STanssii STandardien kanssa

Kaikkia tilintarkastajia koskevat kansainväliset tilintarkastusalan standardit ovat aiheena syksyn K2-koulutuskiertueella. Tilintarkastuksen STanssi-työkirjatkin päivittyvät tänä syksynä pääosin standardeissa tapahtuneiden uudistusten vuoksi.

Kaikkia tilintarkastajia koskevat kansainväliset tilintarkastusalan standardit ovat aiheena syksyn K2-koulutuskiertueella. Tilintarkastuksen STanssi-työkirjatkin päivittyvät tänä syksynä pääosin standardeissa tapahtuneiden uudistusten vuoksi.

Kirjoittaja: Riitta Laine

Päivitetty 4.10. Lisätty tarkennus riskiarvioista kannanottotasolla.

ISA-standardien noudattaminen on keskeinen osa hyvän tilintarkastustavan mukaista tilintarkastusta. Kaikissa Suomen Tilintarkastajat ry:n suosituksissa, malleissa ja työkaluissa huomioidaan niin standardit kuin muutkin hyvän tilintarkastustavan lähteet.

ISA-standardien perusteet -koulutuskiertue on meneillään

Jokaisen tilintarkastajan pitää osata puhua ISAa! Tästä syystä otimme ST-Akatemian K2-koulutuskiertueelle tänä syksynä aiheeksi ISA-standardien perusteet. Koulutuksessa tutustutaan kansainvälisten tilintarkastusalan standardien kokonaisuuteen sekä käydään läpi lyhyesti melkein kaikki ISA-standardit.

Kiertue alkoi Tampereelta ja Lahdesta, ja on saanut osallistujilta ilahduttavan hyvää palautetta! Koulutukset jatkuvat muutaman viikon päästä Helsingissä. Rohkaisen kaikkia niitä tilintarkastajia ja heidän assistenttejaan, joiden ISA-kielitaito on ruosteessa, osallistumaan koulutukseen!

Ensimmäiset STanssi-työkirjat päivittyvät pian

STanssin suomenkieliset osakeyhtiötyökirjat sekä erillistyöpaperi tilinpäätöserän tarkastusta varten julkaistaan päivitettyinä ST-Onlinessa viikolla 40. Päivitän loputkin tilintarkastajan STanssi-työkirjat loppuvuoden aikana. STanssin tilaajat saavat päivityksestä tiedon sähköpostilla.

Suurin syy päivitykseen on ISA 315 riskienarviointistandardin uudistus, mutta olen tehnyt työkirjoihin lukuisia muitakin parannuksia ja muutoksia. ST-Onlinesta löytyy taulukko, josta näet yksityiskohtaisesti työkirjoihin tehdyt muutokset.

Mikäli et jostain syystä halua ottaa käyttöön päivitettyjä työkirjoja, voit hyödyntää riskienarvioinnissa uutta erillistä työpaperia, joka on laadittu uudistuneen ISA 315 pohjalta. Tällöin tulee huomioida myös se, että tilinpäätöserien työpaperit (A-Å) ovat muuttuneet ISA 315 uudistuksen vuoksi. Kannanottotason riskiarviot tulee nykyään tehdä erikseen ominaisriskin ja kontrolliriskin osalta.

STanssin maksuttomissa käyttäjäkoulutuksissa kerrotaan myös viimeisimmistä tehdyistä päivityksistä.

STanssi sai jälleen hyvää palautetta käyttäjiltä!

STanssin käyttäjiltä pyydettiin käyttäjäpalautetta kesällä. Osa vastaajista käyttää STanssia sellaisenaan, osa vain osia siitä, ja osa käyttää sitä mallina oman työkalunsa päivittämisessä.

STanssia sellaisenaan käyttävät antoivat sille arvosanan 4 eli ”hyvä”, ja 97 % suosittelisi sitä myös kollegoilleen. STanssia pidetään luotettavana, ammattimaisena ja hyvän tilintarkastustavan mukaisena.

Kyselyssä kysyttiin toiveista STanssin kehittämisen suhteen. Näitä toiveita olen mahdollisuuksien mukaan huomioinut STanssin päivityksessä.

Sain osakeyhtiötyökirjoja päivittäessäni arvokasta käyttäjäpalautetta myös suoraan muutamilta jäseniltä. Kiitos Pauli Huusko ja Janina Lehikoinen JTT Auditista sekä Joonas Pekkinen Idman Vilén Oy:stä! Kiitos myös muille palautetta ja kehitysehdotuksia antaneille!

Lue lisää!

Lisää samasta aiheesta

Miksi LCE-standardi on tervetullut?

Uuden LCE-ISA-standardin suorat vaikutukset yksittäiseen toimeksiantoon saattavat jäädä vähäisiksi. Standardin käyttöönotolla on silti monia positiivisia vaikutuksia pk-tilintarkastukseen.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top