Haluatko rikastua tai muuttaa maailmaa?

Pienelläkin pääomalla pääsee alkuun ja sijoittamalla voi edistää myös vastuullista yritystoimintaa.

Pienelläkin pääomalla pääsee sijoittamisen alkuun ja pitkä sijoitusaika maksimoi tuottoja. Siksi sijoittamiseen kannattaa perehtyä jo nuorena.

Kirjoittaja: Sari Lounasmeri | Kuva: Atte Kajova

Tiesitkö, että sijoittamisen voi aloittaa pienilläkin summilla? Teknologian kehityksen ansiosta sijoituspalveluita tarjotaan yhä edullisemmin. Pörssiosakkeita voi ostaa vaikka yhden kerrallaan. Edullisimmillaan pienille ostoille tarjotaan yhden prosentin kaupankäyntipalkkiota. Jos ostat kymmenellä eurolla osakkeen, maksat palkkiota kymmenen senttiä. Lisäksi pankki saattaa veloittaa osakkeiden säilyttämisestä kuukausipalkkion.

Mainokset houkuttavat ostamaan uusia tavaroita ja kuluttamaan enemmän. Ympäristön kannalta olisi parempi käyttää tavaroita pidempään, kierrättää ja harkita uusia ostoksia tarkasti. Säästäväisyys on järkevää myös vaurastumisen näkökulmasta.

”Aikaisemmin halusin aina heti uusimman puhelimen, mutta sitten ymmärsin, että jos haluan miljonääriksi, pitää säästää”, kertoi Pörssisäätiön koulutuksessa aloittanut lukiolainen. Pörssisäätiö kouluttaa 16‒18-vuotiaita nuoria Pörssilähettiläiksi. Nämä vapaaehtoiset nuoret kiertävät yläkouluissa kertomassa oman talouden hallinnasta, säästämisestä ja sijoittamisesta.

Sijoittamiseen kannattaa perehtyä jo nuorena, koska pitkä sijoitusaika kerryttää tuottoja. Jos pystyy säästämään 100 euroa kuussa 20 vuoden ajan, kertyy pankkitilille 24 000 euroa. Jos säästöt sijoittaisi osakemarkkinoille seitsemän prosentin vuosittaisella korolla, kertyisi 20 vuodessa yli 50 000 euroa. Verojen jälkeenkin tästä jäisi käteen noin 43 000 euroa.

Kannattaa siis säästää ja pyrkiä sijoittamaan säästöt tuottaviin kohteisiin. Keskeistä on se, kuinka paljon kuukausittain pystyy säästämään, kuinka pitkäksi ajaksi säästöt sijoitetaan ja mikä tuottoprosentti on. Juuri korkea tuottoprosentti on se, mikä houkuttaa sijoittamaan osakemarkkinoille. Viimeisen sadan vuoden aikana osakemarkkinat – eli pörssiyritysten omistaminen – on tuottanut omaisuuseristä parhaiten, paremmin kuin esimerkiksi talojen, metsän tai kullan omistaminen.

Pörssiyhtiöihin perehtymisessä kannattaa hyödyntää omaa osaamistaan ja kiinnostuksenkohteitaan. Sijoituskohdetta valittaessa voi katsoa esimerkiksi jakaako yritys omistajille osinkoa, minkälaista tuottoa yritys tekee tai onko yritys kovin velkaantunut.

Yhä useampi tarkastelee myös yrityksen vastuullisuutta, kuten sitä, miten yritys kohtelee luontoa ja työntekijöitä. Sijoittajat päättävät käytännössä, mitkä yritykset saavat rahoitusta.

Yrityksen osakkeenomistajat ovat myös tärkeitä päätöksentekijöitä. Sijoittajana ja osakkeenomistajana voit olla mukana edistämässä vastuullista yritystoimintaa. Siten yksilöiden fiksu rahankäyttö ja omistajuus on tärkeää sekä henkilökohtaisen tulevaisuuden että koko yhteiskunnan näkökulmasta.

Sari Lounasmeri toimii Pörssisäätiön toimitusjohtajana.

Artikkeli on julkaistu alun perin Profiitti – Talous & tilintarkastus -lehdessä 3/2019.

Jaa artikkeli

Lisää samasta aiheesta

Artikkeliväitöskirja: White-Collar Crime and Auditing

Väitöskirjassa tutkitaan, miten tilintarkastus vaikuttaa taloudellisen rikollisuuden ilmenemiseen ja vaikutuksiin Suomessa. Tutkimustulosten perusteella tilintarkastuksella on tiettyjä rikosvahinkoja rajaavia vaikutuksia, mutta jotkut rikoksentekijät osaavat myös hyödyntää tilintarkastuskertomuksen käyttäjien perusteettomia odotuksia rikosten mahdollistamisessa.

Lue lisää

Pro gradu: Case Jippii Oyj – Vaikutukset tilintarkastajien ammatilliseen kiinnostukseen toimia tilintarkastajina

Tilintarkastajien rooli taloudellisen raportoinnin varmentamisessa on keskeinen, ja heidän ammattikuntansa on rakentunut luottamuksen varaan. Kun skandaalit ja talousrikostapaukset tulevat esiin, ne voivat heikentää tätä luottamusta ja aiheuttaa myös tilintarkastajissa henkilökohtaista pelkoa ja stressiä. Toisaalta tilintarkastajan vastuu voi lisätä ammatin houkuttelevuutta.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top