Trainee-jaksolta suuntaa uraan

Monen tilintarkastajan ura on kulkenut tilintarkastustoimistossa suoritetun trainee-jakson kautta. Harjoittelujaksolla tarkastustyötä tehdään vastuullisen tarkastajan apuna.

Monen tilintarkastajan ura on kulkenut tilintarkastustoimistossa suoritetun trainee-jakson kautta. Harjoittelujaksolla tarkastustyötä tehdään vastuullisen tarkastajan apuna.

Kirjoittaja: Marjukka Kähönen

Tilintarkastuksen trainee-jakson suorittaneet Lauri Lehtonen, Rebecka Hagelstam, Heikki Mäki ja Samu Kallioinen.

Yleensä haku tilintarkastuksen trainee-ohjelmiin on syksyllä ja harjoittelu suoritetaan kevään ruuhkakaudella, eli tammi–toukokuulla. Harjoittelu on kokopäivätyötä, josta maksetaan trainee-palkka. Joissakin toimistoissa työ joustaa tarvittaessa paljonkin, ja harjoittelujakson voi suorittaa jopa osa-aikaisesti opintojen rinnalla tai tuntitöinä pidemmällä aikavälillä. 

Vaikka tilintarkastustoimistojen trainee-ohjelmien pituudet ja sisällöt vaihtelevat, yhteistä on se, että harjoittelijoiden hyvään perehdytykseen, tukeen ja viihtymiseen panostetaan. 

Tärkeä rekrytointikanava 

Tilintarkastusyhteisö SYS Audit Oy:n toimitusjohtaja Teemu Laitinen kertoo, että yrityksen trainee-polku on ollut yritykselle merkittävä rekrytointikanava. Yhtiön noin 30 työntekijästä lähes puolet on tullut taloon trainee-jakson kautta, hän itsekin yhdeksän vuotta sitten.

– Käytännön tilintarkastusta on hyvin vaikea opettaa massaluennoilla. Tullakseen päteväksi tilintarkastajaksi tarvitaan riittävä teoriapohja, mutta käytäntö on tässäkin lajissa paras opettaja, kunhan urapolun joka vaiheessa ympärillä on ohjaava tukiverkosto.

Tilintarkastusalalla on meneillään lainsäädäntö­uudistuksia, joiden etenemisestä ei tällä hetkellä ole tarkkaa tietoa. Tapahtuipa muutoksia mihin suuntaan tahansa, Laitisella on vahva usko, että tilintarkastajia ja etenkin heidän osaamistaan tarvitaan myös tulevaisuudessa.

– Suosittelen trainee-jaksoa lämmöllä kaikille alasta kiinnostuneille. Tutustumalla käytännön tilintarkastustyöhön opiskelija saa muodostettua melko hyvän käsityksen siitä, voisiko ala olla oma tulevaisuuden tavoite.

Suuntaa omaan uraan trainee-jaksosta

BDO Suomella työskentelee 250 ihmistä, 15 toimistossa. Tilintarkastuksen trainee-jakson suorittaa vuosittain 25 traineeta.

– Tämä on kiva paikka sellaisellekin opiskelijalle, joka ei ole vielä ihan varma, mitä haluaa jatkossa tehdä. Meillä on iso kirjo harjoittelupaikkoja. Ensin voi tehdä 3–4 kuukauden harjoittelun vaikka tilkkaritiimissä ja myöhemmin yritysjärjestelytiimissä, kertoo BDO:n HR-päällikkö Mirjami Oja.

Trainee-jakson alussa on yhteinen perehtymis­osio, jonka aikana sekä talo että muut traineet tulevat tutuiksi. Tämän jälkeen traineen tukena on henkilökohtainen ohjaaja, buddy.

– Trainee-ohjelma toimii rekrytoinnin tukena. Saamme jakson aikana kartoitettua tietoa nuoresta ihmisestä ja voimme tarjota koulutusta sekä antaa hänen kasvaa eteenpäin. Jos harjoittelija on hyvä ja viihtyy meillä, usein hän palaa meille kesätöihin tai opintojen valmistuttua kokonaan. Rekrytointia helpottaa, kun ihminen on ennestään tuttu. 

Tutustu Trainee-kokemuksiin!

  • Rebecka Hagelstam 23 suoritti trainee-jakson keväällä 2020 BDO:n Turun toimistolla. Lue artikkelista Rebeckan kokemuksia.
  • Heikki Mäki 28, suoritti trainee-jakson BDO:lla Helsingissä 2016 ja työskentelee nykyään BDO:lla esimiehenä. Miten trainee-jakso vaikutti uraan?
  • Lauri Lehtonen, 29, ja Samu Kallioinen, 29, suorittivat trainee-jakson Jyväskylässä SYS Auditilla yhtä aikaa – ja yhdessä he valmistautuivat myöhemmin myös HT-tenttiin. Lue heidän kokemuksistaan.

Artikkeli on julkaistu alun perin Profiitti – Talous & tilintarkastus 2/2020 -lehdessä.

Jaa artikkeli

Lisää samasta aiheesta

Autamme jäseniämme osaamisen kehittämisessä 

PRH:n tilintarkastusvalvonnan vuosiraportilla 2023 kerrotaan muun muassa laaduntarkastuksessa tehdyistä merkittävimmistä havainnoista. Keräsimme yhteen omia toimenpiteitämme jäsenten auttamiseksi sellaisilla tilintarkastuksen osa-alueilla, joista tilintarkastusvalvonta on tehnyt useita havaintoja.

Lue lisää

Mitä tilintarkastaja oikeasti sanoo?

Tilintarkastajilla on oma kielensä, joka saattaa toisinaan kuulostaa kirjanpidon sukulaiskieleltä, mutta toisinaan aivan käsittämättömältä tilkkaus-jargonilta. Seuraavat tilintarkastaja-aakkoset on kerätty kirjanpitäjien ja muiden taloushallinnon ammattilaisten auttamiseksi.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top