Kirjanpitolain uudistukset keventävät raportointivelvoitteita 

Kirjanpitolain viimeisin uudistus toi mukanaan merkittäviä muutoksia yritysten kokoluokkamääritelmiin ja raportointivelvoitteisiin. Lakimuutoksen (605/2024) myötä yrityskokoluokkien euromääräisiä raja-arvoja nostettiin noin 25 prosentilla, mikä tarkoittaa tuhansille yrityksille mahdollisuutta siirtyä kevyempien raportointivaatimusten piiriin.

Uudistuksen keskeisiä muutoksia olivat mikro-, pien- ja keskikokoisten yritysten sekä suuryritysten kokoluokkien tarkistetut raja-arvot. Mikroyritysten liikevaihtoraja nousi 900 000 euroon ja taseen loppusumma 450 000 euroon, pienyritysten osalta liikevaihto 15 miljoonaan euroon ja taseen loppusumman osalta 7,5 miljoonaan euroon. Keskikokoisten ja suuryritysten raja-arvot puolestaan korotettiin vastaavasti 50 miljoonaan euroon liikevaihdossa ja 25 miljoonaan euroon taseen loppusummassa. 

Muutoksilla pyritään helpottamaan erityisesti pienempien yritysten hallinnollista taakkaa ja tukemaan niiden toimintaa. Hallituksen esityksen mukaan noin 3700 yritystä siirtyy pienyrityskategoriaan ja voi hyödyntää näiden yritysten raportointikevennyksiä. Lisäksi suuryrityksistä noin 270 yritystä siirtyy keskikokoisten yritysten luokkaan, mikä vähentää kestävyysraportointivelvollisten yritysten määrää. 

Uudet konsernimääritelmät 

Konsernimääritelmien laskentatavat muuttuivat aiemmasta. Aiemmin konsernin kokoluokka määrittyi erillisyhtiöiden yhteenlasketuilla summilla. Nyt konsernin kokoluokka voidaan laskea joko konsernitilinpäätöksen pohjalta tai yhteen laskemalla konserniyritysten luvut ja korottamalla raja-arvoja 20 prosentilla. Konsernin kokoluokalla on merkitystä esimerkiksi arvioitaessa, tuleeko suurkonsernin kestävyysraportointivelvoitteet sovellettavaksi. 

Uudistettu lainsäädäntö jo voimassa

Uudistettu lainsäädäntö on jo voimassa ja sovellettavissa 1.1.2024 ja sen jälkeen alkaviin tilikausiin. Ensimmäiset näillä perusteilla laadituista tilinpäätöksistä voidaankin nähdä jo keväällä 2025. 

Uudistusten tavoitteena on selkeyttää sääntelyä ja keventää yritysten hallinnollista taakkaa, mutta niiden vaikutukset riippuvat yritysten omista strategisista valinnoista. On suositeltavaa, että yritykset arvioivat tilannettaan yhdessä kirjanpitäjien ja tilintarkastajien kanssa, jotta ne voivat hyödyntää muutokset mahdollisimman tehokkaasti. 

Lue lisää: Lausunto kirjanpitolain muutoksesta

Lisää samasta aiheesta

Hallinnointikoodi 2025 on julkaistu

Arvopaperimarkkinayhdistys ry on julkaissut uuden Hallinnointikoodi 2025:n. Tilintarkastajien kannalta keskeisin muutos uudessa hallinnointikoodissa koskee hallinnointi- ja ohjausjärjestelmää (CG-selvitys).

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top