Tilkkarit vierailivat Haaga-Heliassa lokakuun lopussa ja luokkatila pullisteli. Opiskelijat olivat tulleet joukoin kuulemaan tutkintovaatimuksista ja tilintarkastajan työstä niin nyt kuin tulevaisuudessa.
Teksti ja kuva: Paula Hämäläinen
Aluksi keskityttiin siihen, miten tilkkariksi pääsee
Lehtori Jorma Soppi toivotti koko porukan tervetulleeksi ja pääsinpä minäkin hetkeksi areenalle kertomaan yhdistyksemme terveiset ja uudesta opiskelijajäsenluokastamme.
Meidän jälkeemme päästiin itse asiaan, kun Hanna Kattainen PRH:sta kertoi tutkintovaatimuksista ja hakemisesta tilintarkastajatutkintoihin. Lisäksi hän vinkkasi, että jo opiskeluaikana kannattaa tehdä mahdollisimman paljon tilintarkastajatutkintoon vaadittavia opintoja.
Mitä tilkkari tekee?
Tilintarkastajan työhön pureuduttiin rentomielisessä paneelissa, jota veti Christian Klemetti (Tilintarkastamo Klemetti). Christianin lisäksi keskusteluun osallistuivat Martta Hakala (myAuditor Oy), Jonne Ahokas (KPMG Oy Ab), Mia Simmelvuo (EY) ja Maria Ylitalo (EY).
Mitä paneelista jäi mieleen?
Paljonkin, kuten:
- Tilkkariksi voi päätyä sattumalta, tilkkarin työstä voi hypätä syrjään (ja palatakin) ja on työhön ajauduttu myös googlaamalla, miten tilkkari tienaa (Googlaustulos herätti reaktion: ”All right!”).
- Tilkkarin työ on monipuolista. Samana päivänä voi esimerkiksi ajaa autolla asiakkaille, puhua puhelimessa, olla tietokoneen ääressä, myydä ja huolehtia siitä, että tiimi on kartalla meneillään olevista asioista. Kyseessä on ihkaoikea palveluammatti!
- Tilkkarin asiakaskunta on monipuolinen eikä työ ole saman toistoa eri asiakkaille.
- Koko ajan saa oppia uutta ja tilkkarin työssä pääsee tekemään haastavia juttuja. Ja mikä fiilis, kun kinkkinen juttu on ratkaistu.
- Digitaalisuus tulee vähentämään rutiinitehtäviä ja tilkkareita tarvitaan jatkossakin – innokkaat nuoret löytävät paikkansa kehittyvässä ammatissa.
- Tärkeitä ominaisuuksia tilkkarille ovat oma-aloitteisuus, kommunikaatiotaidot, tarkkuus, soveltamiskyky ja halu etsiä tietoa. Ei kannata kuitenkaan pelästyä, jos jossain osaamisessa on kehittämistä: työ opettaa tekijäänsä ja tukea on luvassa.