Tilintarkastajapäivässä kohtasivat alan konkarit, uudet tilkkarit ja sidosryhmät

Tilintarkastajapäivää vietettiin 12. tammikuuta 2024 Pikku-Finlandiassa, Helsingissä. Antoisan koulutuspäivän päätteeksi palkittiin tuttuun tapaan alalla ansioituneita. Tapahtuma huipentui cocktailtilaisuuteen, jossa juhlittiin tuoreita HT-, KHT- ja JHT-tilintarkastajia.

Kirjoittaja: Henna Ristikangas | Kuvat: Terhi Mattila-Viljamaa ja Henna Ristikangas

Tilintarkastajapäivä kokosi tänä vuonna niin kokeneet tilintarkastajat kuin alan tuoreimmat tulokkaat, lähimmät sidosryhmät sekä muut alasta kiinnostuneet yhteen verkostoitumaan ja kuulemaan mistä alalla puhutaan. Paikan päälle Pikku-Finlandiaan saapui kaiken kaikkiaan noin 170 alasta kiinnostunutta, etänä koulutusta seurasi 90 osallistujaa. Jo toistamiseen päivään kutsuttiin ST:n korkeakouluyhteistyön edistämiseksi myös tilintarkastusalan opettajia, joille järjestettiin päivän aikana erillinen keskustelutilaisuus.

Antoisa koulutuspäivä piti sisällään monipuolisia, ajankohtaisia aiheita ja kiinnostavia puheenvuoroja. Esimerkiksi LCE-standardin implementointia koskevasta esityksestä moni sai vastauksia itseä pohdituttaneisiin käytännön kysymyksiin.

Päivän puheenvuorot saivat laajalti kiitosta, ja monet osallistujat kiittelivät erityisesti Eelis Paukun väitöstutkimusaihetta ja sen kiinnostavia havaintoja. Yksi kiinnostavista tutkimustuloksista oli, että tilintarkastus ei aina ehkäise väärinkäytöksiä, vaan sitä voidaan myös käyttää ”savuverhona” esimerkiksi rahoittajan hämäämiseen. Viranomaisten olisi selvästi syytä kiinnittää huomiota sekä tilintarkastusvelvollisuuden tosiasialliseen noudattamiseen vuodesta toiseen että tilintarkastajien tiheään vaihtumiseen.

Tilintarkastajien työ on haastavaa ja palkitsevaa

Tilintarkastajapäivä huipentui illan onnittelutilaisuuteen, jossa nostettiin maljaa joulukuussa valmistuneille HT-, JHT- ja KHT-tilintarkastajille. Onnittelutilaisuudessa paikalla oli noin 50 tutkinnon suorittanutta. Valmistuneen puheen onnittelutilaisuudessa piti HT-kirjaimet joulukuussa 2023 saanut, ST:n korkeakouluyhteistyötyöryhmässäkin toimiva, Meri Rasehorn-Luumi.

Onnittelupuheet valmistuneille piti Suomen Tilintarkastajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Alakare sekä hallituksen varapuheenjohtaja Sari Hakala. Puheessaan Hakala korosti etenkin tilintarkastajien työn merkityksellisyyttä.

”Tilintarkastajat ovat tärkeässä roolissa yhteiskunnassa. Meidän tehtävämme on varmistaa, että yritykset ja yhteisöt toimivat vastuullisesti ja että niiden taloudelliset tiedot ovat luotettavia. Meidän työllämme on merkittävä vaikutus yhteiskunnan toimivuuteen ja hyvinvointiin.

Tilintarkastajan työ on haastavaa, mutta myös erittäin palkitsevaa. Pääsemme tekemään arvokasta työtä ja vaikuttamaan positiivisesti maailmaan”, Hakala summaa.

Palkintoja aktiivisesta toiminnasta tilintarkastusalan hyväksi

Tilintarkastajapäivässä on vuosittain tapana palkita tilintarkastusalalla toimineita ja ansioituneita henkilöitä. Suomen Tilintarkastajat ry:n palkitsemiset perustuvat yhdistyksen hallituksen päätöksiin, jotka on tehty yhdistyksen palkitsemistyöryhmän esityksestä. Tänä vuonna palkittiin kolme henkilöä kolmessa kategoriassa:

  • elämäntyöpalkinto
  • vuoden kouluttaja ja
  • vuoden nuori tilintarkastaja.

