KILAn uusi yleisohje kirjanpidon menetelmistä ja aineistoista

Kirjanpitolautakunta KILA on julkaissut uuden yleisohjeen kirjanpidon menetelmistä ja aineistoista.

Kirjanpitolautakunnan uusi yleisohje määrittää tositeaineiston sisällön, ohjeistaa kirjanpidon laadinnassa käytettäviä menetelmiä sekä kirjanpitoaineiston säilyttämistä.

Kuva: Vesa Sammalisto

Kirjanpitolautakunta KILA on julkaissut uuden yleisohjeen kirjanpidon menetelmistä ja aineistoista. Yleisohje määrittää kirjanpidon perustana toimivan tositeaineiston sisällön, ohjeistaa kirjanpidon laadinnassa käytettäviä menetelmiä sekä kirjanpitoaineiston säilyttämistä.

Digitaalisuus korostuu tositteissa ja menetelmissä

Yleisohjetta voidaan soveltaa eri menetelmillä laadittuihin kirjanpitoihin. Kirjanpito voidaan perustaa digitaalisiin tositteisiin ja se voidaan laatia ja säilyttää digitaalisessa muodossa. Digitaalisuudella tarkoitetaan tässä yhteydessä laajasti erilaisia tallennusvälineitä sekä -menetelmiä, joilla tietoa käsitellään, siirretään tai tallennetaan esimerkiksi tiedostoina tai tietokantoina.

Toisaalta monissa tapauksissa kirjanpito sisältää digitaalisen aineiston ohella myös paperilla säilytettäviä tositteita tai raportteja. Uudessa ohjeessa kuvattuja menettelyjä voidaan soveltuvin osin noudattaa myös paperilla säilytettäviin kirjanpidon osa-alueisiin tai kokonaan paperilla hoidettuihin kirjanpitoihin.

Yleisohje soveltuu erityyppisten ja erikokoisten kirjanpitovelvollisten kirjanpitojen laadintaan

Käytössä on tällä hetkellä hyvin erityyppisiä teknisiä ratkaisuja ja niiden kehitys on nopeaa. Näiden tekijöiden vuoksi ohjetta laadittaessa ei ole voitu esittää kattavasti kaikkia yksityiskohtaisia ratkaisumalleja, vaan sen sijaan on esitetty kirjanpitolain yleiset vaatimukset sekä kuvattu esimerkinomaisia ratkaisumalleja.

Tule koulutukseen!

Kirjanpidon ja verotuksen ajankohtaispäivä
Keskiviikkona 12.5. klo 9.00-15.00
Lue lisää ja ilmoittaudu >

Lisää samasta aiheesta

Hallinnointikoodi 2025 on julkaistu

Arvopaperimarkkinayhdistys ry on julkaissut uuden Hallinnointikoodi 2025:n. Tilintarkastajien kannalta keskeisin muutos uudessa hallinnointikoodissa koskee hallinnointi- ja ohjausjärjestelmää (CG-selvitys).

Lue lisää

Kirjanpitolain uudistukset keventävät raportointivelvoitteita 

Kirjanpitolain viimeisin uudistus toi mukanaan merkittäviä muutoksia yritysten kokoluokkamääritelmiin ja raportointivelvoitteisiin. Lakimuutoksen (605/2024) myötä yrityskokoluokkien euromääräisiä raja-arvoja nostettiin noin 25 prosentilla, mikä tarkoittaa tuhansille yrityksille mahdollisuutta siirtyä kevyempien raportointivaatimusten piiriin.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top