Trainee-jaksolla koulussa opittua pääsee soveltamaan käytäntöön

Rebecka Hagelstam, 23, suoritti tilintarkastuksen trainee-jakson BDO:lla. Mitä asioita harjoittelusta jäi käteen?
Rebecka Hagelstam.

Rebecka Hagelstam, 23, suoritti tilintarkastuksen trainee-jakson BDO:lla. Mitä asioita harjoittelusta jäi käteen?

Kirjoittaja: Marjukka Kähönen

Rebecka Hagelstam.

Opiskelen viimeistä vuotta Handelshögskolan vid Åbo Akademissa ja kirjoitan gradua tällä hetkellä. Pääaineena laskentatoimi ja sivuaineena yritysjuridiikka.

Miten päädyit BDO:lle traineeksi? 

Sain sähköpostin laskentatoimen professorilta, missä oli linkki BDO:n tilintarkastuksen trainee-hakuun. Kandi oli jo taskussa, ja muiden kavereiden lähtiessä vaihtoon päätin, että olisi kiva saada kokemusta tilintarkastusalalta, asia oli ollut jo jonkin aikaa mielessä. Kävin katsomassa BDO:n kotisivut ja koska BDO vaikutti rennolta työpaikalta ja ilmapiiri mukavalta, päätin lähettää hakemuksen matkaan. Olin traineena keväällä 2020.

Mitä teit ja opit trainee-jaksolla? 

Pääsin heti mukaan asiakastoimeksiantoihin ja jo ensimmäisenä päivänä työpöydälle tuotiin tarkastettava yhtiö. Vastuuta sai paljon ja BDO:lla luotettiin siihen, että homma hoituu, mikä oli todella kiva tunne. Trainee-jaksolla pääsi soveltamaan koulussa opittua teoriaa käytäntöön. 

Olen päässyt tekemään itsenäisesti pienempien osakeyhtiöiden tarkastusta alusta loppuun, mutta olen saanut olla mukana myös muissa toimeksiannoissa kuten kuntatarkastuksissa sekä tehdä joitain osia suurempien yhtiöiden tarkastuksiin.

Millainen oli tyypillinen työpäiväsi?

Työpäivät ovat hyvin vaihtelevia. Covid-19:n takia toimistopäiviä olikin enemmän kuin normaalisti trainee-keväänä. Tästä huolimatta ehdin alkuvuodesta tutustua työntekoon myös asiakkaan luona. Tyypillinen toimistopäivä sisältää tarkastuksien dokumentointia, sähköposteihin vastailua, kommunikointia kirjanpitäjän tai asiakkaiden kanssa ja tietenkin keskustelua kollegoiden kanssa.

Millaista tukea sait muilta työntekijöiltä?

Kollegoilta sai aina tukea ja apua, jos sitä tarvitsi. Vieläkin kyselen ja keskustelen kollegoiden kanssa, jos jokin asia mietityttää, ja pohdimme asiaa sitten yhdessä. Toimistolla on helppo kysyä apua tai neuvoa keneltä vain, ilman että se olisi kenestäkään mitenkään outoa. Keskusteleminen ja asioiden läpikäynti kollegoiden kanssa on hyvin opettavaista. Vaikka kevät oli kiireinen kaikkien osalta, apua ja tukea sai aina muilta.

Selkeyttikö trainee-aika urasuunnitelmiasi?

Trainee-jaksolla mielenkiintoni tilintarkastusta kohtaan vain vahvistui, kun pääsi itse kokeilemaan tilintarkastusta. Trainee-jakson lopulla minulle tarjottiin mahdollisuutta jatkaa, ja tartuin tilaisuuteen heti. Tämän hetken tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluukin työ tilintarkastuksen parissa ja toivon mukaan BDO:lla. 

Kenelle suosittelisit trainee-jaksoa ja miksi?

Trainee-jakso tilintarkastuksen parissa sopii kaikille, joilla on vähänkin kiinnostusta ja intoa tilintarkastusta kohtaan. Harjoittelu alalla tarjoaa hyvän näköalapaikan myös muihin aloihin, näkee ja oppii paljon lyhyessä ajassa. Suosittelen! 

Artikkeli on julkaistu alun perin Profiitti – Talous & tilintarkastus 2/2020 -lehdessä.

Lue lisää:

Jaa artikkeli

Lisää samasta aiheesta

Autamme jäseniämme osaamisen kehittämisessä 

PRH:n tilintarkastusvalvonnan vuosiraportilla 2023 kerrotaan muun muassa laaduntarkastuksessa tehdyistä merkittävimmistä havainnoista. Keräsimme yhteen omia toimenpiteitämme jäsenten auttamiseksi sellaisilla tilintarkastuksen osa-alueilla, joista tilintarkastusvalvonta on tehnyt useita havaintoja.

Lue lisää

Mitä tilintarkastaja oikeasti sanoo?

Tilintarkastajilla on oma kielensä, joka saattaa toisinaan kuulostaa kirjanpidon sukulaiskieleltä, mutta toisinaan aivan käsittämättömältä tilkkaus-jargonilta. Seuraavat tilintarkastaja-aakkoset on kerätty kirjanpitäjien ja muiden taloushallinnon ammattilaisten auttamiseksi.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top