Tilintarkastajan ammattiylpeys ja työn moninaisuus korostuivat Tilintarkastajapäivässä

Tämän vuoden tapahtumat pyöräytettiin näyttävästi käyntiin Tilintarkastajapäivällä. Talous- ja vastuullisuusaiheiden lisäksi päivässä korostui tilintarkastajien ammattiylpeys. Päivän päätteeksi palkittiin tuttuun tapaan alalla ansioituneita.

Tämän vuoden tapahtumat pyöräytettiin näyttävästi käyntiin Tilintarkastajapäivällä. Talous- ja vastuullisuusaiheiden lisäksi päivässä korostui tilintarkastajien ammattiylpeys. Päivän päätteeksi palkittiin tuttuun tapaan alalla ansioituneita.

Tilintarkastajapäivä järjestettiin perjantaina 13. tammikuuta. Päivä päästiin toteuttamaan koronavuosien jälkeen pitkästä aikaa hybridinä. Paikan päällä Pikku-Finlandia-tapahtumakeskuksessa oli reilut 120 osallistujaa, etäyhteydellä tilaisuutta seurasi noin 100 katsojaa.

Tilintarkastajapäivässä on vuosittain tapana palkita tilintarkastusalalla toimineita ja ansioituneita henkilöitä. Suomen Tilintarkastajat ry:n palkitsemiset perustuvat yhdistyksen hallituksen päätöksiin, jotka on tehty yhdistyksen palkitsemistyöryhmän esityksestä. Tänä vuonna palkintoja jaettiin neljälle henkilölle, neljässä kategoriassa:
1) elämäntyöpalkinto
2) vuoden tilintarkastaja
3) vuoden uudistaja ja
4) vuoden kouluttaja.

Vuoden 2023 palkinnot jaettiin seuraavasti:

Elämäntyöpalkinto: valtiopäiväneuvos Olavi Ala-Nissilä

Valtiopäiväneuvos Olavi Ala-Nissilä on yhteiskunnallisella tasolla toiminut tilintarkastaja.

Olavi Ala-Nissilä

Olavi on lisännyt luottamusta yrityksiin toimiessaan niiden tilintarkastajana, mutta ennen kaikkea hän on lisännyt luottamusta yhteiskuntaan toimiessaan lukuisissa kansallisissa ja kansainvälisissä tehtävissä ja luottamustoimissa.

Olavi on kuulunut varsin harvalukuiseen tilintarkastajataustaisten kansanedustajaksi valittujen henkilöiden joukkoon. Hän on auttanut tilintarkastusalan tunnettuuden lisäämisessä kansanedustajien ja poliittisten päättäjien keskuudessa, esimerkiksi tilintarkastusvelvollisuuden rajojen nostamista koskevan lainsäädäntöhankeen myötä vuonna 2018.

Olavi nauttii tilintarkastajien keskuudessa suurta arvostusta ja hänen merkityksensä tilintarkastusalalla on tunnistettu.

Vuoden tilintarkastaja: KHT, JHT Ari Lehto

KHT, JHT Ari Lehto on pitkän tilintarkastajauransa aikana ollut aktiivinen yhdistystoimija 2000-luvun alkuvuosista alkaen – ensin KHT-yhdistyksessä ja sitten Suomen Tilintarkastajat ry:ssä.

Yhdistyksen työryhmiin jää Arin jäljiltä merkittävä aukko täytettäväksi. Hän toimi jäsenenä yhdistyksen kirjanpitotoimikunnassa yli 10 vuotta, vuoteen 2012 saakka. Tilintarkastustoimikunnassa Ari oli aktiivisesti mukana keskustelemassa ja laatimassa ohjeistuksia vuosina 2011–2022. Näinä vuosina hän osallistui myös Tilintarkastajan raportointi -julkaisun päivittämiseen.

Ari on ollut jäsenenä myös yhdistyksen molemmissa käännöstyöryhmissä. IFRS-käännöstyöryhmässä hän toimi 20 vuoden ajan ja osallistui standardien, tulkintojen ja muutosasiakirjojen käännösluonnosten tarkastamiseen. IFAC-käännöstyöryhmässä Ari on toiminut vuosina 2012–2023, joista viimeiset 8 vuotta puheenjohtajana.

Vuoden uudistaja: apulaisprofessori Hanna Silvola

Hankenin apulaisprofessori Hanna Silvola on noussut merkittävään rooliin tilintarkastusalan historiallisen uudistumisen vaiheessa. Kun vastuullisuuden ja vastuullisuusraportoinnin tehtävät ovat alalla lisääntymässä, Hanna on tuonut osaamisensa Suomen Tilintarkastajat ry:n sekä suomalaisten tilintarkastajien käyttöön.

ST:n eri koulutuksissa Hanna on kouluttanut laajalla vastuullisuusosaamisella ja vahvalla pedagogisella otteellaan tilintarkastajia ja yritysten vastuullisuustoiminnoista vastaavia henkilöitä. Hannalla on ollut merkittävä osuus ESG-valmennusohjelman sisällöissä sekä koko valmennusohjelman läpiviemisessä. Hän on myös ottanut uuden ESG-palvelun tuotannon sisältövastuun.

Hanna on ratkaiseva tekijä koko tilintarkastusalan ESG-osaamisen kannalta ja hänen uudistustyönsä hedelmiä kerätään vielä pitkään – sekä liiketoiminnassa että meille kaikille tärkeässä kestävyystyössä.

Vuoden kouluttaja: HT Jari Etelämaa

HT Jari Etelämaa on tilintarkastustyönsä ohella sitoutunut tilintarkastajien kouluttamiseen. Etelämaa on ollut Suomen Tilintarkastajat ry:n jäsen pitkään, ja toiminut tilintarkastajanakin jo 34 vuotta.

Jarin erityisalana on asunto-osakeyhtiöiden tilintarkastukset. Jari on erittäin suosittu ja arvostettu luennoitsija tilintarkastajien keskuudessa. Hänen asiantunteva ja käytännönläheinen koulutustapansa sekä vakuuttava ja selkeä esiintyminen ovat saaneet vuodesta toiseen laajalti kiitosta tiedonjanoisilta. Lisäksi Jari on kirjoittanut myös kirjoja asunto-osakeyhtiöiden alalta.

Lämpimät onnittelut kaikille palkituille!

Lisää samasta aiheesta

Vuoden 2024 opiskelija-apurahat on jaettu 

Myönnämme vuosittain apurahoja tilintarkastusta opiskeleville tai tilintarkastusalaa tutkiville. Tänäkin vuonna apurahahakemuksia saatiin runsaasti eri korkeakouluista. Monipuolisten ja ajankohtaisten tutkimusaiheiden joukosta valittiin viisi apurahansaajaa.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top