Kuka pelkää PRH:ta? 

Tilintarkastajien Kesäpäivillä järjestettiin jäsenpaneeli laaduntarkastuksesta. Paneelin alustuksen ja kahden tilintarkastajan tuoreiden laaduntarkastuskokemusten kautta pyrittiin antamaan oikea ja riittävä kuva nykypäivän laaduntarkastuksesta ja oikomaan joitain väärinkäsityksiä ja pelkoja, joita tilintarkastajilla mahdollisesti oli.

Kirjoittaja: Riitta Laine

Tilintarkastajat ovat laadunvalvonnan kohteena ja heidän tekemiinsä tilintarkastuksiin kohdistetaan säännöllisesti laaduntarkastus. Laaduntarkastukset on vuodesta 2016 saakka suorittanut PRH:n Tilintarkastusvalvonta (TIVA).  

Laaduntarkastus voi olla tilintarkastajalle stressaava kokemus muun muassa siksi, että sen lopputuloksena voi TIVAlta saada hylätty-tuloksen. Hylätty-tulos saattaa johtaa seuraamuksiin, josta päättää Tilintarkastuslautakunta (TILA).  

Järjestimme tilintarkastajien Kesäpäivillä 24.-25.8. paneelikeskustelun, jonka tavoitteena oli antaa oikea ja riittävä kuva nykypäivän laaduntarkastuksesta. Paneelin alustuksen ja kahden tilintarkastajan tuoreiden laaduntarkastuskokemusten kautta oikaistiin toivottavasti myös joitain väärinkäsityksiä ja pelkoja, joita koulutukseen osallistuneilla laaduntarkastuksesta oli.  

Panelistit kehottivat panostamaan kirjallisiin vastauksiin, joita tilintarkastajat antavat TIVA:n alustaviin – toisinaan runsaslukuisiin – havaintoihin. Kaikki havainnot eivät jää lopullisiksi tai vaikuta laaduntarkastuksen tulokseen, mutta kaikesta voi oppia itse tai yhteisönä. Toinen panelisteista kehui laaduntarkastajan kanssa käytyä keskustelua, toinen ei ollut halunnut keskustelua. Panelistit kiittivät kollegoiden tukea niin prosessin aikana kuin mahdollisen seuraamuksenkin langettua.  

Paneelikeskustelu keräsi runsaasti kiitosta niin Kesäpäivillä kuin koulutuspalautteessakin!  

Kesäpäivien koulutuksen tallenne on myynnissä ST-Akatemian verkkokaupassa. 

Lisää samasta aiheesta

Autamme jäseniämme osaamisen kehittämisessä 

PRH:n tilintarkastusvalvonnan vuosiraportilla 2023 kerrotaan muun muassa laaduntarkastuksessa tehdyistä merkittävimmistä havainnoista. Keräsimme yhteen omia toimenpiteitämme jäsenten auttamiseksi sellaisilla tilintarkastuksen osa-alueilla, joista tilintarkastusvalvonta on tehnyt useita havaintoja.

Lue lisää

LCE-standardi käyttöön Suomessa vuoden 2024 aikana

Uusi LCE-standardi korvaa muut ISA-standardit yksinkertaisten yhteisöjen tilintarkastuksessa. Tavoitteenamme on, että jäsenemme voivat siirtyä soveltamaan uutta standardia tilikauden 2024 tilintarkastuksissa. Tilintarkastajat voivat suunnitella omaa LCE-standardin käyttöönottoaan ja sen aikataulutusta kokoamani 10 kohdan listan avulla.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top