 2016.

Mitä teit ja opit trainee-jaksolla?

Lauri: Aluksi saimme kattavan perehdytyksen talo­yhtiöiden tarkastamiseen, ja kun osaaminen karttui, perehdytettiin myös osakeyhtiöi­den tarkastamiseen. Joka toinen viikko oli rauhoitettu tarkastustyön opetteluun ja joka toinen viikko tehtiin toimistorutiineja. Toimistorutiinit sisälsivät muun muassa asiakaspalvelua ja aineistojen vastaanottamista ja kirjaamista. Siinä oppi hyvin asiakaspalvelutyötä ja käyttämään toiminnan­ohjausjärjestelmää.

Samu: Perehdytysjakson jälkeen tein harjoittelussa käytännön tilintarkastusta, assistenttina päävastuullisen tarkastajan alaisuudessa. Harjoittelun alussa tarkastin pääasiassa asunto- ja kiinteistöyhtiöitä, myöhemmin keväällä myös osakeyhtiöitä, yhdistyksiä ja säätiöitä. Harjoittelussa sai paljon kokemusta pienten yhtiöiden tilintarkastusprosessista.

Harjoitteluun kuului myös muita toimistorutiineja kuten tilintarkastusaineistojen hallintaa sekä asiakaspalvelua. Näistä tehtävistä sai myös erittäin hyvää kokemusta ja näki aitiopaikalta, kuinka tilintarkastustoimiston arki pyörii.

Millainen oli tyypillinen työpäiväsi?

Lauri: Tarkastusviikolla tarkastustyöhön keskityttiin omalla työpisteellä. Työtä tehtiin päävastuullisen tilintarkastajan alaisuudessa, mutta tarkastusta tehtiin ensin pitkälle itse. Päävastuulliselta tilintarkastajalta sai palautteen tehdystä työstä ja ohjausta olennaisten asioiden löytämiseen.

Toimisto on auki 8–17, joten toimistoviikolla jaettiin ja porrastettiin työaikaa trainee-pareittain. Keväällä ovi käy tiuhaan. Myös toimistoviikolla oli mahdollisuus tehdä tilintarkastustöitä, jos aikaa jäi muilta toimistorutiineilta.

Samu: Meitä oli neljä harjoittelijaa ja toimimme työpareina. Joka toinen viikko keskityttiin pelkästään tarkastustyöhön. Tarkastustyö oli rauhoitettu niin, että pystyi todella keskittymään ja uppoutumaan työhön omalla työpisteellään. Kävimme tarkastushavaintoja läpi päävastuullisen tarkastajan kanssa ja kevään edetessä kommunikoimme yhä enemmän myös asiakkaiden kanssa.

Joka toisella viikolla pääpaino työssä oli muissa toimisto- ja asiakaspalvelutehtävissä. Myös näinä viikkoina tehtiin tarkastusta. Tällainen rytmitys vuoroviikoin oli mielestäni erittäin toimiva. 

Millaista tukea sait muilta työntekijöiltä?

Lauri: Harjoittelujakson aluksi saimme paljon apua harjoittelusta vastaavilta ohjaajilta. Kun kokemus karttui, käytiin tilintarkastukseen liittyviä kysymyksiä läpi yhä enemmän päävastuullisen tilintarkastajan kanssa. Toimistolla on matala kynnys kysyä apua koko henkilöstöltä, ja harjoittelussa sai tukea niin paljon kuin sitä vain koki tarvitsevansa.

Samu: Meidän toimistomme on kohtalaisen pieni ja meillä on todella matala kynnys kysyä apua. Harjoittelujaksolla oli kaksi auktorisoitua tarkastajaa, jotka olivat vastuussa meidän ohjaamisestamme, mutta ihan kaikilta sai apua ja tukea. SYS Auditilla on ilmapiiri, johon on helppo tulla uutena mukaan.

Selkeyttikö trainee-aika urasuunnitelmiasi?

Lauri: Ennen harjoittelua en tiennyt yhtään, mitä tilintarkastusala on. Se veti mukaansa ja usein kellokin unohtui, kun upposin työhön. Valmistuttuani koulusta aloitin täällä määräaikaisena ja seuraavana kesänä minut vakinaistettiin. 

Kesä 2019 meni lukiessa HT-tenttiin, läpäisin tentin ja sain auktorisoinnin joulukuussa 2019. Työporukan tuki tenttiin valmistautumisen kannalta oli merkittävää. Saimme edellisinä vuosina tutkinnon suorittaneilta vinkkejä ja lukusuunnitelman tenttiä varten, mikä helpotti valmistautumista huomattavasti.

Samu: Kun tulin harjoitteluun, minulla ei ollut vielä mitään urasuunnitelmaa, tilintarkastus oli yksi vaihtoehdoista. Harjoittelun jälkeen tein gradun pois, olin määräaikaisena seuraavan kevään ja tämän jälkeen minut jo palkattiinkin vakinaiseksi. Tuntui aika nopeasti, että tämä voisi olla se oma juttu.

Suoritin HT-tutkinnon kahden samaan aikaan harjoittelussa olleen kollegan kanssa. Valmistauduimme ja luimme porukalla ja menimme tenttiin kesällä 2019. Käytimme valmistautumiseen paljon aikaa, mutta se kannatti.

Kenelle suosittelisit trainee-jaksoa ja miksi?

Lauri: Suosittelen harjoittelua taloushallintoalan korkeakouluopiskelijoille, jos tilintarkastusala kuulostaa kiinnostavalta. Ajattelen niinkin, että kokemus tilintarkastusalalta ei koskaan haittaa, sillä ala on arvostettu. Trainee-jaksolla sai hyvän ja kattavan kuvan eri toimialojen liiketoiminnasta. 

Samu: Suosittelen trainee-jaksoa tilintarkastustoimistossa lämpimästi ihan kaikille, joita ala voisi kiinnostaa. Näitä hommia ei koulun penkillä opi. Tilintarkastus-traineena saa kattavan kuvan millaista tilintarkastajan työ käytännössä on. 

Artikkeli on julkaistu alun perin Profiitti – Talous & tilintarkastus 2/2020 -lehdessä.

Lue lisää:

Lisää samasta aiheesta

Mitä tilintarkastaja oikeasti sanoo?

Tilintarkastajilla on oma kielensä, joka saattaa toisinaan kuulostaa kirjanpidon sukulaiskieleltä, mutta toisinaan aivan käsittämättömältä tilkkaus-jargonilta. Seuraavat tilintarkastaja-aakkoset on kerätty kirjanpitäjien ja muiden taloushallinnon ammattilaisten auttamiseksi.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top