Pro gradu: Kestävyysraportoinnin varmennuksissa tarvittava osaaminen  

Selvitin pro gradu -tutkielmassani suomalaisten tilintarkastajien näkemyksiä kestävyysraportoinnin varmentamisesta ja varmennuksissa tarvittavasta osaamisesta. Vaikka CSRD on tullut kaikilla vastaan, vaihtelevat tilintarkastajien tiedot ja ymmärrys sen vaikutuksista paljon.

Kirjoittaja ja kuva: Julia Parkkinen

Julia Parkkinen

Kestävyysraportoinnin varmentaminen on ollut jäsentymätöntä ja monet tahot ovat suorittaneet varmennuksia. Vaikka varmennusten on todettu olevan hyödyllisiä, ei niiden suorittamisesta ole päästy yksimielisyyteen. Suomessa varmennusten määrä on pysynyt suhteellisen alhaisena luottamuksen kulttuurista johtuen. 

EU-direktiivi kestävyysraportoinnista (CSRD) eli Corporate Sustainability Reporting Directive laajentaa kestävyysraportteja laativien yritysten kenttää ja samalla vaatii yrityksiä varmentamaan raporttinsa vähintään rajoitetun varmuuden antavalla tasolla. Direktiivistä julkaistiin ennen virallista versiota ehdotus ja sitä on arvioitu eri vaiheissa. Direktiivin pitkä laatimisprosessi on aiheuttanut myös epäselvyyttä siitä, mitä lopullisessa versiossa vaaditaan. 

Tilintarkastajat kestävyysraporttien varmentajina 

Tutkielman empiirisen aineiston kerääminen tapahtui teemahaastatteluiden avulla. Tätä varten haastattelin neljää suomalaista tilintarkastajaa neljästä eri tilintarkastusyhteisöstä. Haastateltavien valintakriteerinä oli käytännön kokemus varmennuksista tai koulutusten kautta saatu ymmärrys aiheesta. Haastattelut osoittivat, että yritysten ja alan järjestöjen järjestämistä koulutuksista ja tiedonannoista huolimatta, tilintarkastajilla ei ole selkeää ymmärrystä alan tulevista muutoksista.

Haastateltavien mukaan tilintarkastajilla on hyödyllistä osaamista myös kestävyysraportoinnin varmentamisen näkökulmasta. Tilintarkastuksista saadaan synergiaetuja muun muassa asiakas- ja prosessiosaamisen kautta. Samanlaisten prosessien siirtyminen varmennuksiin ja tilintarkastajien ymmärrys asiakasyritysten toimintaympäristöstä ovat merkittäviä hyötyjä. 

Vaikka tilintarkastajien taidot ovat hyödyksi myös kestävyysasioiden kohdalla, eroavat kestävyysraportit kuitenkin muista tilintarkastajan tarkastamista raporteista.  Varmentajien on siis hankittava uudenlaista osaamista ja erityisesti kestävyyden aiheosaaminen on merkittävässä roolissa.  

Haasteet ja mahdollisuudet 

Tilintarkastuksesta tuttuja termejä ja prosesseja voidaan hyödyntää myös kestävyysasioiden varmentamisessa, mutta niidenkin siirtämisessä on haasteita. Esimerkiksi olennaisuudelle on mahdollista muodostaa selkeät rajat kvantitatiivisten tilinpäätöstietojen kohdalla, mutta kvalitatiivisten tietojen kohdalla on hankittava syvällistä ymmärrystä aiheesta, jotta rajat olennaisille asioille saadaan muodostettua.  

Vaikka kestävyyden aiheosaamista voi tulla myös muilta varmennustiimin jäseniltä, on tilintarkastajien ymmärrettävä kestävyysasioita myös siksi, että niillä voi olla merkitystä myös tilinpäätöstietojen oikeellisuuden kannalta. 

Julia Parkkinen, KTM, Turun kauppakorkeakoulu

Tutkielman tiivistelmä on luettavissa Turun yliopiston sivuilla. Koko tutkielman näkyvyys on rajattu.

Opiskelija-apuraha

Julia Parkkiselle myönnettiin opiskelija-apuraha pro gradu -tutkielmastaan keväällä 2023.

Suomen Tilintarkastajat ry:n rahasto tukee korkeakouluopiskelijoita myöntämällä apurahoja tilintarkastusalan koulutus- ja tutkimustoimintaan. Apurahat myönnetään keväällä tilintarkastusta opiskeleville tai alaa tutkiville.

Hakija voi olla opinnäytetyöntekijä, vastavalmistunut tai jatko-opiskelija. Apuraha on luonteeltaan kannustinapuraha, joka voidaan myöntää koulutukseen tai tutkimustoimintaan. Seuraava apurahahaku käynnistyy keväällä 2024.


Tutustu myös:

Jaa artikkeli

Lisää samasta aiheesta

Opinnäytetyö: Osakeyhtiöiden hallinnon tarkastus

Opinnäytetyössäni tutkin, mitä osakeyhtiöiden hallinnon tarkastus on ja miten se toteutetaan. Suurin osa Suomessa tarkastettavista yhtiöistä on osakeyhtiöitä. Hallinnon tarkastuksessa tilintarkastajaa kiinnostaa, onko yhtiön johto toiminut tehtävässään lainmukaisesti.

Lue lisää

Pro Gradu: Challenges of Double Materiality Concept: Corporate Sustainability Directive in Finnish Companies

Kaksinkertaisen olennaisuuden (double materiality) konsepti on nousemassa keskeiseksi yritysten kestävyysraportoinnissa uuden CSRD-lainsäädännön myötä. Tutkielmassani keskitytään kaksinkertaisen olennaisuuden implementointiin osana suomalaisyhtiöiden CSRD:n mukaisia kestävyysraportteja sekä uuden konseptin käyttöönottoon liittyviin haasteisiin raportoivissa yrityksissä ja kestävyysraporttien varmentamisessa. Tavoitteena on ymmärtää, miten yritykset valmistautuvat uusiin raportointivaatimuksiin ja mitä mahdollisia haasteita tämä tuo mukanaan.

Lue lisää

Pro gradu: Julkishallinnon tilintarkastuksen laadun kehittäminen tilintarkastusvalvonnan näkökulmasta

Julkishallinnon tilintarkastuksen laadun kehittäminen on tärkeää, koska laadukkaan tilintarkastuksen avulla voidaan varmistaa julkisten varojen tehokas ja vastuullinen käyttö, mikä lisää kansalaisten luottamusta hallintoon. Pro gradu -tutkielmassani tarkastelin, millaisiin tilintarkastuksen osa-alueisiin PRH:n tilintarkastusvalvonta on kiinnittänyt huomiota laaduntarkastuksissaan ja miten julkishallinnon tilintarkastuksen laatua voisi kehittää laadunvalvojan näkökulmasta.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top