Mitä kaikkea ravintolan kulisseissa tapahtuukaan?
Kirjanpidon ja hallinnollisesta näkökulmasta asia voi näyttää vaikka tällaiselta:
Ravintola A tekee yhteistyötä yrityksen B kanssa. Ravintolatilat ovat A:n hallinnassa. A on ulkoistanut keittiötoiminnan B:lle. Keittiö sijaitsee A:n ravintolatilassa. Ravintola A palvelee kuluttajia: ohjaa heidät pöytään, tekee tilaukset keittiöön ja huolehtii viihtyvyydestä ravintolasta. Ravintola A huolehtii kattauksista. Kuluttaja maksaa ravintolalaskun A:lle: laskussa on A:n tunnistetiedot. B valmistaa ravintola- annokset keittiössä. B:n henkilökunta voi myös tarjoilla ruuan kuluttajalle hiljaisimpina aikoina. Ravintola A on sopinut, että liikevaihdosta maksetaan 80 prosenttia yritys B:lle.
Toivottavasti palvelu pelaa, ruoka on hyvää ja asiakkaat tyytyväisiä. Jos tämän rakenteen kirjanpidollinen käsittely kiinnostaa, tutustu kirjanpitolautakunnan tuoreeseen lausuntoon tarkemmin.