Pk-yritysten kestävyysraportointiin oma VSME-standardi 

Eurooppalaisia kestävyysraportointistandardeja laativa EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) julkaisi tammikuussa lopullisessa muodossaan VSME-standardin, eli vapaaehtoisen kestävyysraportointistandardin listaamattomille pk-yrityksille.

Päivitetty 13.3.2025

VSME-standardi liittyy EU-komission pk-yrityksille suunnattuun helpotuspakettiin (SME Relief Package), eikä se kuulu CSRD-direktiivin mukaisen pakollisen kestävyysraportoinnin piiriin. Tämän takia VSME-standardista ei tule komission delegoitua säädöstä, kuten muista ESRS-standardeista. 

Tämä vaikuttaa myös raportin varmentamiseen. Lakisääteiset kestävyysraportit varmennetaan tilintarkastuslain mukaan, mutta VSME-standardiin perustuvan raportin varmentaminen ei ole pakollista, eikä varmentajan tarvitse olla kestävyysraportointitarkastaja. On kuitenkin suositeltavaa, että vapaaehtoisenkin raportoinnin varmentaa tilintarkastaja, koska se parantaa raportin laatua, uskottavuutta ja luotettavuutta sidosryhmien näkökulmasta.

VSME-standardin rakenne koostuu kahdesta moduulista

VSME-standardi eroaa ESRS-standardien mukaisista kestävyysraporteista, sillä se ei perustu kaksinkertaiseen olennaisuusarviointiin. Tämän sijaan käytetään ”jos soveltuu” -periaatetta.

Standardi koostuu kahdesta moduulista: perusmoduulista (basic module) ja laajennetusta moduulista (comprehensive module). Perusmoduuli on tarkoitettu kaiken kokoisille pk-yrityksille keskeisten kestävyysnäkökohtien raportoimiseen. Laajennettu moduuli tarjoaa syvempää tietoa yrityksen strategiasta, ympäristö- ja sosiaalisesta vastuusta sekä hallinnosta, mutta sen käyttö ei ole pakollista; yritykset voivat valita niille tärkeimmät osat.

EFRAG aikoo julkaista lisäohjeistusta vuoden 2025 aikana, jotta standardin käyttöönotto ja soveltaminen helpottuvat.

VSME:n hyödyt ovat merkittäviä

Vaikka VSME-standardin soveltaminen on vapaaehtoista, sen tarjoamat hyödyt ovat merkittäviä. Standardi on yksinkertainen ja skaalautuva, mikä tekee kestävyysraportoinnin aloittamisesta vaivattomampaa. Se auttaa yrityksiä integroimaan kestävyyden liiketoimintaansa, mikä puolestaan voi parantaa niiden kilpailukykyä.

Suuret yritykset vaativat jo nyt kestävyysdataa pk-yrityksiltä, ja tämä tarve tulee todennäköisesti kasvamaan tulevaisuudessa. Vapaaehtoinen kestävyysraportti voi näin ollen antaa pk-yrityksille etulyöntiaseman. Myös rahoittajat ja sijoittajat vaativat erilaisia kestävyystietoja rahoitus- ja sijoituspäätöksissään.

Tulevaisuus näyttää suunnan

Standardin hyödyllisyys riippuu sen tulevista käyttäjistä markkinoilla. Rahoittajien, suurten kestävyysraportointiyritysten ja varmentajien on käytävä vuoropuhelua, jotta VSME-standardin mukaisesti laaditun kestävyysraportin käyttökelpoisuus sekä osana toimitusketjuja että rahoituksen saatavuuden kannalta voidaan turvata.

VSME= the voluntary reporting standard for non-listed micro-, small-, and medium sized undertakings.

Kestävyysraportointitarkastaja= kestävyysraportoinnin varmentajaksi rekisteröity tilintarkastaja

Lisää samasta aiheesta

Kahden kuvan yhdistelmä ihmisistä yritystoiminnassa sekä tuulivoimasta.

Kestävyysraportoinnin varmentaminen – mistä on kyse?

Kestävyysraportoinnin tavoitteena on tehdä yritysten vastuullisuustoiminnasta läpinäkyvää ja raportoinnista vertailukelpoisempaa. Kestävyysraportoinnin varmennuksen tavoitteena puolestaan on lisätä näiden raporttien luotettavuutta ulkopuolisen lukijan näkökulmasta. Mutta mitä varmennus käytännössä tarkoittaa?

Lue lisää

Kestävyysraportoinnin varmennukselle korkeat laatuvaatimukset

Kestävyysraportointia ja niiden varmennuksia toteutetaan parhaillaan ensimmäistä kertaa. Sekä raportoijat että varmentajat kohtaavat uusia haasteita, sillä käytäntöjä ei ole vielä ehtinyt muodostua. Myös varmentajien tavoitteena on luoda sujuvia ja tehokkaita käytäntöjä uudessa toimintaympäristössä.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top