Kirjoittaja ja kuva: Saara-Maija Lankinen

Riskien tunnistaminen ja arviointi muodostavat tilintarkastuksen perustan. Yritysten toiminnan ja toimintaympäristön muuttuessa yhä monimutkaisemmaksi ja kansainvälisemmäksi, myös niihin liittyvät riskit ovat muuttuneet. Yritysten prosessit, liiketapahtumat, hallintorakenteet ja taloudellisen raportoinnin viitekehykset ovat monimutkaisempia kuin ennen, mikä edellyttää tilintarkastajalta näiden tekijöiden huomioimista tilintarkastusprosessin eri vaiheissa.
Kansainvälisiä tilintarkastusalan standardeja kehittävä IAASB (International Auditing and Assurance Standards Board) julkaisi joulukuussa 2019 uudistetun ISA (International Standards on Auditing) 315 riskienarviointistandardin, jolla pyrittiin vastaamaan yritysten toimintaan ja toimintaympäristöön liittyviin uudenlaisiin riskeihin ja tilintarkastajien riskienarvioinnin haasteisiin. Uudistunut standardi astui voimaan 15.12.2021 ja tämän jälkeen alkavilta tilikausilta.
Suunnittelu ja riskien arviointi korostuvat tilintarkastuksessa
Standardiuudistuksen keskeisimmät vaikutukset kohdistuvat tutkielman tulosten perusteella tilintarkastuksen suunnitteluvaiheeseen ja riskien arviointiin, kun taas toteutus- ja raportointivaiheeseen liittyvät vaikutukset ovat vähäisempiä. Uudistus on selkeyttänyt tilintarkastuksen taustalla vaikuttavaa riskilähtöistä ajattelua ja painottanut suunnittelun merkitystä tilintarkastusprosessissa.
Uudistunut ISA 315 -standardi haastaa tilintarkastajia sopeutumaan uudenlaisiin toimintatapoihin ja monipuolistaa tilintarkastajien työnkuvaa. Keskustelut ja viestintä asiakkaiden kanssa ovat lisääntyneet, kun tilintarkastajan tulee kartoittaa perusteellisemmin asiakkaan toimintaan liittyvät riskit, prosessit ja kontrollit. Tarkastustyön painopiste on siirtynyt huolelliseen suunniteluun sekä riskienarviointiin ja tarkastustoimenpiteet valitaan asiakaskohtaisemmin. Analytiikkaa ja erilaisia analyysityökaluja hyödynnetään aiempaa enemmän tarkastusprosessin eri vaiheissa, mikä on tunnistettu vahvemmin myös alan standardeissa.
Riskilähtöisyys sidoksissa tilintarkastuksen laatuun
Uudistunut ISA 315 -standardi luo perustan tilintarkastukseen sisältyvälle riskienarvioinnille. Tutkielmani tulokset osoittavat, että ISA 315 -standardin mukainen riskilähtöinen tilintarkastusprosessi on yhteydessä tilintarkastuksen laatuun. Uudistunut standardi ohjaa tilintarkastajia ymmärtämään paremmin asiakkaiden toimintaa ja toimintaympäristöä, sekä niihin liittyviä riskejä. Siten tilintarkastajat pystyvät vastaamaan aiempaa paremmin näihin riskeihin ja keskittymään kussakin tarkastustoimeksiannossa olennaisen virheellisyyden riskien tarkastamiseen. Tarkastustyön kohdistaminen relevantteihin ja riskipitoisiin asioihin tehostaa tilintarkastusprosessia ja parantaa tilintarkastuksen laatua.
Standardiuudistuksella voidaan nähdä olleen erityisen merkittävä rooli Suomen kontekstissa suomalaisen yritysrakenteen erityispiirteiden, erityisesti pien- ja mikroyritysten kansainvälisesti suhteellisen suuren määrän vuoksi. Tutkielmani tulosten voidaan nähdä vahvistavan aiempia tilintarkastusprosessiin ja tilintarkastuksen laatuun liittyviä tutkimustuloksia, sekä tarjoavan myös uutta tietoa ISA 315 -standardin uudistuksen vaikutuksista.
Saara-Maija Lankinen, KTM, Turun yliopisto
Opiskelija-apuraha
Saara-Maijalle myönnettiin opiskelija-apuraha pro gradu -tutkielmastaan keväällä 2024. Suomen Tilintarkastajat ry:n rahasto tukee korkeakouluopiskelijoita myöntämällä apurahoja tilintarkastusalan koulutus- ja tutkimustoimintaan.
Apurahoja myönnetään vuosittain tilintarkastusta opiskeleville tai alaa tutkiville. Apuraha on luonteeltaan kannustinapuraha, joka voidaan myöntää koulutukseen tai tutkimustoimintaan. Seuraava apurahahaku käynnistyy keväällä 2025. Lue lisää apurahasta >