
Työ- ja elinkeinoministeriö on 26.2.2025 käynnistänyt hankkeen lainsäädännön valmistelemiseksi koskien tilinpäätösasiakirjojen ilmoittamista sähköisessä muodossa Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH). Sähköisen ilmoitusmenettelyn piirissä ovat tällä hetkellä pelkästään pörssilistatut yritykset ja pörssilistaamattomat suuryritykset sekä muut kirjanpitolain 7 luvussa tarkoitetut kestävyysraportointiyritykset.
Hankkeen tarkoituksena on, että valmisteltavan lainsäädännön myötä kaikki sellaiset oikeushenkilöt, jotka ovat KPL 3 luvussa velvoitettu toimittamaan tilinpäätösasiakirjansa PRH:n ylläpitämään kaupparekisteriin, noudattaisivat sähköistä ilmoitusmenettelyä. Tavoitteena on, että kalenterivuodesta 2028 alkaen kaikkien yritysten viimeisin tilinpäätös olisi saatavissa kaupparekisteristä sähköisessä muodossa. Lakisääteiseen tilintarkastukseen velvolliset yritykset ilmoittaisivat tilinpäätöksensä digitaalisessa muodossa kalenterivuodesta 2027 alkaen.
Digitaalinen tilinpäätös vaatii vielä teknisiä valmiuksia
Suomen Tilintarkastajat ry (ST) kannattaa esitystä, jolla edistetään tilinpäätösten digitalisointia, rakenteellisuutta ja koneluettavuutta. ST haluaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että tekniset valmiudet tilinpäätöksen ilmoittamiseksi digitaalisessa muodossa on syytä saada kuntoon ennen kuin ilmoittamisesta tulee velvoittavaa.
Nykyisillä teknisillä valmiuksilla tilinpäätöksen ilmoittaminen digitaalisessa muodossa aiheuttaa ylimääräistä hallinnollista taakkaa ja kustannuksia, jotka ovat etenkin pienelle yhteisölle mittavat digitilinpäätöksestä saatavaan hyötyyn nähden. ST ehdottaa sen vuoksi soveltamista koskevien kokorajojen lisäämistä lakiesitykseen siten, että velvollisuus tilinpäätöksen ilmoittamisesta digitaalisessa muodossa koskisi alkuun pelkästään suuria yrityksiä.
ST:n näkemyksen mukaan ehdotettu aikataulu on liian optimistinen, kun huomioidaan nykyiset valmiudet ilmoittaa tilinpäätös digitaalisessa muodossa. ST:n näkemyksen mukaan olisi ensin tarpeen määritellä digitaaliseen merkitsemiseen liittyvät tekniset vaatimukset, arvioida riittävällä tavalla edellytykset merkitsemisen toteuttamiselle ehdotetulla tavalla, ja vasta sen jälkeen tehdä aikataulua koskevia päätöksiä.