Kestävyysraportointitarkastajien rekisteröinti on alkanut

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on aloittanut kestävyysraportointitarkastajien rekisteröinnin vuoden 2024 alussa. Rekisteröintiä voi hakea itse PRH:n ohjeiden mukaisesti silloin, kun edellytykset täyttyvät. Tutustu kestävyysraportointitarkastajien rekisteröintiohjeisiin.

Kirjoittaja: Tuula Minkkinen | Artikkelia päivitetty: 8.3.2024

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on aloittanut kestävyysraportointitarkastajien rekisteröinnin vuoden 2024 alussa. Rekisteröintiä voi hakea itse PRH:n ohjeiden mukaisesti silloin, kun edellytykset täyttyvät. Lisäksi edellytyksenä on, että tilintarkastuslain muutokset tulevat voimaan suunnitellulla aikataululla.

Rekisteröinnin edellytykset

Rekisteröinnin edellytyksenä on, että 

 • henkilö on hyväksytty tilintarkastaja, tai
 • henkilöllä on aikaisemmin saatu osallistumislupa HT-tutkintoon, mutta hän ei ole vielä suorittanut sitä hyväksytysti, tai
 • henkilö on suorittanut HT-tutkinnon hyväksytysti, mutta häntä ei ole vielä hyväksytty tilintarkastajaksi, ja
 • henkilö on suorittanut ST:n järjestämän ESG-valmennuksen hyväksytysti, tai hän on suorittanut muun organisaation järjestämää koulutusta kestävyysraportoinnista ja sen varmentamisesta vähintään 30 tuntia.

Rekisteröintihakemus on siirtymäsäännöksen nojalla tehtävä viimeistään 31.12.2027.

Sellaiset henkilöt, jotka ovat hakemassa osallistumislupaa HT-tutkintoon vuonna 2024 (tai myöhemmin), eivät pääse tilintarkastuslain siirtymäsäännöksen piiriin. Tämä tarkoittaa sitä, että heidän tulee suorittaa KRT-tutkinto. 

Jos henkilöllä on aikaisemmin saatu ja 1.1.2024 voimassa oleva osallistumislupa HT-tutkintoon, tulee hänet tutkinnon suorittamisen jälkeen hyväksyä tilintarkastajaksi viimeistään 31.12.2025, jotta hän voi hakea KRT-rekisteröintiä siirtymäsäännöksen nojalla.

KRT-tutkinto järjestetään ensimmäisen kerran vuonna 2025. Tutkinnon järjestäjänä on tilintarkastusalan tutkintojen tapaan PRH.

Lisäksi hakijan tulee täyttää muita HT-tilintarkastajan edellytyksiä, jotka liittyvät mm. konkurssiin ja liiketoimintakieltoon. Hakija ei ole myöskään toiminnallaan saanut osoittaa olevansa sopimaton tehtävään. 

KRT-rekisteröinnin hakeminen

KRT-rekisteröityminen on maksutonta, mutta rekisteröintilomakkeen liitteeksi tulee hankkia seuraavat todistukset, joista osa on maksullisia:

 • ote konkurssi- ja yrityssaneerausrekisteristä, 
 • ote liiketoimintakieltorekisteristä, 
 • ote holhousasioiden rekisteristä, ja
 • todistus kestävyysraportointia ja sen varmennusta koskevasta koulutuksesta.

Otteista kaksi ensimmäistä tilataan Oikeusrekisterikeskuksen sivuilta ja kolmas Digi- ja väestötietovirastosta.

ESG-valmennustodistus

ST:n järjestämän ESG-valmennuksen todistuksen saat ladattua seuraavien ohjeiden avulla:

 • Kirjaudu ST-verkkopalveluihin (OmaST)
 • Mene vasemman laidan valikosta kohtaan ”Koulutusraportti ja -ilmoittautumiset”
 • Lataa sertifikaatti kohdasta ”Moduuli 3 | Loppukoe | ESG-varmentaja-sertifikaatti”

PRH avaa rekisteröintilomakkeen 1.1.2024. Lue ohjeistuksista tarkemmin PRH:n verkkosivuilta.

Lue myös uutinen: PRH ohjeistaa KRT-nimikkeen käytöstä >

Jaa artikkeli

Lisää samasta aiheesta

PRH ohjeistaa KRT-nimikkeen käytöstä

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on antanut tilintarkastajille ohjeistuksen, jonka mukaan vapaaehtoisia vastuullisuusraportteja koskevissa varmennuslausunnoissa ei tule käyttää kestävyysraportointitarkastaja-nimikettä.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top