Suomen Tilintarkastajat on antanut lausuntonsa hallituksen esityksestä, joka koskee EU vihreitä joukkolainoja koskevan asetuksen täytäntöönpanoa kansalliseen lainsäädäntöön. Esitys käsiteltiin eduskunnan talousvaliokunnassa 19. syyskuuta, ja sen tavoitteena on varmistaa, että sijoittajille tarjotaan luotettavaa varmennusta siitä, että varat käytetään EU-taksonomian mukaisiin kestävän kehityksen hankkeisiin.
EU-taksonomian asettamat kriteerit yleistyvät yrityksille suunnatussa raportoinnissa, ja EU vihreiden joukkolainojen standardi (EU GBS) pyrkii parantamaan liikkeeseenlaskijoiden kestävän kehityksen strategioiden läpinäkyvyyttä ja vertailukelpoisuutta. Asetuksen mukaan EU vihreiden joukkolainojen noudattamista varmentavat sekä tilintarkastajat että muut ulkopuoliset arvioijat. Säännölliset raportit osoittavat varojen kohdentamisen ja niiden vaikutuksen ympäristötavoitteisiin.
Korostamme lausunnossamme, että tilintarkastajien kokemus kestävyysraportoinnin varmentamisesta on hyödyllistä myös EU vihreiden joukkolainojen varmennuksessa. Tilintarkastajat varmentavat jo EU sääntelemää kestävyysraportointia, ja ensimmäiset varmennuskertomukset annetaan vuodesta 2025 alkaen. Tilintarkastajilla on vaatimukset auktorisoinnista, huolellisuudesta, riippumattomuudesta ja valvonnasta, mikä tekee heistä luotettavia toimijoita myös EU joukkovelkakirjojen taksonomiakelpoisuuden arvioinnissa.
Hallituksen esityksessä ehdotetut Finanssivalvonnan toimivaltuudet ja valvontavastuut ovat perusteltuja, sillä ne takaavat, että liikkeeseenlaskijat noudattavat läpinäkyvyys- ja raportointivelvollisuuksiaan. Varmistaakseen tasapuoliset toiminta- ja valvontaolosuhteet, Finanssivalvonnan toimivaltuuksia tulisi laajentaa niin, että se voi saada tietoja myös muiden kuin tilintarkastajien suorittamista ulkopuolisista arvioinneista. Tämä on tarpeen, koska termi ”ulkopuolinen arvioija” kattaa tilintarkastajien lisäksi myös esimerkiksi second party opinion -palveluntarjoajat, jotka osallistuvat EU vihreiden joukkovelkakirjojen varmentamiseen.