Osakeyhtiölain päivitys käynnistyy

Oikeusministeriö on perustanut työryhmän osakeyhtiölain ja osuuskuntalain tarkistamiseksi. Työryhmässä Suomen Tilintarkastajat ry:n edustajana toimii asiantuntijamme Jarkko Raitio.

Oikeusministeriö on perustanut työryhmän (OYL-OKL-työryhmä), joka ryhtyy tarkistamaan osakeyhtiöitä ja osuuskuntia koskevaa sääntelyä.

Työryhmän perustamisen taustalla ovat pääministeri Orpon hallituksen ohjelman kirjaukset siitä, että hallitus keventää yritysten hallinnollista taakkaa sekä yritystoiminnan yleisiä edellytyksiä uudistamalla osakeyhtiöitä koskevaa sääntelyä.

Tavoitteena sujuvoittaa sääntelyä ja ajantasaistaa lakia

Asettamispäätöksen mukaan osakeyhtiölain ja osuuskuntalain tarkistamisen tavoitteena on parantaa yhtiö- ja osuuskuntaoikeudellisen sääntelyn ajantasaisuutta, johdonmukaisuutta, tehokkuutta ja ennakoitavuutta ilman, että osakeyhtiö- tai osuuskuntalain keskeisiä periaatteita muutetaan. Lisäksi sujuvoitetaan osakeyhtiön purkamismenettelyä sekä oman pääoman menettämistä koskevaa sääntelyä.

Osakeyhtiö on yleisin ja taloudellisen toimeliaisuuden kannalta merkittävin yritystoiminnan harjoittamisen muoto Suomessa. Kaupparekisterissä on 288 211 osakeyhtiötä (1/2024), joista lakisääteisen tilintarkastuksen kohteena on lähes 70 000 osakeyhtiötä.

Työryhmän toimikausi on 18.1.2024-30.6.2025. Suomen Tilintarkastajat ry:tä edustaa työryhmässä asiantuntija Jarkko Raitio.

Lue lisää OYL-OKL-työryhmästä oikeusministeriön nettisivuilta.

Hei jäsen! Hae mukaan Suomen Tilintarkastajat ry:n työryhmään. Lue lisää täältä>

Jaa artikkeli

Lisää samasta aiheesta

Tilintarkastajat ja AVIn rahanpesun valvontarekisteri

Aluehallintoviraston (AVI) tulkinta rahanpesulaista on jälleen muuttunut. Virasto on sopinut yhdessä PRH:n kanssa valvontavastuun jakamisen periaatteista. AVI ja PRH ovat sopineet noudattavansa ns. yhden valvojan periaatetta, eli eivät enää valvo samanaikaisesti samaa ilmoitusvelvollista.

Lue lisää

Tilinpäätösmerkintä saattaa tulevaisuudessa jäädä pois

Tilinpäätösmerkintä voidaan tulevaisuudessa jättää tekemättä, jos pystytään muulla tavoin luotettavasti yksilöimään se tilinpäätös, josta tilintarkastuskertomus on annettu. Muutos liittyy tilinpäätösten digitalisoitumiseen. Siitä, mikä on riittävän luotettava tapa, ei ole vielä annettu ohjeistusta.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top