Tilintarkastusalalla ansioituneita palkittiin jälleen Tilintarkastajapäivässä

Suomen Tilintarkastajat ry palkitsi jälleen tilintarkastusalalla toimineita ja ansioituneita henkilöitä. 14.1. järjestetyn Tilintarkastajapäivän päätteeksi palkittiin viisi henkilöä neljässä eri kategoriassa. Poikkeuksellisesti yhdistyksellä oli kunnia luovuttaa myös Tasavallan Presidentin antama huomionosoitus.

Suomen Tilintarkastajat ry palkitsi jälleen tilintarkastusalalla toimineita ja ansioituneita henkilöitä. 14.1. järjestetyn Tilintarkastajapäivän päätteeksi palkittiin viisi henkilöä neljässä eri kategoriassa. Poikkeuksellisesti yhdistyksellä oli kunnia luovuttaa myös Tasavallan Presidentin antama huomionosoitus.

Suomen Tilintarkastajat ry:ssä on vuosittain ollut tapana palkita tilintarkastusalalla toimineita ja ansioituneita henkilöitä. Viime vuonna palkintotilaisuus jäi välistä koronapandemian vuoksi. Tänä vuonna yhdistys halusi palata vanhaan ja jatkaa hyväksi havaittua palkitsemisperinnettä, nyt jo neljättä kertaa.

Tällä kertaa Tilintarkastajapäivässä jaetut huomionosoitukset olivat sikäli poikkeuksellisia, että ST ry:n hallituksen myöntämien palkintojen lisäksi yhdistyksellä oli kunnian luovuttaa myös Tasavallan Presidentin antama Suomen Leijonan ritarimerkki Risto Sarpiolalle.

Diplomimerkonomi, KHT Risto Sarpiola aloitti yrittäjätoiminnan vuonna 1961.  Hänen yrittäjäuransa on kestänyt yhtäjaksoisesti jo yli 60 vuotta. Hän suoritti HTM-tilintarkastajan tutkinnon 1967, josta lähtien hän oli HTM-yhdistyksen jäsenenä ja hallituksen jäsenenä vuoteen 1978 asti. Valmistuttuaan KHT-tilintarkastajaksi vuonna 1978 Sarpiola liittyi KHT-yhdistyksen jäseneksi ja tämä jäsenyys jatkuu edelleen Suomen Tilintarkastajat ry:ssä.

Viisi palkittua neljässä kategoriassa

Suomen Tilintarkastajat ry:n palkitsemiset perustuvat yhdistyksen hallituksen päätöksiin, jotka on tehty ST ry:n palkitsemistyöryhmän esityksestä. Tänä vuonna palkintoja jaettiin viidelle henkilölle, neljässä kategoriassa: 1) vuoden kouluttaja, 2) vuoden vaikuttaja, 3) elämäntyöpalkinto ja 4) tulevaisuudentekijä.

Elämäntyöpalkinto: Hanna Tähtivaara

Käännösasiantuntija Hanna Tähtivaara on omien sanojensa mukaan sekoitus kääntäjää ja laskentanörttiä. Hannan pääasialliset työtehtävät ovat Suomen Tilintarkastajat ry:ssä ja ST-Akatemiassa olleet IFRS-standardien ja tilintarkastusalan standardien sekä muiden alaan liittyvien tekstien kääntäminen ja niistä koostuvien julkaisujen kokoaminen.

Kuvassa (vas.): Eetu Anttonen, Hanna Tähtivaara ja Risto Sarpiola.

Ainutlaatuisen kääntäjän Hannasta tekee hänen taustansa. Hannan kääntäjäuran taustalla on vankkaa työkokemusta mm. talouspäällikkönä, tilintarkastajana, kirjanpitolakiin liittyvistä asioista vastaavana virkamiehenä, sisäisenä tarkastajana ja IFRS-asiantuntijana. Kaikkiin tehtäviin on kuulunut jonkin verran kääntämistä, ja se on aina ollut mieluisaa. Vuonna 2000 Hannalle aukeni ainutlaatuinen tilaisuus kääntää kaikki IFRS-standardit ensimmäistä kertaa suomeksi yhdessä asiantuntijaryhmän kanssa. Urakan jälkeen Hanna haki Tampereen yliopistoon opiskelemaan käännöstiedettä, ja kääntäjäksi valmistuttuaan onkin tehnyt sitä päätyönään.

Suomen Tilintarkastajien palveluksessa Hanna on ollut vuodesta 2005 ja hän on tehnyt työtään suurella sydämellä. Hanna on todennut motokseen: ”Jos jokin kannattaa tehdä, se kannattaa tehdä kunnolla!”. Hanna jättää jälkeensä isot saappaat, joihin hän kouluttaa parhaillaan jatkajaa samalla huolellisuudella ja ammattitaidolla kuin hän on tehnyt työtäänkin.