Elämäntyöpalkinto: Joakim Rehn

Joakimilla on yli 30 vuoden kokemus suomalaisten ja kansainvälisten yritysten tilintarkastuksesta sekä erikoistoimeksiannoista. Hän on tilintarkastajaurallaan toiminut monen ison perheyhtiön tilintarkastajana ja neuvonantajana. Joakim on myös toiminut riippumattomana asiantuntijana useissa yritysjärjestelyissä sekä uskottuna miehenä lukuisissa osakeyhtiölain mukaisissa lunastusmenettelyissä.

Joakim on osallistunut aktiivisesti Suomen Tilintarkastajat ry:n toimikuntien ja työryhmien toimintaan. Joakimin työpanos on ollut merkittävä erityisesti yhdistyksen EU-projektiryhmien toimintaan. Joakimin esimerkillisen joviaali, asiantunteva, rento ja rakentava tyyli on osaltaan edesauttanut työryhmissä yhteisen näkemyksen syntymistä ja ST:n kantojen muodostumista.

Vuoden kouluttaja:  Elina Peill

Kuvassa vasemmalta: Milja Nieminen, Elina Peill ja Joakim Rehn.

Elina Peill on toiminut taloudellisen raportoinnin pioneerina ja sanansaattajana koko työuransa ajan. Ensin IFRS-raportoinnin ja -standardien parissa ja viimeiset vuodet kestävyysraportoinnin ja ESRS-standardien kehittäjänä.

Kokeneena kouluttajana Elina on pedagogisesti taitava. Hän osaa uudistaa ja uudistua. Hän ottaa erilaiset työkalut ennakkoluulottomasti käyttöön ja tekee kaikkensa, että koulutus on laadukas. Elina on kouluttanut useita vuosia ST-Akatemiassa saaden toistuvasti kiitettävää palautetta osallistujilta.

Elina on aktiivinen toimikuntien jäsen. Hän on toiminut mm. Suomen Tilintarkastajat ry:n IFRS-toimikunnassa ja EFRAGissa Suomen edustajana. Lisäksi hän on ollut alusta asti mukana ST-Akatemian ESGpalvelun työryhmässä ja on yhtenä kirjoittajana alkuvuodesta 2024 ilmestyvässä ESG ja kestävyysraportointi – Yritysjohdon vastuu ja mahdollisuus -kirjassa. 

Vuoden nuori tilintarkastaja: Milja Nieminen

Milja on osallistunut aktiivisesti Suomen Tilintarkastajat ry:n korkeakouluyhteistyöryhmän toimintaan. Milja on aktiivisella alumnitoiminnallaan osoittanut erityistä kiinnostusta tehdä tilintarkastajan työtä tunnetuksi tradenomiopiskelijoiden keskuudessa.

Milja on osallistunut aktiivisesti myös Suomen Tilintarkastajat ry:n järjestämiin tilintarkastusalan opiskelijoille suunnattuihin tapahtumiin, rohkaissut opiskelijoita tilintarkastusopintoihin, tuonut raikkaalla tavalla esiin tilintarkastajan työn monipuolisuutta ja korostanut tilintarkastajan työssä tarvittavien taitojen laajaa kirjoa. Milja toimii innostavana esimerkkinä nuorille opiskelijoille ja kannustaa hakeutumaan alalle.

Milja on ollut mukana myös vaikuttamassa siihen, että tilintarkastusalan opettajat korkeakouluissa pääsisivät työjaksoille tilintarkastusyhteisöihin näkemään ja kokemaan tilintarkastusalaa käytännössä.

Lämpimät onnittelut kaikille palkituille sekä tilintarkastajatutkinnon suorittaneille!

Jaa artikkeli

Lisää samasta aiheesta

Vuoden 2024 opiskelija-apurahat on jaettu 

Myönnämme vuosittain apurahoja tilintarkastusta opiskeleville tai tilintarkastusalaa tutkiville. Tänäkin vuonna apurahahakemuksia saatiin runsaasti eri korkeakouluista. Monipuolisten ja ajankohtaisten tutkimusaiheiden joukosta valittiin viisi apurahansaajaa.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top