Vuoden vaikuttaja: KHT Heikki Ilkka

HT Heikki Ilkka on EY:n Pohjoismaiden Regional Assurance Managing Partner. Samalla hän toimii EY Suomen hallituksen puheenjohtajana. Heikki palasi EY:lle vuonna 2018 oltuaan välillä kolme vuotta Pohjoismaiden suurimman finanssikonsernin talousjohtajana. Ennen pankkiuraansa hän oli EY:n palveluksessa yli 20 vuotta. Tänä aikana hän on toiminut eri johtotehtävissä tilintarkastuksessa, kasvuyritystiimin vetäjänä sekä Venture Capital Advisory Groupin vetäjänä.

Tilintarkastusalalla toimiville Heikki tarjoili asiantuntevan, vakuuttavan ja vaikuttavan kokemuksen tilintarkastusalan juhlaseminaarissa lokakuussa 2021 osallistuessaan Peter Nymanin vetämään paneelikeskusteluun Erkki Liikasen ja Sirpa Pietikäisen kanssa. Heikki vaikutti olevan paneelituolissa kuin kotonaan, eikä kylmän viileä analyysi jäänyt kuulijoilta huomaamatta.   

Päivätyönsä ohella Heikki vaikuttaa tilintarkastuslautakunnassa pysyvän asiantuntijan roolissa ja kannanotot ja osallistuminen keskusteluihin sosiaalisessa mediassa on niin ikään hoidossa.

Vuoden kouluttajat: Juha Lindgren ja Riitta Laine

Vaasan yliopiston vero-oikeuden professori Juha Lindgren on omien sanojensa mukaan kouluttanut tilintarkastajia 20 vuoden ajan. Ei välttämättä ihan joka vuosi, mutta tilintarkastajien verotietoisuuden lisäämisen aloittaminen voidaan kuitenkin ajoittaa 2000-luvun alkuun.

Vaasan yliopiston verkkosivuilla olevan esittelyn mukaan Juhan tutkimukset tarkastelevat yritysten ja yritysten omistajien välitöntä verotusta. Teemallisesti Juhan tutkimusaiheet, yhdistettynä työhistoriaan verohallinnossa ja tamperelaiseen aksenttiin, johtavat vääjäämättä siihen, että tilintarkastajien verotietämys on lisääntynyt niillä lukuisilla koulutuskiertueilla, joihin Juha on luennoitsijana osallistunut, aikaa ja energiaa tilintarkastajien käyttöön antaen.

Tilintarkastusasiantuntija KHT Riitta Laine on työskennellyt Suomen Tilintarkastajat ry:ssä viisi vuotta sen eteen, että myös yksin ja pienemmissä tilintarkastustoimistoissa työskentelevillä tilintarkastajilla olisi mukavaa töissä.

Vaikka Riitta onkin ISA-Riitta, Riitta on myös Stanssin äiti. Riitta toi Stanssin lisäksi markkinoille tilintarkastuksen peruskurssin ja uutukaisena tilintarkastuksen jatkokurssin. Riitta on ottanut kouluttamisen omakseen, kuten jäsenkoulutustilaisuuksiin osallistuneet ovat varmasti huomanneet.

Riitan bravuureihin kuuluvat myös lukuisat asiantuntija-artikkelit ja otteeltaan kevyemmät, mutta sisällöltään silti rautaiset bloggaukset. Nämä kirjoitukset toimivat usein tapana jäsentää joskus hankaliakin asioita ja toisaalta polttoaineena koulutustilaisuuksiin ja puheenvuoroihin. Riitan kohdalla kirjoituksissa ja koulutustilaisuuksissa onkin kyse kokonaisuudesta, joilla usein tähdätään tilintarkastajien tai tulevien tilintarkastajien auttamiseen, korkeaan tilintarkastuksen laatuun tähdäten.        

Tulevaisuudentekijä: Eetu Anttonen

KHT Eetu Anttonen on toiminnallaan osoittanut erityistä aktiivisuutta alan houkuttelevuuteen ja tilintarkastusalan tietoisuuden lisäämiseen korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa. ST:n järjestämissä opettaja- ja opiskelijawebinaareissa Eetu on avoimesti, rehellisesti ja kursailematta kertonut tilintarkastusalan hienouksista alan opettajille, opiskelijoille tai opintosuuntausta vielä pohtiville. 

Työnantajansa eli PwC:n kautta Eetu on puolestaan tehnyt korkeakouluyhteistyötä erityisesti ruotsinkielisen kauppakorkeakoulun Hankenin kanssa.   

Eetu on myös kunnostautunut kouluttajana ST-Akatemian järjestämissä tutkintovalmennuksissa, joissa motivoidaankin jo tilintarkastusalalla toimivia kokelaita. Lisäksi Eetu on ST ry:n edustaja ACE:n young professionals verkoston toiminnassa.

Lämpimät onnittelut kaikille palkituille!

Jaa artikkeli

Lisää samasta aiheesta

Vuoden 2024 opiskelija-apurahat on jaettu 

Myönnämme vuosittain apurahoja tilintarkastusta opiskeleville tai tilintarkastusalaa tutkiville. Tänäkin vuonna apurahahakemuksia saatiin runsaasti eri korkeakouluista. Monipuolisten ja ajankohtaisten tutkimusaiheiden joukosta valittiin viisi apurahansaajaa.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top